Doğalgazı Tasarruflu Kullanmak

Doğalgazı Tasarruflu Kullanmak Ülkemizde ilk olarak 1976 yılında bir fabrikada kullanılmaya başlanan doğalgaz, üretim miktarının düşük olması nedeni ile yaygınlaştırılamamıştır. Ancak 1984 yılında Türkiye’nin S.S.C.B ile yaptığı anlaşmadan sonra ülkemizde doğalgaz ilk olarak 1986 yılında kullanılmaya başlandı. İlk olarak Ankara ilimizde kullanılan doğalgaz, zamanla neredeyse ülkemizin tüm illerinde kullanılmaktadır.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan doğalgaz kış aylarında tüm evi ısıtırken, mutfakta ocaklar için de kullanılır. Böylece olmadık zamanlarda tüpün bitmesi gibi bir sorunla karşılaşılmaz. Tüm eve doğalgaz tesisatı döşendikten sonra, ısıtma sisteminin yanı sıra da banyoda ve mutfakta sıcak su imkânı sağlayan doğalgaz, ayrıca çevreci özelliği ile ön plana çıkar. 

Günümüzde hemen hemen her alanda kullanılan doğalgaz sistemleri, daha çok ısıtma amaçlı kullanılır. Doğalgaz ilk başlarda  değersiz görülse de önemi, daha sonra anlaşılarak özellikle ülkeler içerisinde kullanımı artmıştır. Doğalgaz sistemleri evlerde, ısıtmanın yanı sıra şofben, kombi gibi cihazlarda sıcak su temin etme ve yemek pişirme amaçlı kullanılır.

Bazı sanayi alanlarında veya işyerlerinde de kullanılan doğalgaz üretim esnasında fırın, pastane, gibi alanlarda da ocak ve ısı olarak kullanılır. Ayrıca çimento, kimya, tekstil, demir ve çelik, cam, kiremit gibi üretim yapan sektörlerde doğalgaz, çok önemli bir enerji kaynağı olup, ülkemizin ihtiyaç olan elektriğin önemli bir kısmını karşılayarak ülke ekonomisine katkı sağlar. 

Doğalgaz Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Doğalgaz Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Doğalgaz kullanılan bina ve evlerde ön yakıt hazırlama gibi masraflar bulunmaz. Konut içi ısıtmada gaz hava ile karışır böylece ısıtma verimi yüksek olur. Hem ekonomik hem de enerji tasarrufu sağlayan doğalgaz kullanmanın faydaları arasında, kullanılan diğer LPG tüplerinde olduğu gibi patlama riski bulunmaz. Doğalgaz tesisatı sık sık denetim ve sakım gerektirmez.

Başka İçerik:  Hız Sınırı Otoyollarda Ne Kadar?

Soba gibi odun, kömür, duman, is gibi temizlik gerektiren konular olmadığı için, kullanılan alan daima temiz kalır. Doğalgaz kullanmanın faydaları arasında, kazanlarının ısı veriminin yüksek olması da bulunur. Ayrıca doğalgazın en önemli avantajı zehirsiz olmasıdır. Rüzgarlı havalarda ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlikeli olan soba zehirlenmesi gibi olumsuz olaylar yaşanmaz. 

Doğalgazı Tasarruflu Nasıl Kullanırız?

Doğalgazı Tasarruflu Nasıl Kullanırız?

Evinde ya da işyerinde doğalgaz kullananların, tasarruf etmesi için birtakım önlemler bulunur. Bunlardan en önemlisi, çatı izolasyonudur. Çatı izolasyonu verimli olan bir ev veya işyerinde yakıt tasarrufu yüzde 25 oranlarında artacaktır. Çatının yanında önenli olan ve yakıt tasarrufu sağlayan bir diğer konu ise kapıların ve pencerelerin izoleli malzemeler ile yapılmış olmasıdır.

Eğer kapı ve pencereleriniz izole malzeme ile yapılmış ise yüzde 20 oranlarında yakıt tasarrufu sağlanacaktır. Tasarruf için yapılması gereken diğer bir konu ise geceleri perdelerin kapalı olması ve kalorifer peteklerinin önünde ısının oda içinde yayılmasını engelleyecek koltuk, yatak gibi mobilyaların olmaması da yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Yalıtım İle Doğalgaz Tasarrufu

Yalıtım İle Doğalgaz Tasarrufu

Çatı yalıtımının yüzde 25, kapı ve pencerenin yüzde 20 oranlarında yakıt tasarrufu sağladığı gibi evin diğer bölgelerindeki yalıtımlar da enerji tasarrufu sağlar. Örneğin, özellikle soğuk bölgelerde yaşayan vatandaşların evleri daha çok ısıya ihtiyacı vardır. Bunun için alınacak önlemler arasında konutun ya da işyerinin dış cepheye yapılacak yalıtımın ısı enerjisine büyük oranda yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Bunun yanında yapılacak sızdırmazlık önlemleri de yüzde15 oranında enerji tasarrufu sağlayarak, alanın daha iyi ısınmasını sağlar. Ayrıca bacalı olan cihazların dolap içinde olması, cihazların yanma havasını almasına engel olarak ısıtma verimini düşürür. Mümkün olduğu kadar cihazların dışarıda bulunması gerekir. 

Doğalgazın Özellikleri Nelerdir?

Doğalgazın içinde, diğer ısıtma malzemeleri olan kömür ve odun gibi havayı kirleten karbon ve kükürt oksitleri bulunmaz. Bu yüzden oldukça çevre dostudur. Gaz halinde olduğu için, yanıcı moleküllerin daha çok birleşmesinden dolayı, diğer ısıtma araçlarına kıyasla daha verimli ısıtması doğalgazın özellikleri arasındaki en önemli sebeptir.

Başka İçerik:  Yakıt Pompası Arıza Nedenleri

Doğalgaz ile ısınan alanın temiz kaldığı gibi kazan daireleri de temiz kalır. Odun kömür ile ısıtılan araçlarda ki gibi uzun süre yakma işlemiyle uğraşılması gerekmez, çünkü doğalgaz otomatik sistemi ile kullanılması daha basittir. Doğalgazın özellikleri arasında bulunan kokusuz, kokusuz, havadan hafif bir gaz olması ile kaçak olduğu durumlarda fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılmıştır. 

Doğalgaz Kullanırken Alınacak Güvenlik Önlemleri

Doğalgaz Kullanırken Alınacak Güvenlik Önlemleri

Doğalgaz, her ne kadar diğer ısıtma araçlarına göre daha tehlikesiz ve risksiz olsa da alınacak bazı güvenlik önlemleri mevcuttur. Örneğin baca bağlantısı olan cihazlarda baca sürekli açık olmalıdır. Havalandırma menfezleri kapatılmamalı. Cihazın bağlı olduğu bacada başka bir cihaz bağlanmamalıdır.

Bunun yanı sıra yanıcı maddeler, patlayıcı maddeler gibi yanma riski bulunan her türlü maddenin doğalgaz cihazı, sayaçlar ve tesisatından uzak tutulmalıdır. Alınacak bir diğer güvenlik önlemleri ise tesisatın kapama vanasının yerini, olası acil durumlarda kullanabilmek için öğrenmek gereklidir. Ayrıca yapılan rutin bakımları aksatmamalı ve uzman olmayan veya yetkili olmayan firmalara doğalgaz bakımı, onarımı ya da tesisatı kesinlikle yaptırılmamalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap