.
.

Diyet Yaşı Giderek Düşüyor

Diyet yaşı hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme nedeni ile düşüyor. Gelişim çağında çocuklara düşük kalori diyet uygulanmamalı. Ergenlik diyet nedenleri yazıda.

.
.

Diyet yaşı giderek düşüyor açıklaması yapan uzmanlar günümüz modern çağında genç neslin artık oldukça özgür ve yaşamlarının hızlı olması sebebiyle zamanın çoğunu dışarıda geçirmeleri nedeniyle alınan kiloların ardından diyetin gündeme geldiğini ifade ediyorlar.

Ergenliğe geçiş kız çocuklarında 12 erkeklerde ise 10yaş ortalaması olarak belirtilirken bu dönemde beslenmenin sağlıklı olması gerektiğinde altını çizmekte yarar var. Bu dönemde sağlıklı beslenmek ileri yaşlarda sağlıklı olacağının ilk adımlarının atılması anlamına gelmektedir. Obezite tüm dünyanın savaştığı bir kitlesel hastalık özellikle genç nesil ve hatta artık çocuk denen gruplarda da obezite hastalığını oranlarında artış gözlenmektedir. Çocuklarda da sağlıksız beslenme, beslenme bozuklukları sık sorulan problemler arasında yer alıyor.

Çocukların özelliklede ergenliğe geçiş döneminde beslenme bozukluğu yaşamalarındaki faktörler arsında evde vakit geçirmeleri geliyor yani ev yemekleri değil hazır tüketilen sağlıksız besinlere yöneliş artıyor. Beslenme alışkanlığını doğru kazanmaları sebebiyle sağlıklı sağlıksız ayrımı yapmamalarıdır. Ergenlik vücuda verilen tepkilerle de çocukları olumsuz etkiliyor. Annelerin kız çocukları üzerinde bilinçsiz beden yönlendirmeleri sebebiyle çocuklarda yememe ya da aşırı yeme gibi psikolojik etkiler ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda biz yetişkinler gibi zamanla yarışıyorlar bu sebeple düzenli beslenme saatlerini atlıyorlar.

Genetik faktörlerin baskın olması, hareketsiz yaşam çocukların yanlış beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkaran maddeler olarak sıralanabiliyor. Bu yaşlarda yanlış beslenme sonucunda çocuklarda olumsuz yaşanan başta obezite hastalığı, aşırı zayıflık, bulimia, anoraksia, kansızlık, guatr, diş ve diş eti rahatsızlıkları, kemik hastalıkları gibi birçok ciddi rahatsızlık baş gösterebiliyor. Beslenme bozukluğu yaşayan çocuklar mutlak diyetisyen ve çocuk doktoruyla koordineli çalışarak tedavi yöntemine gidilmelidir aile olarak bilinçsiz yapılan diyetler yapılmamalıdır.

Çocuklarda obezite hastalığı gibi hayati risk taşıyan bir konuyu ciddide alarak çocuğu hekime götürmelidirler aile olarak çocuğun beslenmesi gözden geçilmeli neler yediği neler yemediği, fiziksel aktivite sıklığı ve kilo almasına sebep olan etmenle gözlenmelidir. Kilolu bir çocuğa sağlıklı olmak için zayıflaması gerektiği anlatılmalıdır asla vücut şekli amaçlanmamalıdır. Yasak konmamalıdır, psikolojik baskı yapılmamalıdır.

Çocuklarda özelliklede gelişim çağında düşük kalorili diyetler uygulanmamalı ve zayıflama ilaçları kesinlikle tercih edilmemelidir. Yapılan bilinçsiz diyetler sonucu çocuklarda genelde görülen kemik ya da diş gelişimi yapısında bozukluklar yaşanır, yorgunluk, halsizlik, büyümede ve gelişimde bozukluk, boyun uzamaması, vitamin ve mineral yetersizlikleri, kızlarda adet sorunları, bağışıklık sisteminde dengesizlikler, psikolojik bozukluklar, anemi gibi birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olabilen bilinçsiz diyetler önerilmemektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap