Diş Gıcırdatması Nedir, Neden Olur?

Diş Gıcırdatması Nedir, Neden Olur? Diş gıcırdatma, bilimsel ismi ile bruksizm, özellikle uykuda iken istemsizce yapılan bir harekettir. Birçok araştırma yapılsa da neden olur sorusuna tam olarak.

Diş gıcırdatma, bilimsel ismi ile bruksizm, özellikle uykuda iken istemsizce yapılan bir harekettir. Birçok araştırma yapılsa da neden olur sorusuna tam olarak bir cevap bulanamamış.

Diş gıcırdatma nedir? Bu olay aslında bir nevi tik olarak algılanıyor. Bazen sinirlendiğimizde dişlerimizi sıkarız, dudaklarımızı ısırırız, parmaklarımızı kütletiriz, diş gıcırdatması da aynı bunlar gibi istemsiz yapılır.

Genelde gençlerde ve orta yaş kişilerde görülür. Çocuklarda ise nadiren görülür. Bazı çocuklar çok enerjiktir, bu durum diş gıcırdatmasına neden olur.

Gece ve Gündüz Diş Gıcırdatma Nedenleri

Gece uyuduktan bir süre sonra sinir ile dişle sıkılır ve sağ sola hareket ettirilir. Bu da dişlerin gıcırdamasına yol açar. Bu ses bazen o kadar rahatsız edici olur ki, odada başka bir kişi varsa uykusunda bile uyandırabilir.

İstemsizce yapılır, bayanlarda, erkeklerde, çocuklarda görülür diye kısıtlama yoktur, genelde dağılım eşittir.

Sabah uyanıldığında gıcırdatmanın ağrıları hissedilir. Öğlene doğru sancısı geçmeye başlar.

Gündüz diş gıcırdatma geceki gibi yoğun değildir. Kişi sinirlendiğinde, farklı bir şeyler düşündüğünde fark etmeden dişlerini sıkmaya başlar. Bazen ufak sesler gelebilir ama çevredekiler pek fark etmez.

Gündüz yaşanan bu olayın psikolojik olma ihtimali geceninkinden daha fazladır. Gece cinsiyet ayrımı olmasa da gündüz yaşanan diş sıkması bayanlarda daha çok görülür.

Diş Gıcırdatması Nedir, Neden Olur?

Diş Gıcırdatmanın Genel Sebepleri

Diş gıcırdatmanın temel nedeni psikolojiktir ama tek başına bir etken değildir. Dünya üzerindeki birçok hastalık stres kaynaklıdır. Öğrencilerin ders, sınav stresleri, evlilerin geçim kaynağı sorunları, işkolik olanların yükselme hayalleri, birçok soruna neden olur.

Düzenli bir hayatınız yoksa hastalıklar peşinizi bırakmaz. Düzenli uyumazsanız, tütün ve alkol tüketimini artırırsanız, gün içerisinde sürekli kola, kahve gibi kafeinli gıdaları tüketirseniz diş gıcırdatması ve farklı sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, hayatı boyunca birileri ile rekabet eden, aşırı derecede hırs ederek kendini zorlayan, normal kişilere göre aktif olanlarda bu sağlık sorunu daha çok görülüyor.

Uyku sorunu yaşayanlar oluyordur, bazen istediğiniz saatte uyuyamazsınız. Saat çok geç olur, sabah erken kalk, gece geç yat derken bu sağlık sorunu diş gıcırdatmasına sebep olur.

Herkesin ağız yapısı bir değildir. Bazı dişler orantısız olabilir veya sonradan yapılan ek diş, dolgu gibi durumlar da dişlerin istemsizce sıkılmasına yol açabilir.

İhtiyacımız olan vitaminleri almadığımız zaman bir takım sağlık sorunları ile karşılaşırız. Stresin sadece psikolojik olduğunu söylemek mantıksız, B5 vitaminini yeterli almadığımız zaman stresli dakikalar bizi bekliyor demektir. Günlük düzenli olarak yoğurt ve sebzeler tüketerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Kalsiyum tüketimi kemiklerin güçlü olmasını sağladığı kadar vücudun kas hareketlerini de düzene sokar. Kaslar istemsiz hareket ederse dişlerin gıcırdaması da meydana gelebilir. Bu yüzden süt, yoğurt ve badem tüketmeniz gerekebilir.

Diş Gıcırdatmanın Ne Gibi Zararları Var?

Tahmin ettiğiniz gibi en büyük zarar diş ve diş etlerine olacaktır. Aşırı derecede diş sıkma sonucunda bazen dişlerde çatlama, kırılma oluşabiliyor. Kırılma olmasa da ortaya çıkan aşınma sonucu yeme ve içmede sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Dişleri birbirine sürttükçe doğal etkisini yitiriyor, yani mineler zarar görüyor. Bu yüzden, içeceğiniz soğuk su, çay gibi içecekler sızlamaya neden oluyor.

Diş gıcırdatması eğer uzun süre devam ederse zamanla diş etlerinde aşırı ağrı ve ilerleyen zamanlarda dişlerin dökülmesine neden olur.

Dişler sıkıldıkça vücuttaki bütün kaslar gerilmeye başlar. Özellikle kulak, kafa kısmında ağrılar meydana gelebiliyor. Bu durum gün içerisinde aktivitelerinizi olumsuz olarak etkileyebilir.

Diş Gıcırdatma için Uygulanacak Tedaviler Nelerdir?

Her sağlık sorunun bir çözümü olduğu gibi diş gıcırdatmasını da önleyebilecek bazı tedavi yöntemleri yer almaktadır. Klasik olarak bilinen yöntem özel silikon dişliklerdir. Uyumadan önce takılan bu silikon sayesinde dişlerin zarar görmesi önlenir.

Her şeyin başı stres ama bununla baş etmenin yolu sadece ilaçlar değildir. Psikolojik destek alarak diş gıcırdatmasını tedavi edebilirsiniz.

Bu sağlık sorunu en fazla gece rastlandığı için uyumadan önce bir takım tedbirler almamız gerekebilir. Uyumadan önce bir şeyler yemek içmek kilo aldırdığı kadar farklı sağlık problemlerine neden olur. Sigara ve alkol tüketimini keserek gıcırdatmanın önüne geçebilirsiniz.

Diş gıcırdatması kas hareketlerinden kaynaklı olduğu için kas gevşetici hapları doktorunuza başvurarak kullanabilirsiniz. Ağız yapısındaki sorunları cerrahi tedaviler ile çözerek bu sorunu da ortadan kaldırabilirsiniz.

Küçük yaşlardaki kişilerde meydana gelen diş gıcırdatmasının geçmesi için ailelerin çocuklarına baskıyı azaltması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap