.
.

Dereotu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Dere Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Dere otu, balık ve sulu yemeklerde kullanılır. Ağız kokusuna iyi gelir. Kanser riskini azlatan faydaları da bulunur. Buzdolabında saklanmalıdır.

.

Dereotu

.

Dereotu: Maydanozgiller ailesine mensup bir bitkidir. Anavatanı Asya olarak bilinmektedir ve tek yıllık bir bitkidir. Türkiye’de sıklıkla yabani ot gibi bulunabilir aynı zamanda kültür bitkisi olarak da yetiştirilmektedir.

Dereotu yaklaşık olarak 120 santim boya kadar yükselen bir sapa sahip olabilir. Yaprakları genellikle 3 – 4 parçalıdır. Alt yaprakları saplı iken, üst yaprakları sapsızdır. Yaprak kısımları genellikle beyaz kenarlı, kısa ve ucunda iki kulakçık oluşturur şekildedir.

Dereotu yaygın olarak baharat şeklinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte doğrudan yemeklerin içerisine eklenebileceği gibi farklı noktalarda yemeği süslemek ya da aroma katmak amacı ile de kullanılmaktadır. Genellikle kurutularak baharatı elde edilir.

Bu baharat ise ilgili alanlarda doğrudan herhangi bir baharatmış gibi kullanılabilir. Ancak dereotu her yemekte kullanılamamaktadır. Nispeten kesin bir tat olduğu için yemeklerin tadında değişimler gerçekleştirebilir.

Dereotu Nasıl Saklanır

Dereotunun saklanması için iki farklı yöntem bulunmaktadır.  Bu yöntemlerden birincisi dereotunu doğrudan taze olarak saklamaktır. İkincisi ise kurutma yöntemidir. Hangi yöntemin uygulanacağına karar verilmesi için dereotunun nasıl kullanılacağına dikkat etmek gerekmektedir.

.

Dereotunu taze olarak saklamak isteniyorsa yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bunların başında yeni alınan dereotunun olabilecek en doğru şekilde temizlenmesi gelmektedir. Dereotu alındıktan ya da bahçede toplandıktan sonra mutlaka bol su ile yıkanarak temizlenmelidir.

Çünkü dış ortamla kurduğu bağlantı dereotunun olumsuz etkilenmesine imkan tanımaktadır. Yıkama işleminin ardından aralarda bulunan çürük ya da yapısı bozulmuş olan dal ve yapraklar ayrılmalıdır. Ardından kullanılacak boyutlara göre dereotları buzdolabı poşetlerine yerleştirilebilir ve derin dondurucuda saklanabilir.

Dereotunu kurutarak saklamak için de atılması gereken adımlar son derece basittir. Öncelikli olarak alınan tüm dereotları bol su ile yıkanmalıdır.

Bol su ile yıkanan dereotları üzerindeki nem ve fazla su bir kağıt havlu yardımı ile alınabilir. Ardından dereotları nemden uzak ve güneş gören bir ortama asılarak kurutulabilir. İyice kuruduktan sonra baharat haline getirilerek saklanabilir.

Dereotu Yemeklerde Nasıl Kullanılır

Dereotunun yemeklerde kullanımı için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Burada dereotunun kullanılmak istendiği alan önemlidir. Dereotu genellikle balık ve deniz ürünlerin de tercih edilmektedir. Çünkü kesin yapısı sebebi ile diğer yemeklerin tadında ciddi değişimler yaratabilmektedir.

Dereotu kullanımı için bazı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Eğer dereotu baharat gibi kullanılacaksa içerisine konulan yemekte abartılmamalıdır. Çünkü biraz fazla dereotu koymak dereotunun yoğun tadının alınmasına ve yemeğin lezzetinin fark edilmemesine sebep olmaktadır.

.

Eğer dereotu taze olarak yemeklerde kullanılacaksa yine abartılmamalıdır. Özellikle salata ve benzeri noktalarda sadece dereotu tadı almamak için uygun ölçüler tercih edilmelidir.

Dereotu Faydaları

Dereotu düzenli tüketimde insan sağlığına birçok farklı açıdan fayda sağlamaktadır. Bu sebepten dereotunun düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Başlıca dereotu faydaları şu şekilde sıralanabilir;

·        Dereotu kemik gelişimini desteklemektedir. Dereotu hem çocuklarda hem de yaşlılarda kemik gelişimini desteklemektedir. İnsan sağlığının korunmasında kemiklerin önemi oldukça büyüktür. Birçok farklı saplık sorununun önlenebilmesi için mutlaka kemik bütünlüğü korunmalıdır. Bu bağlamda dereotu kemik sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde etkilidir.

·        Metabolizmanın hızlandırılmasında son derece etkilidir.

·        Anne sütünü arttırmada etkili olmaktadır. Emziren annelerin ya da henüz emzirmeye başlamamış olan anne adaylarının düzenli olarak dereotu tüketmesi önerilmektedir. Günlük olarak 4 ya da 5 gram taze dereotu tüketilmesi anne sütünün arttırılmasına katkı sağlamaktadır.

Dereotu Nelere İyi Gelir

Dereotu insan sağlığına birçok farklı açıdan katkı sağlamasının yanında farklı problemlerin giderilmesinde de etkin olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda dereotu, insanların yaşadığı pek çok sorunun giderilmesinde etkili olmaktadır. Peki, dereotu nelere iyi gelir?

.

·        Uyku problemlerinin çözülmesinde son derece etkilidir. Günlük hayatta düzenli olarak dereotu tüketilmesi rahat bir uykuyu da beraberinde getirmektedir.

·        Dereotu sindirim sistemine iyi gelmektedir. Bu bağlamda sindirim sisteminin düzenlenmesine etkin bir rol oynamaktadır. Bağırsakların ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına olanak tanımaktadır.

·        Regl düzensizliklerinin dengelenmesine olanak tanımaktadır. Dereotu yaşanan regl düzensizliklerinin ve hormonal sıkıntıların giderilmesinde son derece etkilidir.

·        Ağız kokusunu giderici bir yapıya sahiptir.

·        Kanser tedavisinde etkilidir ve kanser riskini en aza indirir .

Dereotu İçindeki Vitaminler

Dereotu vitaminler açısından son derece zengin bir bitkidir. Dereotu içindeki vitaminler A ve C vitaminleridir. Ancak bir tutam dereotu dahi yetişkin bir bireyin alması gereken C vitaminin yüzde kırkını, alması gereken A vitamininin ise yüzde kırk üçünü karşılamaktadır.

Dereotu Kalorisi

.

Dereotu kalorisi düşük sebzeler arasında yer almaktadır. Bu sebepten dereotu istenildiği her an gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir. Ancak dereotunun içerisinde konulan yemeklerin kalorisine her zaman dikkat edilmelidir. Farklı ürünler ile bir araya geldiğinde kalori miktarı artmaktadır.

Dereotu Zararları

Her bitkide olduğu gibi dereotunun da fazla tüketilmesi zararlı sonuçları ortaya çıkarabilmektedir. Aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir sağlık sorununun ortaya çıkmasına sebep olmamaktadır. Ancak aşırı tüketime bağlı dereotu zararları şu şekilde sıralanabilir;

·        Aşırı miktarda dereotu tüketmek alerjik durumların ortaya çıkmasıan sebebiyet vermektedir.

·        Kan şekerinin gereğinden fazla düşmesine sebep olabilir.

·        Cilt üzerinde uygulanan dereotları güneşe duyarlı olduklarından güneş yanığı riskini arttırmaktadır.

·        Kan dolaşımını aşırı tüketimde fazla arttırdığından hamile kadınlarda düşük riskini arttırmaktadır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap