Depresyon Neden Olur?

Depresyona girmek söylemi herkesin dilinde olsa da aslında bu konuda çok fazla bilgimizin olmadığını ve çokta önemsemediğimizi söylemek mümkündür. Ancak tamamı..

Depresyona girmek söylemi herkesin dilinde olsa da aslında bu konuda çok fazla bilgimizin olmadığını ve çokta önemsemediğimizi söylemek mümkündür. Ancak tamamıyla önemli bir durum olmakla birlikte çok sık görülen majör depresif bozukluktur. Majör depresyon olarak geçen ve psikolojik anlamda en önemli sorunlardan birisi olan depresyon hali kati suretle mutsuzluk olarak açıklanabilir.

Ancak sıradan bir mutsuzluktan ziyade her şeyden, her detaydan ve hayatınızda yer alan her ayrıntıdan mutsuzluk,hüzün ya da keder duymanız mümkün hale gelir. Melankolik bir ruh halinin içinde kaybolmuş olup günlük aktivitelerinizden iş hayatınıza, özel yaşantınızdan çevrenizle sosyal ilişkilerinize kadar her noktayı etkileyen bir durumdur.

Farklı özelliklere bağlı olarak şiddetini insanlar üzerinde daha farklı boyutlara taşıyabilmektedir. Örneğin klasik bir depresyonda kişi kendi başına keder ve hüzün içinde hayatını sürdürmesine rağmen dışarıda insanlarla eğlenebilir ve günlük yaşantısını sürdürebilir. Fakat klinik depresyon vakaları tam manasıyla psikolojik bir teşhis içerir ve ilaç tedavisiyle başlayan bir süreci beraberinde getirir.

Depresyon Nedenleri?
Depresyon nedenleri açısından net olarak belirli bir kısıtlamayla açıklanamaz. Özellikle psikolojik bir olgu olması insanlarda farklı reaksiyonlar, farklı sebepler ve değişik davranışlar yaşanmasına neden olabilir. Genelde depresyonda olan kişilere telkinler ve öneriler verilir. Ancak şunu söylemek gerekiyor ki beynin en önemli kısımlarından tüm sinir sistemine kadar etkilenebilir bir rahatsızlık oluşmuş olabilir. Yani zannedildiği gibi şımarıklık değil, aksine ciddi bir sinir hastalığına dönüşmüş olabilir.

Yitirmek
Yitirme duygusu kimi insanda maddiyata dayalıyken kimi insanlarda çok güçlü bir biçimde maneviyata dayalıdır. Örneğin genç yaşta birinin ölmesi, bir bebeğin ölmesi, aile bireylerini erken kaybetme gibi durumlar yitirmeye ve yitirmeden kaynaklı depresyona sebep olur. İnsanlar genelde olayın şokunu atlatana kadarda bunun dışına çıkamazlar.

Hastalıklar
Hemen hemen birçok hastalık depresyon ile beraber görülebilir. Ciddi bir hastalığın ölüme sebebiyet verebilme ihtimali, yarattığı psikolojik etki önemli faktörler arasındadır. Kalp ve damar rahatsızlıkları, beyinde oluşan travmalar ve hepatit gibi ciddi ya da hayatı etkileyebilecek rahatsızlıklar başta gelir. Aynı zamanda psikolojik anlamda yıkıcı etkiler bırakan iktidarsızlık gibi problemler depresyona en çok neden olan hastalıklar arasında görülüyor. Alzheimer, Parkinson, B12 eksikliği, hipertiroid gibi rahatsızlıklarda da aynı tepkimelere rastlanabilir.

İlaçlar
Depresyon öncesinde sürekli bir düzensizlik ya da üzüntü hali yaşanmış olabilir. Bunların yatışması adına da uyku hapı, antidepresan ve rahatlatıcı, gevşetici ilaçlar tüketilmiş olabilir. Bunlar depresyonu düzenli kullanımda tetiklemiş olabilir.

Stres ve Kaygı
Başarısızlık, ihanet, kin ve buna benzer duygulara bağlı olarak sürekli bir kaygı duymak hayatınız boyunca taşımak zorunda olacağınız bir yükü sırtınıza yükleyebilir. Depresyon özellikle hayatını stresli bir biçimde geçiren çok fazla insanda vardır. Tanısı konulmamış olsa da stresten ötürü depresyon halinde olan insanların %50 gibi yüksek bir oranda olduğu düşünülüyor.

Genetik
Tam manasıyla genetik olarak depresyonun kalıtsal özelliklerle geçmiş olabilmesine kesin demek mümkün değil. Ancak tetikleyici ve sebep olabilecek unsurların geçişiyle depresyon görülmesi mümkündür.

Kimyasal
Antidepresanlarda, uyuşturucularda ve buna benzer ürünlerde kimyasal içerikler vardır. Bunların en çok bilineni serotonindir. Kullanan kişilerin sinir arası geçişlerini kuvvetlendirir. Dolayısıyla zaman içinde fazla tüketimi de depresyon başlangıcına yol açar.

Depresyon Tehlikeli Midir?
Belki depresyon başlı başına hayati bir tehdit oluşturmaz. Fakat depresyon halindeyken kişinin mutsuzluk seviyesi had safhadadır.

Bu durum kendisine ya da bir başkasına zarar verme isteği uyandırabilir. Bunun doğuracağı kötü sonuçlar ise hayatı karartacak cinsten olacaktır. Haliyle depresyon riski taşıyan bir hastanın doğrudan doktora başvurarak muayene olması gerekir.

Ortalama olarak bir depresyon teşhisinin konması 10 günü geçkin bir süreye dayanır. Yapılan testler ve gözlemler sonucunda ise depresyon tedavisi için uygun metot belirlenir.

Bazı durumlarda medikal müdahale söz konusu olur ve ilaç kullanımı yapılır. Çoğunlukla da terapi uygulanarak depresyonun atlatılması sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap