Deprem Sigortası Yaptırmak İçin Başvuru İşlemleri

Deprem Sigortası Yaptırmak İçin Başvuru İşlemleri Nelerdir? Deprem yerkabuğunun içindeki oluşan kırılmaların nedeniyle ortaya çıkan titreşimlerin dalga halinde yayılarak geçip yer yüzeyini sarsmasına denir. Ülkemizin çoğunluk bölümü deprem riski altındadır. Oluşan bu depremlerin sonucunda ciddi bir şekilde can ve mal kayıpları meydana gelir. Deprem sonrasında oluşan bu mal kayıplarını en aza indirerek zararlı çıkmamak için deprem sigortasını yaptırmak gereklidir.

Deprem sigortası olan DASK ile depremin sonucunda meydana gelebilecek olan yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının neden olabileceği maddi zararları poliçenizde belirlenen limitler dahilinde bu zararı nakit olarak karşılar. Depremden sonra bina tamamen veya kısmi olarak zarar görmüş olsa da deprem sigortası DASK sayesinde poliçenizde verilmiş olan teminatlar sayesinde korunma altında olur.

Deprem sigortası yaptırmak yani DASK için başvuru yapmak isterseniz, başvuru için en yakın sigorta acentesine ya da deprem sigortası yapan banka şubelerine gerekli evraklar ile birlikte başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca DASK fiyatları sabittir ve farklı sigorta şirketlerine göre bu fiyatta değişiklik göstermez. DASK başvurusunu yaptırmak isteyenler ilk olarak gerekli olan evrakları öğrenmelidir. Bu gereken evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekir.

Deprem Sigortası DASK Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Deprem Sigortası DASK Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Deprem Sigortası DASK Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

  • Zorunlu Deprem Sigortası DASK yaptırmanız için gerekli bilgi ve belgeler;
  • Sigortayı yaptıracak olan kişinin T.C. Kimlik numarası ve adı ve soyadı gibi kimlik bilgileri,
  • Sigortayı yaptıracak kişinin iletişim bilgileri,
  • Sigortalının adresi,
  • Sigortalının kullandığı telefon numarası,
  • Vergi Kimlik numarası
  • Sigortalanacak olan binanın açık şekildeki adresi
  • Sigortalanacak binanın tapu bilgileri
  • Sigortalanacak binanın inşa yapım yılı (Binanın inşa yapım yılı 1975 yılı ve öncesi, 1976-1996 yılları arası, 1997-1999 yılları arası, 2000 yılı ve sonrası olarak belirlenerek yazılması gerekir.)
  • Sigortalanacak olan binanın yapı tarzı
  • Sigortalanacak binanın toplamda kaç kat sayısı olduğu ve
  • Sigortalanacak binanın hasar durumu,
  • Sigortalanacak dairenin brüt yüzölçümü
  • Sigortalanacak dairenin kullanım şekli gibi bilgilerle ilgili gereken evraklar sigorta yaptırılacak olan acenteye verilerek başvuru yapılabilir, binanız ve sevdikleriniz için deprem sigortasını böylelikle yaptırmış olursunuz.

Başka İçerik:  Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler

Deprem Sigortası Yaptırmaktaki Amaç Nedir?
Deprem Sigortası Yaptırmaktaki Amaç Nedir?

Deprem Sigortası Yaptırmaktaki Amaç Nedir?

Ülkemizde görülen depremlerin çoğunluğunda can ve mal kayıpları yaşanıyor. Yaptırılan bu deprem sigortası sayesinde bireylerin deprem sonucunda en az zararla çıkması amaçlanır. Ayrıca deprem sigortası bütün konutları yaşanabilecek olası bir deprem riskine karşı güvence altına alır. Mali hasarların yükünü belirler, ülke içinde yaşanacak olan deprem sonrasında sağlıklı yapılaşmaya destek verir ve devletin deprem sonrasında kaynaklanabilecek olan giderlerin sayısını en aza indirmeyi amaçlar.

Depremler bazen sadece can ve mal kayıplarına neden olmaz ve beraberinde yangın, tsunami, infilak gibi afet kazalarını da beraberinde getirir. Aynı zamanda deprem sigortası deprem sonrasında meydana gelebilecek olan yangın, tsunami, infilak gibi afet kazalarını kapsaman içine alır ve bu riskli etkenlere karşı sizi koruma alır.

Deprem sigortası DASK kapsamına girmiş olan binalar tapuya kaydı olan ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar ve bu binalar üzerinde mesken olarak inşa edilen binalardır. Kanunlarda yer alan 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan bağımsız olan bölümlerle birlikte bu binaların içinde bulunan kullanım amacına göre büro veya ticarethane benzeri olarak kullanılan bağımsız bölümler bulunur. Doğal afetlerin sebebi ile devlet tarafından yaptırılan veya verilen krediler ile yapılan meskenler bu kapsamın içine girer.

Deprem sigortası bulunan binalarda; binanın temelleri, bina bahçesinin duvarları, binanın tabanı ve tavanları, istinat duvarları, binanın merdivenleri, asansörü, koridorları, çatısı ve bacaları, binanın sahanlığı, binanın ana duvarları gibi bölümleri bu sigortaya dahil olur. Bu sayede yaşanabilecek olan olası bir deprem sonucundaki kötü risklere karşı ülkenin genelinde yaşanabilecek olan hasarları en aza indirilmesi sağlanır.

Zorunlu Deprem Sigortası Nerede Yaptırılır?

Yaşanacak deprem sonrasında oluşabilecek olumsuz etkenleri azaltmak ve yaşanabilecek zararı en aza indirebilmek amacıyla ülkemiz için zorunlu hale gelen sigortalardan birisi de zorunlu deprem sigortasıdır. Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK poliçesini yaptırmak oldukça kolaydır.

Başka İçerik:  Deprem Sigortası Hangi Bina Yapılarını Kapsar?

Yaşadığınız evi, ailenizi ve sevdiklerinize güvence altına almak için yapmak istediğiniz bu sigorta çeşidi için, en yakın sigorta acentelerine ya da deprem sigortası yapan banka şubelerine giderek deprem sigortası için istenmiş olan gerekli belgelerle başvuru yapabilirler. Ancak deprem sigortasının kapsama alanına girmeyen binalar da bulunmaktadır. Bu binalar;

  • Köy nüfusuna kayıtlı olan binalar,
  • Tamamen ticari amaçla kullanılan binalar,
  • Taşıyıcı sistemi olumsuz etkileyecek şekilde tasarlanmış olan yani projeye aykırı binalar,
  • Projesi bulunmayan veya bina için mühendislik hizmeti görmemiş binalar,
  • 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı kamu konutları kanununa tâbi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar,
  • Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilinmiş olan binalar,
  • Mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap ve metruk binalar deprem sigortasının kapsama alanına girmez.

Deprem sigortası DASK böylece deprem sigortası yaptırmış olan bireyleri depremin olumsuz etkilerine karşı koruma altına alır. Deprem sonrasında yaşanabilecek olan zararlı hasarın da maddi açıdan da onarılmasını daha kolay hale getirir. Her geçen gün bilindiği üzere teknoloji gelişiyor. Teknoloji sayesinde herkes tarafından kullanılan ve kısacası hayatımın her alanında bulanan internet yapılacak olan bu tür sigorta işlerini de kolaylaştırıyor.

Artık deprem sigortası yapan internet sayfaları üzerinden yapacağınız deprem sigortası için başvuru yaparak binanız için ödemeniz gereken deprem sigortasının fiyatını gerekli olan bilgileri vererek kolayca öğrenerek binanıza deprem sigortasını yaptırabilir ve bu sayede yaşadığınız binayı, ailenizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap