Deprem Korkusu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Yenilir?

Deprem korkusu, psikoloji de Seismophobia olarak da adlandırılır. Bu korku psikolojik bir rahatsızlık olup kişinin ölüm ve kaybetme düşüncesine kapılmasına neden olur. Deprem ile birlikte öleceğini düşünen insan yanı zamanda ailesini kaybedeceğini, ailesin de öleceğini düşünür. Deprem ile birlikte kendisine çatı yaptığı evini yitireceğini, hayatının çok farklı olacağını düşünür. 

İlk kez deprem yaşayan bir kişi bir hafta sonra bu korku atlatabilir. Fakat bir hafta içerisinde belirli huzursuzlukları hissedecek korkacaktır. Eğer bu durumlar bir hafta içerisinde geçmezse deprem korkusu hayatın her alanına sirayet etmeye başlar. 

Kişi kapalı alanlara girememeye başlar, her an deprem olacağını düşünür, olumsuz düşünceler sebebi ile uykusuzluk yaşar. Sürekli depremi düşünmek zamanla Akut Stres Bozukluklarına ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’na yol açabilir. Tüm bunlarda kişinin yaşam standartlarının bozulmasına, kendini kötü hissetmesine olur. 

Bir kişi depremden kaçamayacağını, deprem de sıkışıp kalacağını düşünüyorsa bir dehşete kapılır. Ardında kaybedeceği şeyleri düşünerek deprem korkusunu yaratır. Zihninden bir türlü gitmesine izin vermediği bu düşünce benliğini kaplayarak her geçen gün hayattan koparmasına sebep olur. 

Başlıklar

Deprem Korkusunun Belirtileri Nelerdir?

Deprem korkusunun belirtileri bu durumu yaşayan kişilerde benzerlik gösterir. Bir kişi depremi doğrudan yaşadığında bu durum onda şok etkisine sebep olabilir. Hazır olmadığı, bilinçlenmediği bir deprem ile karşılaştığında deprem geçse bile sürekli depremi hissettiğini zanneder. Deprem ile ilgili enkaz görüntüleri zihninde canlandırır. 

Deprem korkusu yaşayan bir insan sürekli olarak kaygılanır. Kendi için kaygı duyar, sevdikleri için kaygı duyar hatta tüm geleceği tüm hayatı için kaygı duyar. Deprem korkusu yaşayan kişiler depreme dair kabuslar görebilir. Bazen kabus görmemek için kendini uykusuz bırakır, uykuya dalmama problemi yaşar, ufak bir ses onu korkutur, stres ve depresyon belirtileri gösterir. Anksiyete yaşamaya başlar. 

Başka İçerik:  Yurt Dışı Seyahat Sigortası Yaptırmak Önemli mi?

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

Deprem korkusu yaşayan kişiler bu sorunlar nasıl kurtulacağın merak ederek deprem korkusu nasıl yenilir diyerek düşünüyor. Aslında deprem korkusunu yenmek tamamen size bağlıdır. Siz gerçekten deprem korkusunu yenmek isterseniz kısa sürede bu korkudan kurtulabilirsiniz. Sürekli olarak deprem korkunuzu yeneceğinize odaklanmanız gerekir. 

Korkuyu yeneceğinize inanmak ve buna odaklanmak oldukça önemlidir. Ardından bu korkuyu yenebileceğiniz eğitim katılarak bu konu hakkında bilinçlenebilirsiniz. Unutmayın ne olacağınız kestiremediğiniz durumlardan korkarsınız fakat bilinçlenerek hareket ederseniz bu korku en aza iner. Tüm bunlara rağmen deprem korkusu için psikologtan yardım almanız gerekir. 

Psikolog ile birlikte davranışlarınız, duygularınız, zihninizde yer alan düşünceleri yönetmeyi öğrenirsiniz. Evinizde deprem çantası oluşturmak, kitaplıkları dolapları sabitlemek, depreme dayanaklı evlerde oturmak sizin stresini azaltacaktır. Sürekli nefes egzersizleri yapmak ve müzik dinlemek sizin rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Zamanla deprem korkusu ile başa çıkmayı öğrenirsiniz. Yoğun yaşayan deprem korkusundan sizi kurtararak stresin, anksiyetenin azalmasını sağlar.

Deprem Korkusunu Azaltmaya Yarayacak Yöntemler Nelerdir?

Deprem korkusunu azaltacak yöntemler hayatınızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Ancak düzenli olarak bunları tekrarladığınızda deprem korkunuz azalmaya başlayacaktır. İlk yöntem “Kararlılık Yöntemi’dir”. Bu yöntem de deprem korkusu yaşayan kişi kendine güvenmeli ve deprem korkusunu yenmede kararlı olmalıdır. İki yöntem ise “Deprem Bilinçlenmesi’dir”. 

Bilinmezlik ve belirsizlik bizi korkutarak ele geçirir fakat deprem öncesinde ve sonrasında yapılacak şeyleri öğrenerek deprem korkusunu azaltabiliriz. Üçüncü yöntem ise “Destek Almaktır” bir insan hastalığında nasıl hastanenin yollarına düşüyorsa içinden çıkamadığı psikolojik bir sorunda da psikologların yanına gitmelidir. Konuşma terapisi deprem korkusu olan kişilere iyi gelecektir.  Diğer yöntemler ise ek yöntemlerdir. 

Müzik dinlemek, dans etmek, kitap okumak ve daha birçok uğraş kişinin sevdiği aktiviteleri yapması zihninin boşalmasına ve rahatlamasına yardımcı olur. Bir kişi resim yapmayı seviyorsa ona huzur verecek şeyleri resmetmelidir. Bir kişi müzik dinleyecek onu neşelendirecek müzikler dinlemelidir. Nefes egzersizleri veya meditasyonlar yaparak rahatlamalıdır. Düzenli bir şekilde pes etmeden bu yöntemleri uygulayan kişiler sabırlarının meyveleri toplayabilirler. Kısa sürede ne kadar yol kat ettiklerini kendileri bile fark edecektir. 

Başka İçerik:  Konut Sigortası Hasar Ödeme Süresi Ne Kadar?

Deprem Korkusu Neden Olur?

Deprem korkusu neden olur sorusu ya da neden bu korkuyu yaşıyorum diye düşünen kişiler bu konuda kendini suçlamamalıdır. Kimi zaman bastırdığımız korkular farklı şekillerde açığa çıkar. Bu açığa çıkışta bizim hayatımızı oldukça etkiler. 

Bir kişide deprem korkusu neden olabilecek pek çok etken mevcuttur. Bunlardan ilki kişinin depremi yaşamasıdır. Sarsıntının şiddeti, ne yapacağını bilememe deprem korkusunu ortaya çıkarabilir. Bunun dışında depremin yıkıcı yapısından etkilenen videolara maruz kalmak, deprem de sevdiğini birini kaybetmekte deprem korkusuna neden olabilir. Deprem korkusu deprem de evcil hayvanları kaybeden kişilerde de görülebilir. 

Depremin bizi sevdiklerimizden koparacağı düşüncesini çok fazla düşünürsek giderek bu düşünceyi korkuya çeviririz. Hiç beklenmedik bir anda da deprem korkusu ortaya çıkar. Fakat deprem korkunuz olduğunu fark ederek deprem korkusu yenme yöntemlerine başvurabilirsiniz. Kendiniz deprem korkusu ve kurtulma yolları konusunda araştırmalar yaparak nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap