Deprem Çantası içinde Neler Olmalı?

Deprem Çantası içinde Neler Olmalı? Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle yüksek deprem riskine sahip ülkelerden biridir. Günümüz teknolojisinde bile çok yıkıcı sonuçlar doğurabilen bir doğa olayı olan deprem, Türkiye’nin bazı bölgelerinde her gün yaşanabilecek bir olaydır.

 Deprem çantası da olası bir deprem anında bulunduğumuz ortamı terk ederken ihtiyaç duyabileceğimiz tüm malzemelerin hazır halde bulunmasını sağlar. Gün içerisinde vaktimizin çoğunu geçirdiğimiz yerler depreme karşı dayanıklı yapılar olsa da depremin hangi şiddetle ya da ne zaman geleceği tam olarak tahmin edilemediğinden deprem çantası her zaman hazır olmalıdır. Çünkü olası bir deprem anında bu çanta hayat kurtarıcı olabilir.  

Deprem anında yaşadığınız alanın tahliye edilmesi durumunda dışarıda ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz için deprem çantası hayati önem taşımaktadır. Depremin şiddeti yüksek ise, dışarıda kalacağınız süre uzayabilir ve süre uzadıkça birtakım ihtiyaçlarınızı gidermekte zorlanabilirsiniz.

Hem kendiniz için hem de sevdiklerinizin temel ihtiyaçlarını geçici süreliğine de olsa sıkıntısız bir şekilde giderebilmek için deprem çantasını yaşadığınız alanlarda bulundurmak önemlidir. Ayrıca çantanın, deprem anında yaşanabilecek panik durumunu da azaltıcı bir etkiye sahiptir. Çünkü içerisine koyacağınız ilaçlar, çadır, battaniye, içme suyu gibi temel ihtiyaçlarla depremin ardından yaşanan olumsuz sonuçlardan birkaçı azaltılabilir.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? 

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? 

Günümüzde yaşanan en ufak depremde hemen hazırlık yapıp tetikte beklerken birkaç ay sonra unutuyoruz. Ancak deprem hemen unutulacak bir doğa olayı değildir. Kalıcı önlemler almalıyız. Bu önlemlerden biri de deprem çantası hazırlamaktır.

Hazırlamadan önce aile bireylerinin sayısı belirlenmelidir. Çünkü sayıya göre ihtiyaçlar da değişmektedir. Evde yaşayan her bireyin hastalıkları, sağlık durumları ve temel ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle deprem anında evden çıkarken almayı düşünemeyeceğiniz ilaçlar öncelikli düşünülmelidir. Çanta içerisine tüm malzemeler yerleştirildikten sonra sıvı şişeler yer tasarrufu gözetilerek yerleştirilmelidir. Kişisel hijyen ürünlerinde de seyahat boy tercih edilirse yer tasarrufu sağlanabilir 

Başka İçerik:  Değerli Konut Vergisi Son Gelişmeleri Nelerdir?

Deprem Çantası Hazırlamanın Püf Noktaları 

Deprem Çantası Hazırlamanın Püf Noktaları 

Deprem çantası hazırlarken, çantanın içindeki malzemeler kadar çantanın içine koyulacak malzemeleri taşıyabilecek boyutta ve bölmeye sahip olması önemlidir. Çantanın içerisine koyulacak malzemeler de son kullanma tarihlerine dikkat edilerek konulmalıdır.

Çanta içerisine koyulacak gıda ve giyim malzemelerinde aile bireylerinin sayısına dikkat edilmelidir. Su gibi sıvı ürünleri tercih ederken de hafif ve kullanışlı ürünleri tercih etmelisiniz. Çünkü cam şişeler, ağırdır ve kırılma tehlikesine sahiptir. Onun yerine plastik veya silikon mataralar kullanılabilir. Hatta katlanabilir silikon mataralar kullanılırsa yer tasarrufu da sağlayabilirsiniz.  

Deprem Çantasında Neler Olmalı? 

Deprem Çantasında Neler Olmalı? 

Kişi başına en az 4 gün yetecek olan 4 litre içme suyu konulmalıdır. Son kullanma tarihi uzun olan konserve yiyecek ve kuruyemiş gibi besinlere yer verebilirsiniz. Batarya ile çalışan ya da kurmalı radyo, el feneri, her poydan pil, yardım çağırabilmek için düdük, çakı, kağıt, kalem ve küçük makas, konserve açacağı, kerpeten ve tornavida çantaya konulması gereken küçük ev aletleridir.

Temiz hava için toz ve duman maskesi, sığınak oluşturabilmek için plastik örtü ve selobant; deprem sonrasında güvende kalmak için dışarıda geceyi geçirmeniz gerektiğinde ihtiyaç duyabileceğiniz ürünlerdir. Ayrıca her aile bireyi için battaniye ya da uyku tulumu da bulundurulmalıdır. Bina tahliyesinin ardından binaya ne zaman dönüleceği belli olmayacağından kişisel temizlik malzemelerine de çantada yer vermelisiniz. Diş fırçası, diş macunu, sabun, ıslak mendil, dezenfektan, tuvalet kağıdı ve hijyenik ped temel kişisel temizlik malzemeleridir.

Ayrıca iletişim kurabilmeniz için şarj cihazı ve yedek bataryalı cep telefonu da konulmalıdır. Tüm bu temel malzemelerin yanında kişisel durumunuza göre de çantada bulunması gereken malzemeler de mevcuttur. Örneğin bebeğiniz varsa, kuru mama, bebek bezi, emzik, biberon ve ıslak mendil; evcil hayvanınız varsa, kuru mamaya da çantanızda yer vermelisiniz. Kişisel ihtiyaçlara göre ağrı kesici, gözlük de konulabilir. Bulunduğunuz bölgenin iklimine göre giysiler seçmelisiniz. 

Başka İçerik:  Konut Sigortası Hasar Ödeme Süresi Ne Kadar?

Deprem Çantası Nerede Saklanmalı? 

Deprem Çantası Nerede Saklanmalı? 

Deprem çantasının içindekilerin hızlı bozulmaması adına ışık görmeyen, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi gerekir.  Evden söz ediyorsak deprem çantası tüm ev halkının kolayca ulaşabileceği görünür bir yerde saklamalısınız.

Deprem çantasını kıyafet dolabında, bazasız yatakların altında saklayabilirsiniz. Ayrıca deprem olduğunda çantanızın olduğu binadan başka bir yerde olma ihtimalinize karşı zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yerlere minik bir acil durum çantası hazırlayabilirsiniz. İş yerinizden söz ediyorsak çalışma ortamınızın hemen yakınında olmalıdır. Aracınızda da evinizde bulundurduğunuz deprem kitinin benzerini bulundurmalısınız.

Deprem Çantasında Mutlaka Olması Gerekenler 

Depremin ardından ilk 72 saatte yardım ekipleri ulaşana kadar acil sağlık problemlerine çözüm bulabilmek için deprem çantasında ilk yardım seti mutlaka bulundurulmalıdır. İlk yardım setinin içerisinde, steril yapışkan bantlar, çengelli iğneler, sabun, lateks eldiven, steril gazlı bez ve bandaj, penisilin, tentürdiyot, makas, cımbız ve iğne-iplik, termometre, vazelin ve ağız gargarası konulmalıdır. Ayrıca içme suyukonserve yiyecek, çadır, battaniye ve uyku tulumu da mutlaka bulunması gereken ihtiyaçlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap