Deniz Yosunu Tuzu Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Deniz Yosunu Tuzu kullanım alanı geniş bir tuz türüdür. Diğer tuzlar gibi saklanır. Tiroid bezlerine iyi gelen faydaları vardır. Fazlası zararlıdır.

Deniz Yosunu Tuzu
 

Uzun yıllardır yemeklerimizde kullandığımız sofra tuzlarının bilim insanları tarafından araştırılmasıyla birlikte başta kalp sağlığımız için birçok zararı olduğu anlaşılmıştır.

Durum böyle olunca hepimiz sofra tuzlarından vazgeçip yerine alternatif tuz olarak ne kullanabiliriz, hangi tuz sağlığımız için daha yararlı araştırmaya başlamış bulunmaktayız. Yüzyıllardır Asya mutfağında sıklıkla kullanılan ama Batı mutfaklarına daha yeni yeni giren deniz yosunu tuzu, farklı tuz kullanmak isteyenler için alternatif olmaktadır.

Deniz yosun, denizlerde yetişen bir alg formudur. Deniz yosunu tuzu; deniz tuzu ve kurutulmuş, öğütülmüş pul şeklindeki yosunların karıştırılmasıyla oluşur. Dünyamızın dört bir yanında denizlerin kıyı şeritlerinde ve kayalıklarda gördüğümüz bu yosun, yeşilden kahverengiye, kırmızıdan siyaha kadar değişen bir renk skalasına ve tabi ki çeşide sahiptir.

Dünyamızın her yanında gördüğümüz bu yosunu ilginç bir şekilde sadece Kore, Japonya, Çin başta olmak üzere Asya mutfaklarında tüketilen bir gıda olarak görmekteyiz.

Asya mutfaklarında yüksek besin değerine sahip olduğu için sıklıkla kullanılan yosun, tuzlu bir tada sahip olmasından dolayı Asya ülkelerinde genellikle tuz olarak deniz yosun tuzu kullanılmaktadır.

Deniz yosunu tuzunu tercih etmeniz için ilk sebep içerisindeki sodyum oranıdır. Sodyum, sofra tuzlarının yapı taşı olarak adlandırılır ve eğer sağlığımız için zararlı maddelerden vazgeçmeyi düşünüyorsanız hayatınızdan sodyumu çıkartmalısınız. Sofra tuzlarında yaklaşık %40 oranında sodyum bulunurken deniz yosun tuzunda bu oran sadece %3-4’dür.

Deniz Yosunu Tuzu Nasıl Saklanır?

Deniz yosun tuzunu saklarken diğer kullandığımız tuzlardan farklı bir saklama yöntemi kullanmamıza gerek kalmamaktadır.

Tuzunuzu nemli olmayan kuru, olabildiğince serin ve güneşle temas haline geçemeyeceği şekilde saklanmanız başta tuzunuzun içerisinde iyot oranını korumak için çok önemlidir.

Mutfaklarınızda yosun tuzunuzu en kolay şekilde buzdolaplarınızın kapak bölümünde saklayabilirsiniz.

Deniz Yosunu Tuzunu Hangi Yemeklerde Kullanabiliriz?

Deniz yosunu tuzunu Uzak Doğu mutfağına ait soslarınızı hazırlarken kullanırsanız istediğiniz tada ulaşmanız daha kolay olacaktır.

Izgara olarak veya fırında hazırlamış olduğunuz balıklarınıza, hazırlamış olduğunuz salatalarınıza, haşlanmış veya sotelenmiş sebzelere çok yakışacaktır. Eğer yosunla aranız iyiyse kullanırken hiçbir zorluk çekmezseniz. Yosun tuzunu istediğin her yiyecekte kullanabilirsiniz.

Deniz Yosunu Tuzunun Faydaları

Deniz yosunu tuzunun en önemli faydası daha önce de bahsettiğimiz gibi sodyum açısından çok düşük olmasıdır ama tek faydası bu değildir işte sağlımız için bilmediğiniz diğer faydaları:

·       Tiroid bezinizi desteklemeye yardımcı en iyi doğal iyot kaynağıdır.

·       Hücrelerinizi çeşitli hasarlardan koruyan antioksidan etkisine sahip olarak kalp hastalığı ve diyabet gibi çeşitli hastalıkların oluşumunu önlemede yardımcıdır.

·       Çinko, kalsiyum, magnezyum, bakır, selenyum, iyot,  folik asit, A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi çeşitli vitaminleri ve mineralleri aynı zamanda içinde barındırmaktadır. Burada belirtmiş olduğumuz vitaminler ve minerallerin oranları yosunun çeşitliliğine göre değişebilmektedir.

·       Yosun tuzu iyi bir omega-3 yağları ve B12 vitamini kaynağıdır. Çalışmalar sonunda 4 gram nori (en sık tercih edilen yosun türlerinden birisidir) deniz yosununda günlük ihtiyacımız olan B12 vitaminin tamamını karşıladığı görülmektedir.

·       Bağırsaklarınızda bulunan iyi bakterilerin artışında önemli bir rol oynar.

·       Mükemmel bir lif kaynağıdır.

·       Yosun içerisinde bulunan fukoksantin adlı madde üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda vücut yağını azaltmaya ve obezite önleyici etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.

·       Metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir.

Deniz Yosun Tuzu Nelere İyi Gelir?

Deniz yosunu nelere iyi gelir diye düşünüyorsanız tiroid bezlerimize, kalp hastalıklarımıza ve bağırsak sağlığımıza olan faydalarından bahsetmek isteriz.

1.     Tiroid Bezlerine Olan Olumlu Etkileri

Tiroid bezimiz; enerji üretimini, üremeyi, vücudumuzdaki hasarlı hücrelerin onarımını kontrol etmeye yardımcı olan ve büyümeyi sağlayan hormonları salgılar. Tiroid bezimiz hormon üretmek için iyota ihtiyaç duyar. Yosunda ve deniz tuzunda bulunan iyot en iyi diyet iyot kaynaklarından birisidir.

2.     Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Bildiğiniz gibi kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm sebeplerinden ilk sırada yer almaktadır.

Deniz yosunu kan kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olur. Deniz yosunları içlerinde kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan bir madde bulundurur ve bu madde yosunun çeşidine bağlı olarak anti-pıhtılaşma ilaçları kadar etkili bir şekilde kanınızın pıhtılaşmasını önlediği gözlemlenmiştir.

Ayrıca araştırmacılar yaptıkları araştırmalarda yosunda bulunan protein benzeri yapıların vücudumuzdaki kan basıncının (tansiyonunuzun) yükselmesini önlediğini gözlemlemiştir.

3.     Bağırsak Sağlığınızı Destekler

Bağırsaklarımızda iyi ve kötü olarak adlandırılan iki grup bakteri bulunmakta. Deniz yosun tuzu içeriğindeki lifler sayesinde kalın bağırsağımız için iyi bir besin kaynağı olduğu gibi yosun içerisinde bulunan belirli şekerlerin iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini arttırdığı gözlemlenmiştir.

Deniz Yosun Tuzu İçerisinde Vitamin Var Mıdır?

Normalde tuzların içerisinde vitaminler değil mineraller bulunur fakat yosun tuzumuz adından da anlaşıldığı gibi içerisinde yosun bulundurması sebebiyle çeşitli vitaminlerde bulunmaktadır.

Yosun tuzunun içerisinde A, C, E, K, vitaminleri ve yüksek oranda B12 vitamini ve Omega-3 yağları bulunmaktadır. Vitaminlerin oranları tuzunuzun içerisinde bulunan yosunun türüne göre değişmektedir.

Bu yüzden sizlere yosun tuzlarında ve günlük hayatta en sık kullanılan yosun türlerinden olan nori üzerinden örnek vermekteyiz. 4 gram nori yosunu içerisinde günlük ihtiyacınızın tamamını karşılayacak kadar B12 vitamini bulunmaktadır.

Yosun tuzu içerisinde vitaminler olduğu kadar minerallerde bulunmaktadır. Bu minerallerden başlıca olanları; magnezyum, kalsiyum, iyot ve çinko barındırmaktadır. Bu mineraller gerek yetişkin sağlığı için gerek çocuklarımızın büyümesi açısından önemli minerallerdir.

Yosun Tuzunun Kalorisi

Deniz yosun tuzunun kalorisini 5 gram yani 1 çay kaşığı deniz yosun tuzu günlük tuz ihtiyacını karşılama miktarı olarak hesapladığımız zaman, 5 gram deniz yosun tuzu 30 kaloridir. 5 gram yosun tuzu içerisinde 1,5 gram karbonhidrat, 1,5 gram protein ve 2 gram yağ içerir. Sağlığınız için günlük 5 gramdan fazla tuz tüketmemeye çalışmalısınız.

Yosun Tuzunun Zararları

Yosun tuzu her ne kadar vücudumuz için faydalı olsa da eğer günlük tüketmemiz gerek miktardan (5 gr) daha fazlasını tükettiğimiz zaman başta kalp ve tiroid sağlığımız için zararları bulunmakta.

Fazla tuz tüketimi tiroidlerinizin normalden farklı çalışmasına sebebiyet verir. Eğer fazla tuz tükettiğinizi düşünüyorsanız boyun bölgenizde şişlik veya kilonuzda sorunlar yaşıyorsanız iyot miktarı fazla olan yiyeceklerden olabildiğince uzak durmalı ve bir hekime danışmalısınız.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma ile Asya ve Avrupa’da 8 farklı deniz yosununda 20 metal bulunduğu analiz edildi. Her tükettiğiniz yosunda bulunan kurşun ve alüminyum seviyeleri vücudunuzda ciddi sağlık riski oluşturmadığı tespit edilmiş olsa da mümkünse organik yosun tuzları  tercih etmeniz halinde içerisinde ağır metal içerme oranı çok daha düşük olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap