Demir Eksikliğinin Sağlığımız için Önemi ve Belirtileri

Demir Eksikliğinin Sağlığımız için Önemi ve Belirtileri. Dünya genelinde en sık rastlanan kansızlık ve anemi çeşidi olan kansızlık, özellikle az gelişmiş ülkelerde meydana geldiği araştırmalar sonucun tespit edilmiştir. Kırmızı kan hücrelerine rengini veren oksijenin, kan damarlarında taşınmasını sağlayan hemoglobin isimli bir proteindir.

Hemoglobinin temel yapısına giren demir elementi ise akciğerden alınan hemoglobine bağlanarak, dokulara aktarılmasında önemli bir göreve sahiptir. Buna bağlı olarak demir eksikliği yaşayan bireylerde; demir eksikliği anemisi hastalığı baş göstermektedir.

Dünya Sağlık Örgütünce belirlenmiş veriler doğrultusunda söyleyebiliriz ki; hamile olmayan kadınlarda 12 gram, erkeklerde ise 14 gramın altında bulunması gereken demir elementi, bu ortalamanın altına düştüğünde demir eksikliği anemisi olarak anılmaktadır.

Demir Eksikliğinin Nedenleri

Demir Eksikliğinin Nedenleri;

  • Kanamalar: Mide, bağırsak sistemi, idrar yolları ve burun kanamaları sonrasında vücutta demir eksikliği görülmesi kaçınılmaz bir durumdur. Bu nedenle özellikle çocuklar üzerinde idrar ve gaita takibi yapılmalıdır. Sık yaşanan burun kanamaları da izlenmeli, tüm bunlar sonucunda kan ya da şüpheli bir durum oluşması halinde mutlaka bir doktora danışmalısınız.
  • Mide ve Bağırsak Hastalıkları: Bağırsak parazitleri başta olmak üzere yaşanan mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları, çölyak hastalığı gibi durumlarda en sık olarak çocuk yaşlarında görülüyor. Yeterince demir alımın da önüne geçemediği bu rahatsızlık, emilim kusuru olduğundan dolayı oluşuyor.
  • Annede Demir Eksikliği: Bebekler dünyaya geldikten sonraki ilk 6 ay içerisinde anne sütü dışında bir besin tüketmediyse ve annede anemi sorunu varsa, bebekte de demir eksikliği görülmesi kaçınılmaz bir durum olacaktır. Bu nedenle annenin hamilelik ve emzirme dönemlerinde demir içeriği yüksek besinler tüketmesi, gerekli olması halinde demir takviyesi alması gerekiyor.
  • Demir İçermeyen Gıdalar: Bireylerin demir içermeyen besinleri sık tüketmesi ile demir eksikliği yaşaması mümkündür. Önemli olan sağlıklı bir beslenmede tüketilmesi gereken besinleri bilmenizdir. Beslenmenize;  yumurta, kırmızı et, baklagiller, kuru üzüm, kayısı, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler gibi demir oranı yüksek besinleri mutlaka eklemelisiniz.
  • Sık Enfeksiyon Yaşamak: Bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan kişilerde, enfeksiyon riski fazladır. Enfeksiyon sırasında vücuttaki bakterin demir kullanımı ile kansızlığın meydana geldiği görülür. Bu nedenle beslenme, hijyen ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek gibi konulara ekstra önem vermeniz gereklidir.

Demir Eksikliğinin Belirtileri;

  1. Bedensel güçsüzlük ve bitkinlik,
  2. Ciltteki solgunluk ve soluk bir beniz,
  3. El ve ayaklarda sık görülen uyuşmalar,
  4. Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyonda güçlük,
  5. Yoğun ve şiddetli baş ağrısı,
  6. Asabiyet ve sinirlilik hali,
  7. Kulaklarda oluşan uğultu ve çınlamalar,
  8. Ağız kenarında oluşan uçuk ve yaralar,
  9. Dudaklarda oluşan ciddi çatlaklar,
  10. Tırnak yapısının çok hassas ve kırılgan olması,
  11. Saçlarda normalden fazla dökülme görülmesi,
  12. Kalpte meydana gelen çarpıntılar,
  13. Buz ya da toprak yeme isteği,
  14. Yavaşlayan Trioidler,
  15. Huzursuz bacak sendromunun yaşanması.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin görülmesi durumunda, doktorunuza danışabilir ve kan testi yapılmasını talep edebilirsiniz.

Demir Eksikliğinde Nasıl Beslenmeli

Demir Eksikliğinde Nasıl Beslenmeli?

  • Muz, yüksek oranda demir bulundurduğu için sıkça tüketilmelidir. Özellikle tercihinizi olgunlaşmış ve yumuşamış muzlardan yana kullanmanız yararınıza olacaktır.
  • C vitamini oranı yüksek olan yeşil yapraklı sebzeleri öğünlerinizde bulundurmaya çalışmalısınız. Ispanak, brokoli ve lahana tükettiğinizi daha enerjik olduğunuz fark edeceksiniz.
  • Turunçgilleri es geçmeyin. Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgil meyvelerini tüketerek, C vitamini de alabilirsiniz.
  • Bal tüketmek demir eksikliği sorunu yaşayanlar için oldukça önemlidir.
  • Demir eksiği ile baş etmek için hafta 1-2 kez kırmızı et yemeye özen göstermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap