.
.

Davlumbaz Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

.
.

Davlumbaz koyulan mutfaklarda pişen tüm yemeklerin hiçbir şekilde koku yaymadığını hissedebilirsiniz. Belki yayılan yemek kokusu kısa vadede cezbeden bir nüans yaratıyor olabilir.

Ancak balık, et ya da kızartma gibi kokusuyla tüm evi etkisi altına alabilecek yiyecekler var. Bunlar içinse ocağın üzerinde bir davlumbaz olması şart. Aynı zamanda davlumbaz yerine aspiratör kullanılmasında da bir sakınca yok.

Mutfağınızın dekorasyonuna, kötü kokuyu emecek olan ürünün koyulacağı noktaya ve mutfak dolaplarınızın durumuna göre bu ikisi için seçim yapmanız gerekebilir.

Genellikle sıfır evlerde ve yeniden tasarlanan mutfaklarda davlumbaz kullanılmasının sebebi üst kısmının dekore edilebilmesi olduğunu hatırlatalım. Aspiratör ise mevcut mutfak dolaplarınızda da rahatlıkla monte edilip kullanılabilecek bir üründür. Temizlik konusunda her ikisi için de filtre önem taşıyor.

Davlumbaz Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Davlumbaz ve Aspiratör Arasındaki Fark?

Bakıldığı zaman davlumbaz kullanırken de aspiratör tercih ederken de aynı mantıkla hareket ediyoruz. Amaç olarak yemek pişerken ocaktan yukarıya doğru çıkan kötü kokuyu çekmesi, yağ içerikli buharı hapsetmesi önem taşıyor.

.

Bunu yapmak için her iki üründe de filtreler mevcut. Aynı zamanda yapısal farklılıkları arasında davlumbazların baca yardımıyla bu çekilen buharı tahliye ettiğini de söylemek mümkün.

Aspiratör ise bir baca bağlantısı olmasa dahi yağ içeren bu buharı içerisine çekerek filtreye hapsedebiliyor. Fakat aspiratörler için de baca çıkışı önerildiğini unutmamak gerek. Eskiden davlumbazlar direkt olarak içi boş olarak tasarlanırken artık hem dekor hem de işlevsellik anlamında filtrelerle donatılıyor.

Üstelik tasarım açısından da aspiratörlere kıyasla daha fazla tercih edilmeye başlandı. Temizliği kolaylaştıracak bazı etkenler ise ürünlerin model gelişimleriyle beraber daha da dikkat çekici hale geldi.

Davlumbaz ve Aspiratör Temizliğinin İncelikleri

Davlumbaz veya Aspiratör taktırdığınızda muhtemelen ocağın üzerinde bulunan kapaklı dolabın içerisine bir baca yuvası yerleştirilir.

Aspiratörler ince yapıları sebebiyle tüm mutfak boyutlarında tercih edilir. Davlumbazlar ise biraz daha büyük bir alana ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla mutfak ve mutfak dolaplarınızın boyutu seçiminizi yaparken ciddi bir kıstasa dönüşecektir.

Tabii ki temizliği için de büyük ya da küçük olması ya da temizliği yaparken kullanabileceğiniz bazı pratik detayları bulunması olumlu not almasını sağlıyor. Eğer temizliğini yaparak daha randımanlı çalışmasını sağlayacaksınız öncelikle ilk yapmanız gereken şey fişi çekmek olmalıdır. Elektrikli ürünlerin temizliği esnasında kesinlikle bağlantısının kesilmesi gerekiyor.

.

Fişini çektikten hemen sonra fan filtresini çıkarmanız gerek. Bu direkt olarak yemekten çıkan buharla ilk yüzleşen nokta olduğu için muhtemelen fazlasıyla yağlı olacaktır. Ellerinizin yağlanmaması ve farklı noktalarını batırmamanız için eldiven kullanmak gerekebilir.

Bu parçayı direkt olarak musluğun altına atabilirsiniz. Bir süre ıslattıktan sonra ise kaynama aşamasında suyu boşalttığınız bir kabın içerisine yerleştirin. Suyun içerisine sirke ve karbonat atmayı ihmal etmeyin. Kurumuş ve sökülmeyen yağ dokularını bu karışım sorunsuz bir biçimde çıkarmanıza olanak tanıyacaktır.

Eğer sirke ya da karbonat yoksa yağ çözücü bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Yine sıcak suyla birlikte etkili bir temizlik görebilirsiniz. Halen daha yağların çözülmediğini görüyorsanız bir bulaşık süngerinin yeşil kısmıyla ya da daha az çizmek için diş fırçasıyla kirlerin üzerinden geçebilirsiniz.

Tabii ki günümüz teknolojisiyle beraber artık bu tip aspiratör malzemeleri çok daha rahat temizlenebiliyor. Temizlik aşamasında öncelikli olarak malzemeye bakmak gerek.

Plastikten yapılan filtre ve fanlar için bulaşık makinesi uygun oluyor. Yine paslanmaz çelik olan kaliteli modellerde parçaları bulaşık makinesinde yıkayabiliyorsunuz.

Ancak alüminyumdan üretilen parçalar kesinlikle makineye atılmamalıdır. Ayrıca filtre kapağını kaldırdığınızda bir kağıt formunda filtreyi direkt olarak göreceksiniz.

Bunu çıkarmalı ve davlumbazın modeline uygun olan yeni filtreyi klipslerinden yerine oturtmalısınız. Ardından dış kapağını da dezenfekte ettikten sonra yerine takabilirsiniz. Parçaları kuruttuktan sonra yerine takmanız ve nemli parçalar varken elektriğe takarak çalıştırmamanız önerilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap