.
.

DASK Deprem Sigortası Yaptırmanın Amacı

.
.

DASK Deprem Sigortası Yaptırmanın Amacı Nedir? Ülkemizi deprem açısından düşündüğümüzde çoğunluk bölgesi deprem riski altındadır. Sıkça karşılaştığımız doğal afetlerden biri olan deprem, yerkabuğunun içinde oluşan kırılmaların nedeniyle ortaya çıkan ve titreşimlerin dalga oluşturarak yayılıp yer yüzeyini sarsması olayına denir.

Deprem sırasında sağlam olmayan bazı binalar oldukça hasar görerek can ve mal kayıplarına neden olur. Bu nedenle zorunlu deprem sigortası her ev için yaptırılması gerekilen bir sigorta çeşididir. Deprem sigortası sayesinde deprem sonucunda en az zararla çıkması amaçlanır. Ayrıca deprem sigortası bütün konutları deprem riskine karşı güvence altına alır.

DASK Sigortasının Neden Yaptırılması Gerekli ve Önemlidir?
DASK Sigortasının Neden Yaptırılması Gerekli ve Önemlidir?

Ülkemizde meydana gelen depremlerin çoğunda maddi ve manevi olarak kayıplar oluşur. Deprem sigortası DASK ile aynı zamanda depremin sonucunda meydana gelebilecek yangın, infilak, tsunami ve yer kayması gibi çeşitli afet olaylarına karşı oluşabilecek maddi zararları poliçenizde belirlenmiş olan limitler dâhilinde bu zararı nakit şeklinde karşılar. Depremden sonra oluşabilecek can ve mal kayıplarını en aza indirmek için deprem sigortası DASK yaptırılması gerekir.

Depremden sonra bina tamamen veya kısmi olarak zarar görmüş olsa bile DASK sayesinde poliçenizde verilen teminatlar sayesinde binanızı ve sizi koruma altına alır. DASK mali hasarların yükünü belirler, ülke içinde yaşanacak olan deprem sonrasında sağlıklı yapılaşmaya destek verir ve devletin deprem sonrasında kaynaklanabilecek olan giderlerin sayısını en aza indirmeyi amaçlar.

DASK Deprem Sigortası Yaptırmanın Maliyeti Nedir?
DASK Deprem Sigortası Yaptırmanın Maliyeti Nedir?

DASK Deprem Sigortası Yaptırmanın Maliyeti Nedir?

Deprem sigortasının maliyeti ise sigorta yaptırılacak olan binanın durumu, bulunduğu adresi, yaşı ve binanın çeşidine göre değişim gösterir. Ancak DASK fiyatları sabit olmakla birlikte farklı sigorta şirketlerine göre bu fiyat değişmez.

Başka İçerik:  Konut Sigortasına Dahil Olmayan Durumlar Nelerdir?

.

DASK için başvuru yapmak isterseniz en yakın sigorta acentesine ya da deprem sigortası yapan banka şubelerine gerekli evraklar ile birlikte başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca DASK fiyatları sabittir ve farklı sigorta şirketlerine göre bu fiyatta değişiklik göstermez.

DASK başvurusunu yaptırmak isteyenler ilk olarak gerekli olan evrakları öğrenmelidir. Bu gereken evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekir. Eğer DASK sigortanız varsa sorgulama işlemi yapmak için bunu internet üzerinden deprem sigortasının olup olmadığını veya deprem sigortasının süresi hakkında bilgi alabilmeniz mümkündür.

DASK Deprem Sigortasını Yaptırmamak Nelere Yol Açar?
DASK Deprem Sigortasını Yaptırmamak Nelere Yol Açar?

DASK Deprem Sigortasını Yaptırmamak Nelere Yol Açar?

Konut sahibi olan tüm bireyler DASK sigortasını yaptırmak zorundadır. Depremlerin ne zaman yaşanacağı ve şiddetinin kaç olacağı elbette ki bilinmez. DASK yaptırılmadığı takdirde olası bir depremde binanız hasar görebilir, maddi ve manevi zarara uğrayabilirsiniz hatta bina kullanılamaz bir hale bile gelebilir.

DASK yaptırılmayan bir binanın elektriği, doğal gazı ve suyu açtırması imkânsız bir durumdur. Elektrik, su ve doğal gazı açtırma işlemlerini yaptırmak için DASK belgesinin olması zorunludur. Eğer ev kiralamak isterseniz, kiralayacağınız evin sahibine mutlaka DASK olup olmadığını sormalısınız.

Ev kiralarken, ev sahibinize mutlaka deprem sigortasının olup olmadığını sormanız ve fotokopisini ya da görüntüsünü istemeniz gerekir. Eğer siz ev sahibi iseniz, deprem sigortası sorgulama işlemini internet üzerinden yapabilmeniz mümkündür. Sorgulama işlemi sırasında hem deprem sigortası var mı onu görebilirsiniz hem de geçerlilik süresi hakkında da bilgi alabilirsiniz.

DASK İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

•             Sigortayı yaptıracak olan kişinin T.C. Kimlik numarası ve adı ve soyadı gibi kimlik bilgileri,

•             Sigortayı yaptıracak kişinin iletişim bilgileri,

.

•             Sigortalının adresi,

•             Sigortalının kullandığı telefon numarası,

•             Vergi kimlik numarası,

Başka İçerik:  DASK Sigortası Hakkında Merak Edilenler

•             Sigortalanacak olan binanın açık şekildeki adresi,

•             Sigortalanacak binanın tapu bilgileri,

•             Sigortalanacak binanın inşa yapım yılı,

.

(Binanın inşa yapım yılı 1975 yılı ve öncesi, 1976-1996 yılları arası, 1997-1999 yılları arası, 2000 yılı ve sonrası olarak belirlenerek yazılması gerekir.)

•             Sigortalanacak olan binanın yapı tarzı,

•             Sigortalanacak binanın toplamda kaç kat sayısı olduğu,

•             Sigortalanacak binanın hasar durumu,

•             Sigortalanacak dairenin brüt yüzölçümü

•             Sigortalanacak dairenin kullanım şekli gibi bilgilerle ilgili gereken evraklar sigorta yaptırılacak olan acenteye verilerek başvuru yapılabilir, binanız ve sevdikleriniz için deprem sigortasını böylelikle yaptırmış olursunuz.

DASK Sigortasına Dahil Olan Bölümler Nelerdir?

DASK olası bir deprem sonrasında yaşanabilecek olan maddi hasarlara karşı güvence sağlar. Deprem sigortası bulunan binalarda; binanın temelleri, bina bahçesinin duvarları, binanın tabanı ve tavanları, istinat duvarları, binanın merdivenleri ve bahçe duvarları, asansörü, koridorları, çatısı ve bacaları, binanın sahanlığı, binanın ana duvarları ve yapının diğer tamamlayıcı kısımları gibi bölümler bu sigortaya dahil olur. Bu sayede yaşanabilecek olan olası bir deprem sonucundaki kötü risklere karşı ülkenin genelinde yaşanabilecek olan hasarları en aza indirilmesi sağlanır.

DASK Sigortasına Dahil Olmayan Durumlar Nelerdir?

.

DASK sigortası yukarıda belirtilen alanların bulunduğu gibi kapsamaya girmediği durumları da vardır.

Deprem sigortasının kapsamadığı bu binalar;

  • Köy nüfusuna kayıtlı olan binalar,
  • Tamamen ticari amaçla kullanılan binalar,
  • Taşıyıcı sistemi olumsuz etkileyecek şekilde tasarlanmış olan yani projeye  aykırı binalar,
  • Projesi bulunmayan veya bina için mühendislik hizmeti görmemiş binalar,
  • 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı kamu konutları kanununa tâbi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar,
  • Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilinmiş olan binalar,
  • Depremden dolayı hasar gören binanın bölümleri
  • Binada bulunan taşınabilir her türlü mal ve eşyalar,
  • Mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap ve metruk binalar deprem sigortasının kapsama alanına girmez.

Başka İçerik:  Abonelikler İçin DASK Zorunluluğu

Ayrıca zorunlu deprem sigortasının geçerli olduğu süre bir yıldır. Belirtilen bu süreden sonra sigorta sözleşmelerinin her yıl sona ermeden yenilenmesi gerekir. Bu nedenle deprem sigortası süresinin kontrol edilmesi gerekir. DASK ödemeleri ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na yapılmalıdır. Deprem sigortası sayesinde ev sahipleri binasını, kendisini, ailesini ve sevdiklerini deprem anında yaşanabilecek zararlardan korunmasını sağlar.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap