Dana Döş Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Dana Döş Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Dana döş, yağlı olduğu için lezzetli yemekler yapmak için kullanılır. Kırmızı ette olduğu gibi faydaları çoktur ama yağından dolayı zararlı da vardır.

Döş Nedir?

Dana Döş Hangi Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Döş, kelime manası olarak göğüs ve bağır anlamlarına gelen döş, mutfakta da benzer bir anlamda kullanılmaktadır. 

Dana döş neresi diye sorulacak olur ise dananın göğüs kısmından elde edilen ete döş denir. Göğüs kısmından elde edilmesi kemiksiz olduğu manasına gelmez. Aksine döş, oldukça kemikli bir yapıya sahiptir. Bir o kadar da yağlıdır.

Yağlı olması etin son derece yumuşak olması hususunda etkili olmuştur. Hem kendisinde bulunan kemik yapısı sebebi ile hem de hayvanın ana kemiklerine yakın olan bölgeye ait bir et olduğu için yenildiği zaman diğer kırmızı etlere oranla çok daha lezzetli gelir. Kemik yapısının ete verdiği lezzet damaklarda kendini hemen belli ettirir ve kolayca hissedilir.

Döş Nasıl Saklanır?

Dana Döş

Döş nasıl saklanır okumadan önce emin olunması gereken bir nokta vardır. Onca para vererek alınan dana döş taze midir? Özellikle de saklamak amacı ile alınan bir et cinsi ne olursa olsun mutlaka taze olmalıdır. Başka türlüsü sağlık açısından pek de iyi değildir. Et alışverişleri gibi masraflı ürünleri daima bilindik ve güvenilir yerlerden temin etmekte fayda vardır.

Etin güvenilir olduğundan emin olunduktan sonra saklama koşullarına geçilebilir. Her et gibi döş de en iyi ve en uzun şekilde tabii ki de çiğ olarak dondurulmuş bir şekilde saklanır.

Kasaplar döş almak isteyenlere ya sarma şeklinde ya da kıyma çekerek verirler. Eğer saklanmak istenen bir kıyma döş ise o zaman döş buzdolabı poşetlerine eşit miktarda bölünür.

Bir oklava yardımı ile ya da el ile poşetlerin üzerlerine baskı uygulanarak düzleşmesi sağlanır. İçinde hava olmadığından emin olunan torbalar sıkıca kapatılırlar.

Eğer saklanmak istenen rulo döş ise bütün bir şekilde ya da bir kaç parçaya bölerek yine buzdolabı poşetine koyulur. Her iki şekilde de derin dondurucuda ya da buzdolabının buzluğunda uzun bir müddet tazeliğini korur.

Döş gibi etler dondurma imkânı olmayan ülkelerde yoksul aileler tarafından geleneksel bir yöntem ile saklanır.

Özellikle sıcak memleketlerde işe yarayan bu yöntem etlerin güneş ısısı ile kurutulması yöntemidir. Etler güneş altında kuruduktan sonra bolca tuzlanarak çürümeleri önlenir. Geçmişten günümüze kadar gelen nu yöntem zahmetli olsa da hem çok iyi iş görüyor hem de çok ekonomi sağlıyor.

Döş Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Dana Döş

Oldukça pahalı bir et olan döş satın alınmadan önce hakkında biraz da olsa bilgi edinilmesine değecek kadar özel bir üründür. 

Döş yemeklerde nasıl kullanılır bilmeyen birisi döş pişirmek konusunda ürünü ziyan edebilir. Bu konuda insanlara yardımcı olacak pek çok kitap ve tarif bulunmaktadır. Döş yemeklerde genellikle kıyma ya da köfte olarak kullanılır.

Bu da döşün sofraya çoğunlukla ana yemek olarak gelmesine sebeptir. Çiğ olarak tüketimi olmadığından meze gibi tarifleri yoktur. Genelde ana yemek olarak ikram edilse de nadiren börek ve sarma gibi ürünlerde ara sıcak olarak da kullanılabilmektedir. 

Dana döş yemeği yapmak için kasaptan alınan döş kıyma yaptırılarak alınır ise köfte çeşitleri yapılarak servis edilebilir. 

Dana döş kavurma yapmak için ise döş kasaptan kıyma olarak alınmaz. Bütün sarma halinde alınan döş istenilen ölçülerde doğranarak çeşitli sebzeler ile lezzetlendirilerek kavurma yapılabilir.

Döş Faydaları

Döş faydaları saymak ile bitmeyecek kadar çoktur. İnsan sağlığı açısından en önemli faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;

  • Sinir hücrelerinin büyümesini ve gelişmesini sağlar.
  • Sinir hücre katmanlarının korunmasını sağlayarak güçlü kas yapısını oluşturur. 
  • Sinirlerin birbirleri ile iletimini kolaylaştırır. 
  • Vücut için gerekli olan kanın üretilmesi için ilk sırada yer alır. 
  • Bunların yanında aynı zamanda saç ve deride olumlu etkiler yapar.

Döş Nelere İyi Gelir?

Lezzet ve yapısı ile diğer etlerin önüne geçen döş, insan vücudu üzerindeki onarımı ile de gözde ürünlerin başında bulunuyor. Döş nelere iyi gelir diye sorulacak olursa yanıtı oldukça basittir. Kansızlığa ve hazımsızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin çalışması konusunda destekçi etkendir.

Kalp damar sağlığı açısından doğru miktarda tüketildiği takdirde çok etkilidir. Çeşitli nedenler ile zayıflamış olan kas yapısının kuvvetlenmesini sağlar. Zedelenmiş doku yapısını onarır. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde onarım sağlar.

Vücutta görev yapan hemen hemen her sistemde destekleyici unsur olarak etki eder. Cilt ve göz sağlığında hem tedavi edici olarak hem de iyileştirici etkisi ile tüketilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Döş İçindeki Vitaminler

Döş içindeki vitaminler ve mineraller arasında Protein, Yağ, Demir, Folik asit, Kolesterol, Çinko, Tiamin, Riboflavin bulunur. Bunların yanında Niasin, Biotin,B6 vitamini,B12 vitamini, B kompleks vitamini, Pantotenik asit de içeriğinde yer alanlardandır.

Folasin, Manganez, E vitamini, A vitamini, Kalsiyum minerali yine döş etinden alınabilecek vitaminler arasında bulunur.

Döş Kalorisi

İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından son derece zengin olan döş kalorisi bakımından oldukça düşük oranlara sahiptir. 100 gramlık bir döş tabağında ortalama olarak 155 kalori değeri bulunmaktadır.

Döş etinin diğer değerleri de şu şekildedir; Aynı şekilde 100 gramlık döş etinin içinde 180 kalori enerji bulunmaktadır. Protein oranı 26,98 kaloridir. Oldukça yüksek yağ oranı ile 100 gramlık döş içinde 7,94 değerinde yağ oranı içermektedir. Kolesterol oranı 87 mg, potasyum değeri ise 222 mg olarak bilinmektedir. 

Döş Zararları

Döş zararları insan sağlığı açısından son derece tehlikeli zararlardır. Doğru bir şekilde ve doğru oranda tüketildiği zaman vücuda çok fazla yararı olan döş, yanlış ve fazla tüketilince oldukça fazla zararı olabiliyor. Döşün insan sağlığı açısından tehdit oluşturan en tehlikeli ve yaygın zararları şunlardır;

Kolesterol oranını yükselterek damar sağlığını olumsuz etkiler. Damarları tıkayarak kalp ve organlara yeterli miktarda oksijen girişine engel olur.

  • Kalp rahatsızlıklarına neden olur. 
  • İyi pişirilmeden yenildiği zaman gut rahatsızlığına neden olur.
  • Yağ oranı yüksek olduğu için fazla yenildiği zaman hemen kilo yapar. 
  • Mide rahatsızlıklarına sebep olur.
  • Bağırsakların çalışmasını olumsuz yönde etkiler. 
  • Karaciğer yapısı ve işlevinde tahribata neden olur.

Tansiyon dengesini bozarak yükselmesine ve buna bağlı olarak baş dönmesi, mide bulunması ve en önemlisi de kalp krizlerine neden olabilir.

Hayati tehlike oluşturduğu bir diğer zarar da kansere yakalanma riskini artırır. Dünya çapında yapılan tüm çalışmalar ile ispat edilmiştir ki kanser hastalarının et tüketmesi zararlı olan hücrelerin güçlenerek çoğalmasına neden oluyor. Bu sebeple kanser hastalarının ya da genetik olarak yakalanma riski olanların fazlaca döş tüketmeleri yasaklanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap