Çuha Çiçeği Özellikleri, Besin Değerleri

Çuha çiçeği az duyuna bir bitki olmasına karşın vitamin minerali yüksek, omega yağı içeren nadir bir türdür. Sağlığımıza da birçok yararı bulunmaktadır.

Belirli bir yetişme bölgesi bulunmayan çuha çiçeği yeterince su alabildiği her yerde kolayca yetişebilir.

Primulaceae familyasından gelen çuha çiçeği, bahçe süs bitkisi yetiştiriciliğinde kullanılan bir bitkidir.

Çuha çiçeğinin tohumları Mayıs ayı sonundan Temmuz ayının sonuna doğru atılırsa daha verimli bir yetiştirme olanağı sağlanacaktır. 14-20 gün içerisinde çimlenen çuha çiçeği, ekilmesinden 20-28 hafta kadar sonra çiçek vermektedir.

Çuha çiçeğinin Türkiye’deki doğal yetişme alanları ise nemli ve ormanlık bölgeler olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki dağlık yerlerdir.

Çuha çiçeği süs bitkisi olmasının yanında içerisinde barındırdığı zengin besin değerleriyle pek çok hastalığa da iyi geldiği bilinmektedir.

Çuha çiçeği insan vücudunun sağlığına belirli şekillerde etki etmektedir.

Özellikleri

Çuha çiçeğinin kurutulmuş olan yaprakları bir bardaklık sıcak suda yaklaşık 5-10 dakika demlenerek çay haline getirilip içildiğinde baş ağrısına iyi geldiği ve kısa süre içerisinde ağrıyı dindirdiği bilinmektedir.

Migren hastalığı bulunan ve migrenin ağrılarını fazlasıyla çeken kişilerin kurutulmuş çuha çiçeği yapraklarının çayını tüketmeleri önerilmektedir.

Sabahları kahvaltıdan sonra çuha çiçeği çayını bir fincanlık bir miktar kadar tüketmek gün boyu hissedilen baş ağrılarını önemli derecede azaltacaktır.

Çuha çiçeği çayı ayrıca kalbi kuvvetlendirir, stresten korur, vücudu rahatlatır ve sakinlik verir, iyi bir şekilde uyuyabilmenizi sağlar.

Bunun yanında bronşit, zatürre, boğmaca gibi hastalıklarda da fayda sağladığı gözlenmiştir.

Çiçeğinin taze haldeki yapraklarının çıban tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Çıbanların tedavisi için yapraklar çıbana sarılır ve sık sık bu yapraklar değiştirilerek çıban kısa bir süre içerisinde iyileştirilir.

Besin Değerleri

Çuha çiçeğinin içeriğinde bolca omega yağı bulundurmaktadır.

İçeriğindeki bu omega yağını açığa çıkarmak için ise taze çuha çiçeğini bir havanda dövmek ve sıcak su içine koyarak bir gece boyunca bekletmek gerekmektedir.

Elde ettiğiniz karışımı süzüp ısıttıktan sonra süzme çiçek balıyla tatlandırdıktan sonra içerseniz içeriğindeki omega yağından faydalanmış olursunuz.

Bu karışım ile ciltte oluşan alerji ve kızarıklıkları da önleyebilirsiniz.

Omega yağının beyin sağlığına ise katkısı çok büyüktür.

Omega yağları beynin sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışabilmesini sağlamaktadırlar.

Vücudun omega yağı gereksinimi çuha çiçeğinin içeriğindeki omega yağı sayesinde sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap