Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tehlikeli Midir?

İsminin kulağa farklı gelmesi sebebiyle dikkat çekmesi sonucunda pek çok kişi bu rahatsızlığı araştırmıştır. Bu rahatsızlık genetik oluşumludur, yani bu rahatsızlığı yaşayan ebeveynlerin çocuklarında da bu problemin görülme olasılığı çok yüksektir.

Bu hastalık adı ilk duyulduğunda “Bu da ne ki?” dedirten bir rahatsızlıktır. Çölyak hastalığı nedir, neden olur, hastası nasıl beslenmelidir gibi sorular pek çok kişinin zihninde oluşmaktadır. İsminin kulağa farklı gelmesi sebebiyle dikkat çekmesi sonucunda pek çok kişi bu rahatsızlığı araştırmıştır.

Çölyak hastalığı ne sorusuna verilebilecek en açıklacı ve basit cevap; çavdar, arpa, buğday, yulaf gibi gluten proteini içeren tahıllara karşı oluşan bir rahatsızlık olduğudur. Bu hastalık, bağırsaktaki sindirim sağlayıcı tüysü oluşumların bozulması sonucu meydana gelmektedir. Bu rahatsızlık genetik oluşumludur, yani bu rahatsızlığı yaşayan ebeveynlerin çocuklarında da bu problemin görülme olasılığı çok yüksektir.
Bu rahatsızlık her 100 çocuktan birinde karşımıza çıkmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kronik bir rahatsızlık olduğu için aileler telaşa kapılsa da tedavisi zor olan bir rahatsızlık değildir. Çölyak hastalığı nedir,belirtileri nelerdir gibi daha pek çok sorunun cevabı sinoplukoca.com’da.

Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tehlikeli Midir?

Çölyak Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlık glutenli besinler tüketimi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Genellikle 1 yaşından sonra bebeklere gluten içerikli besinler verilmeye başlanması ile ilk belirtiler kendini gösterir. Bu belirtiler sonucu aileler endişeye kapılır ve genellikle doktorlarına başvururlar. Peki çölyak belirtileri nelerdir?

·      Uzun süren ve düzelmeyen ishal,
·      İştahsızlık,
·      Sürekli tekrarlayan karın ağrısı ve karında şişkinlik,
·      Kilo kaybı ve kilo alamama,
·      Kusma
·      Yaşının gelişim özelliklerine boyunun kısa olması,
·      Kabızlık, kansızlık,
·      Kalsiyum eksikliği sebebiyle kemik erimesi, kemik ağrısı,
·      Ergenlikte gecikme
·      Ciltte kaşıntı ve kırmızılı döküntüler olması,
·      Hormon dengesizliği,
·      Ağız içerisinde oluşan aftlar,
·      Gece körlüğü
·      Ses kısıklığı
·      Epileptik nöbetler,
·      Depresyon belirtileri,

Çölyak Hastalığı Tehlikeli Midir?

Bu Hastalığın belirtileri görüldüğünde doktora başvurulur. Hekimler belirtilere göre hastaya çölyak testi uygularlar. İsmine alışkın olmadığımız için bu rahatsızlık en başta korkutucu gelebilmektedir. Bu da pek çok kişinin aklına çölyak hastalığı tehlikeli midir? sorusunu getirmektedir.

Çölyak hastalığı tedavisi oldukça kolaydır. Bu nedenle hastalığa sahip olan bireylerin ya da ailelerin telaş etmemesi gereklidir. Bu hastalık belirtilerin çok fazla görülmesi ve tedaviye hemen başlanmaması sebebiyle sonuçları tehlikeli olabilmektedir.

Fakat bu rahatsızlık kendi başına tehlikeli bir hastalık değildir. Beslenme düzenin yapılan birkaç değişiklik sonucunda belirtiler hafifler ve böylece hasta normal semptomlar göstermeye başlar.

Çölyak Ne Kadar Sürede İyileşir?

Çölyak hastalığı nedir sorusunun cevabından sonra en çok merak edilen bir diğer soru da çölyak ne kadar sürede iyileşir sorusudur. Bu hastalığın belirtileri çoğu zaman bu kişileri halsiz ve güçsüz hissettirir bu nedenle bireyler hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşmak isterler.

Bu hastalığın tedavisi beslenme düzeninde yapılan değişikliklerle yapılmaktadır. Uygulanan diyet sonucunda 48 saat yani tam 2 gün sonra belirtilerin hafiflediği görülmektedir. İshal, kusma, baş dönmesi azalır. Fakat bu süre içerisinde belirtilerin tamamıyla ortadan kalktığı söylenemez. Bu nedenle glutensiz beslenmeye devam edilmeli ve sabırlı olunmalıdır.

Belirtilerin normale yakın bir seviyeye gelebilmesi için hastaların glutensiz diyet listelerini 2 haftaya kadar uygulamaları gerekmektedir. Histolojik yani ince bağırsaklardaki dokuların iyileşmesi 2 yıla kadar uzayabilir.

Çölyak Hastalığına Ne İyi Gelir?

Bu hastalığa sahip olan kişilerde ince bağırsaklarındaki tüysü yapılar gluten denilen bitkisel proteine karşı hassastır. Bu nedenle çölyak hastalığına ne iyi gelir sorusunun en basit cevabı glutensiz besinler olacaktır. Çölyak hastalığı nedir araştırması yaparken en çok düşünülen sorulardan biri de bu olmaktadır.

Son zamanlarda sağlıklı beslenmeye verilen önemle bir likte glutensiz beslenme de popüler beslenme alışkanlıkları arasında yerini almıştır. Glutensiz beslenme kişinin tercihine göre olabildiği gibi bu rahatsızlık gibi hastalıklar sonucu da tercih edilebilmektedir.

Çölyak hastalığına iyi gelen besinler: Veronika adıyla bilinen katır otu sindirim sistemine yararlı olan bitkilerden biridir. Altın otu spazm giderici özelliği ile bilinmektedir, bu hastalığa iyi geldiği bilinen altın otu düşük riski olan gebeler tarafından kullanılmamalıdır. İyi gelen bitkilerden biri de papatya çayıdır. Papatya, bağırsak florasındaki harabiyeti tedavi eder. Glutenin ince bağırsakta yaptığı tahribatı tedavi etmek için faydalı bir bitkidir.

Çörek otu yağı bu rahatsızlığa iyi gelen besinlerden biridir. Sabah ve akşam yemeklerden 10 dakika önce 1 tatlı kaşığı tüketilmelidir. Birçok  hasta bu kürü uygulayarak bu rahatsızlıktan tamamıyla kurtulduğu araştırmalar sonucu elde edilmiştir.

Çölyak Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Çölyak hastaları nasıl beslemelidir? Gluten bu hastalığı tetikleyen maddedir. Bu nedenle bu hastaların glutensiz besinlerle beslenmeleri gerekmektedir. Gluten arpa, buğday, yulaf ve çavdar gibi tahıl gruplarında bulunmaktadır. Bu nedenle hastaların bu besinlerden uzak durması gerekmektedir.

Mısır, soya unu, pirinç, patates gibi besinler hastaları için zararsızdır. Meyve, sebze ve et ürünleri gluten içermemektedir.Bu  hastalar: yumurta, nohut, karabuğday, darı, patates unu ve nişastası, pirinç unu, sirke, salamura, turşu, baharat, domates, tuz, ev salçası ve daha pek çok glutensiz besini tüketebilmektedirler.
Glutensiz beslenme bu hastalığa sahip  kişilerin artması ve sindirimi daha kolay besinler olduğu için son zamanların popüler olgularından biri olmuştur. Bu nedenle glutensiz ekmek, bisküvi ve daha pek çok şey market raflarında çokça karşılaştığımız ürünler olmaktadır.

İgrus olarak sizlere çölyak hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir, hastaları nasıl beslenmelidir gibi soruların cevabını bu yazımızda ele aldık. Günlük hayatınızda aklınıza gelen her türlü sorunun cevabını sitemizde bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap