Çitlenbik Ne İşe Yarar?

Latince’de Celtis australis olarak bilinen çitlenbik karaağaçgiller familyasındaki sakız ağacı türlerinden gelmektedir. Türün içerisinde hemen hemen 60-7..

Latince’de Celtis australis olarak bilinen çitlenbik karaağaçgiller familyasındaki sakız ağacı türlerinden gelmektedir.

Türün içerisinde hemen hemen 60-70 tür bulunmaktadır ve her sene yaprak dökmekte olan bir ağaç türüdür.

Genellikle Kuzey Yarımküreye yayılmış olan çitlenbik doğ u veya güney Asya’da, güney Avrupa’da, güney veya orta Kuzey Amerika’da, güney veya orta Afrika’da yetişmektedir.

Genellikle orta büyüklüğe ulaşan ağaçların boyları 10-25 metre olmaktadır. Bazen nadir de olsa boyları 40 metreye kadar ulaşmaktadır.

Çitlenbik ağacının meyvesi neredeyse nohut büyüklüğündedir ve tadı buruk bir fıstık gibidir. Genellikle sarımsı meyveleri vardır. Yaprakları, tohumları, meyvesi ve sakızı hekimlik alanında kullanılır ve insan vücuduna pek çok faydası bulunmaktadır.

Özellikleri Nelerdir?

Çitlenbik iştah açıcı özelliğe sahiptir. İştah açması için bir tatlı kaşığı kadar miktardaki tohumu dövülerek ve süzme çiçek balıyla tatlandırılarak aç haldeyken yenmelidir.

Bitkinin yaprakları tarçınlı ve karanfilli su içerisinde kaynatılıp yemeklerden sonra çay olarak tüketilmelidir ve bu çay her öğünden sonra içilmelidir.

Bu şekillerde tüketildiği taktirde iştah açacak ve kısa süre içerisinde kilo alımı olacaktır.

Çitlenbik bitkisinin yapraklarını saf suyla 10-20 dakika kadar kaynatıp elde ettiğiniz suyu saçlarınıza masaj yaparak uygularsanız saç renginizin oldukça koyuşlaştığını fark edersiniz.

Bu yöntem genellikle saç boyası kullanmadan doğal şekilde boyu bir renk tonu elde etmek isteyenler tarafından uygulanmaktadır.

Nasıl Kullanılır?

Çitlenbik bitkisinin sakızı ve tohumları dövüldükten sonra macun haline gelene kadar karıştırılırsa oldukça etkili bir merhem elde edilir.

Elde edilen merhemi vücuttaki yaralı bölgeye günde 3-4 defa sürerseniz yara kısa bir süre içerisinde kapanacak ve izi de kalmayacaktır.

Çitlenbik mide ağrısını da hafifletmektedir. Çitlenbik bitkisinin tohumları dövülerek çiçek balıyla karıştırılır ve elde edilen macun kıvamlı karışım sabahları aç haldeyken bir tatlı kaşığı yenir.

Bu karışım mide ağrılarını büyük oranda hafifletir ve önler. Mide ülseri tedavisinde bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır.

Ayrıca çitlenbik bitkisi böbrek kumlarının dökülmesinde, öksürük kesmede, ayak terlemelerinin büyük oranda giderilmesinde de kullanılmaktadır.

Tohumların dövülerek süzme bal ile karıştırılıp yenilmesi de bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak olan yöntemdir.

Çitlenbiğin tohumlarından kahve de yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap