.
.

Çipura Nasıl Temizlenir? Ayıklarken Dikkat Edilecek Noktalar

.
.

Çipura balığını her ne kadar Marmara denizinde pek göremesek de Ege ve Akdeniz için oldukça yaygın bir balık türüdür.

Çoğunlukla sofralarımıza gelen çipuralar 30 santimetre civarındadır. Fakat boyutları 60 santimetreye, ağırlıkları ise 5-6 kilograma kadar çıkabilmektedir. Ancak bu boyutta çipuralara rastlamak zor olduğundan genellikle temizlemesi daha kolay olan küçük boylarını sofralarda görürüz.

Temizlemesi kolay bir balık türü olmasına rağmen pullu olmasından ötürü pek çok insan temizleme aşamasından dolayı endişelenebiliyor. Oysa hem lezzetli hem de sağlıklı bir balık türü olmasından dolayı düzenli olarak tüketilmesi gerek.

Protein, potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, A ve C vitaminlerine sahip olmakla beraber yağ bakımından oldukça faydalıdır. Diğer balıklarla kıyaslandığında daha kalın bir gövde yapısına sahip olduğundan ilk bakışta cinsini tahmin etmek her zaman daha kolaydır.

Çipura
Fotograf Freepik

Çipura Balığını Temizlemenin Kolay Yolu

Pullu balıkların temizlenmesi birçok insan için daha zor gibi algılanıyor. Çipura ise pullu balıklar arasında en dikkat çekenlerinden birisidir.

Çünkü biraz yoğun bir pul yapısı var. Ancak bu balık temizleme aşamasında çok büyük bir problem yaratmayacaktır. Genellikle tıraşlama bıçakları balık pullarını temizlerken çok işe yarıyor.

.

Ancak her evde bulunmayacağından dolayı elimizde bulunan araçlarla çipura balığını en basit şekilde nasıl temizleyeceğimize yoğunlaşacağız.

Bıçağımızı balığın üzerinde yatay pozisyona getirdikten sonra balık yüzüne biraz daha bastırarak pulları ayıklamaya başlamamız gerek. Baş bölümünden kuyruk kısmına kadar inerek pulları söktüğümüzde balığı ters çevirerek diğer tarafını da aynı şekilde temizlemeliyiz.

Pullarından arındırdıktan sonra en önemli nokta içindeki pisliklerin alınmasıdır. Bu aşamada karın bölgesine bir kesik atmamız gerekiyor. Baş kısmından başlayarak alta doğru büyük bir kesik atmak oldukça kolaydır. Daha büyük bir gövde yapısına sahip olması temizliğini daha da kolaylaştırmaktadır.

Kesiği attıktan sonra el yordamıyla içindeki organları ve pislikleri çıkartmalı ve sonrasında da bıçakla siyah kısımlarını kazımalısınız. Et görünümünü fark ettiğinizde temizleme işlemi bitmiş olacaktır. Ancak sonrasında balığı bol suyla güzelce yıkamanız gerektiğini unutmayın.

Ayrıca yıkama aşamasına geçmeden önce çipura için özel bir uygulama yapmanız gerektiğini belirtelim. Bazı balıklar başları kesilerek pişiriliyor. Ancak çipura o kategoride yer almıyor. Yalnızca kulak kısımlarını kestikten sonra başını ayırmadan pişirme işlemine geçebilirsiniz.

Balık pişirirken kullanacağınız metot ne olursa olsun daha lezzetli bir sonuç almak için bir süre buzlu su içerisinde tutmanız önerilmektedir. 20 dakika kadar soğuk suyun içerisine atmalı ve bu kabı dolaba koymanız gerekiyor.

Bu süreç geçtikten sonra tat açısından balığa kattığı lezzeti daha iyi ölçümleyebilirsiniz. Havyar açısından da zengin bir balık türü olduğundan dolayı içini temizlerken havyar çıkarmanız durumunda ayrı bir kaba alarak bunları sofraya eklemeyi unutmayın.

.

1 Yorum

balıkçı_memet  -  Nisan 4, 2022 / 4:19 pm

şu Çupraya bayılıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap