.
.

Cilt Mantarı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Nasıl Tedavi Edilir?

.
.

Cilt Mantarı tedavisi doğal yöntemlerle de yapılabilen bir tedavi türüdür. İnsanların ciltlerinin belirli bölgelerinde oluşan mantarlar sağlık açısından ciddi tehdit oluşturmamaktadır. Bu yazımızda da cilt mantarının ne olduğu, tedavilerinde hangi yöntemlerin uygulandığı, mantarın oluşum sebepleri gibi konulara açıklık getireceğiz. Konuya başlamadan önce cilt mantarı nedir sorusuna cevap vermek yerinde olacaktır.

Cilt mantarı; insan cildinde yerleşik bulunan mantarların aşırı çoğalması sonucu oluşan bir enfeksiyon türüdür. Dünya genelinde milyonlarca mantarın bulunduğunu bunlardan da yaklaşık 300 tanesinin insan cildinde yaşadığını söyleyebiliriz. Mantarların yaşam alanları birbirinden farklıdır. Kimisi toprakta ve ağaçlarda yaşarken kimisi de insan vücudunda yaşam alanı bulmaktadır. Ciltteki mantarların neden olduğu enfeksiyonlar da belli başlı nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Burada cilt mantarı nedenleri konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. 

Cilt mantarı enfeksiyonu insan vücudunda yanmaya ve kaşınmaya neden olmaktadır. Başta, deride, kollarda olmak üzere vücudun değişik yerlerinde cilt mantarına rastlamak mümkündür. İnsanlar için rahatsız edici bir enfeksiyon olan bu hastalık, doğru tedavi yöntemi ile iyileşebilmektedir. Cilt mantarının açığa çıkması değişik mantar türlerinin varlığıyla alakalıdır. 

Cilt Mantarı

Cilt Mantarının Nedenleri Nelerdir?

Cilt mantarı nedenleri insanlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu mantar hastalığına sebep olan birbirinden farklı nedenler bulunmaktadır. Mantarın oluşmasına neden olan bu unsurlar insanlarda farklı yollarla kendini göstermektedir. Cilt mantarına neden olan etmenleri şu şekilde maddeleyebiliriz:

  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması mantara karşı savunmanın da eksik kalmasına neden olur. Böylece insan cildine yerleşen mantarların kolaylıkla çoğalmasına ortam hazırlar.
  • Aşırı stres vücudun savunmasını azaltacağından bakteriler için uygun ortamı hazırlamaktadır.
  • Enfekte olmuş bir kişiyle ya da havayla temasta bulunmak cilt mantarı riskini oluşturmaktadır. Topluca yaşanılan alanlar, insanların yoğun şekilde bulunduğu ortamlar mantarın yayılmasını da kolaylaştırmaktadır. 
  • Daha önce cilt mantarını geçirmiş kişilerle aynı kıyafeti, ayakkabıyı, havluyu vb. paylaşmak mantar riskini çoğaltmaktadır.
  • Temizliğe ve hijyene dikkat etmemek bakterilerin artışını hızlandırmaktadır.
  • Bulunulan ortamın nemli ve sıcak olması, mantarların üremesi ve çoğalmasında etkilidir. Vücudun fazla terlemesi, yeterince kurulanmamak gibi etmenler de cilt mantarının oluşumu için etkili olmaktadır.
  • Giysilerin ve ayakkabıların dar seçilmesi mantar oluşumunu tetiklemektedir. 

Cilt Mantarının Belirtileri

Cilt mantarı belirtileri belli başlı faktörler yardımıyla anlaşılmaktadır. Aşağıda sayacağımız belirtilerden birini gördüğünüzde erken tanıda bulunmak ve tedaviye başlamak için uzman hekime danışmanız faydalı olacaktır. İşte cilt mantarının bazı belirtileri olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Vücutta beliren pul pul döküntü ve kaşıntılar
  • Kırmızı dairesel oluşumlar
  • Cilt bozukluğu
  • Saç mantarındaki belirtilerden biri saçların dökülmesi
  • Deride yanma hissi
  • Kötü kokuların oluşumu
  • Vücutta oluşan kabarcıklar, şişlikler ve sulanma

Cilt Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt mantarı nedenleri  açıklandıktan sonra nasıl tedavi edileceği de önem taşımaktadır. Bu yazımızda sizlere cilt mantarını tedavi etmek için hangi yollara başvurulabileceğini anlatacağız. Doktor kontrolünde bir tedavi yönteminin izlenmesinin yanı sıra doğal yöntemlerle de bu hastalığı geçirmek mümkündür. İşte sizlere cilt mantarının tedavisinde kullanılan belli başlı yöntemler:

.

Diyet yaparak cilt mantarına yakalanma riski azaltılabilir. Özellikle inek sütü, şeker, kırmızı et gibi ürünlerin tüketilmesi yerine narenciye tüketilmesi önerilir. Böylece bağırsakların işleyişi de düzene girecek ve beden bakteriden arınacaktır.

Cilt mantarı tedavisi için uygulanacak bir diğer yöntem yoğurt tüketimidir. İçerisinde bulunan laktobasil bakterisi ile mantar oluşumuna neden olan bakterilerle savaşır ve oluşumunu engeller. Mantar oluşumu gözlenen bölgeye ovalarak sürülmesi durumunda faydası görülecektir.

Limon suyu içerisinde bulunan sitrik asit sayesinde mantar oluşumunu engellemede etkilidir. Güneşe maruz kalmayan ve limon sürülen bölgede mantar oluşumu da duracaktır.

Mantar oluşumunu engelleyen meyvelerden biri de kızılcıktır. Özellikle kızılcık suyu mantar üreten bakterilerle içeriden savaşmakta ve insanların sağlıklı bir cilde sahip olmalarına fayda sağlamaktadır. Bu da cilt mantarı tedavisi için oldukça iyi bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tannik asit olarak da bilinen tanenler çaylarda bol miktarda bulunur. Bu maddenin antibiyotik görevi görüp mikropları öldürücü özelliği vardır. Günde 2 ya da 3 kez sorunlu bölgeye uygulanması neticesinde bakterilerin çoğalması engellenecektir. Vücuttaki yanma ve kaşıntının giderilmesinde de birebir etkili olmaktadır. 

Cilt mantarı nedenleri olarak görebileceğimiz etmenlerden biri bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Zeytin yaprağı hem bağışıklığınızı güçlendirmenizde fayda sağlayacak hem de mantar oluşumunu engelleyecektir. Bunun için de zeytin yaprağından yaptığınız çayı içebilir ya da sorunlu bölgeye masaj yoluyla uygulayabilirsiniz. 

Cilt Mantarı Tedavisi 

Tercih edeceğiniz bir diğer yöntem ise su ve deniz tuzundan elde edeceğiniz karışımdır. 200 ml büyüklüğündeki bir bardağa ekleyeceğiniz 2 yemek kaşığı deniz tuzu ile bu karışımı elde edebilirsiniz. Sorunlu bölgeye gün içerisinde birkaç kere bu karışımdan masaj yapar gibi uygulayabilirsiniz. 

.

İnsan vücuduna sayısız faydası dokunan besin maddelerinden biri sarımsaktır. Cilt mantarında kullanılacak doğal yöntemler arasında sarımsak önemli bir ilaçtır. Hem yiyerek hem de masaj yaparak bir tedavi uygulamış olursunuz. 

Oregano yağı da cilt mantarı için önemli bir ilaçtır. Bir su bardağı su içerisine birkaç damla koyarak içebilirsiniz. Aynı zamanda zeytinyağı ile karıştırarak sorunlu bölgeye masaj gibi uygulayabilirsiniz.

Hindistancevizi içerisinde bulunan yağ asitleri mantar öldürmede birebir etki gösterir. Günde iki ya da üç kere mantarlı bölgeye uygulanması durumunda sorun kısa sürede çözülecektir.

Asetik asit içeren elma sirkesi mantar oluşumunu engellemek için kullanılacak yöntemlerden biridir. 2 yemek kaşığı su içerisine 1 yemek kaşığı elma sirkesi koyup bir gazlı bez ile sorunlu kısma sürebilir ve etkisini görebilirsiniz. 

Mantarın vücudunuzun diğer taraflarına da sıçramasını önlemek istiyorsanız çay ağacı yağından faydalanabilirsiniz. Etkilenen alana sürerek kullanabilirsiniz.

Zerdeçalı süt ve bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Aynı zamanda zerdeçalı mantarlı bölgeye uygulayabilir ve birkaç saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

Cilt mantarı tedavisi için kullanılacak yöntemler arasında kolloidal gümüş de bulunmaktadır. Doğal bir antibiyotik görevi gören bu maddeyi bölgeye sürebilirsiniz. Durulamanıza gerek yoktur.

.

Aleo vera bitkisi içerisinde bulunan jel de mantar için tedavi edici niteliktedir. Bitkiyi kestikten sonra içinden çıkan jeli sorunlu bölgeye sürebilirsiniz. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap