Cilt Kanseri Hakkında Her Şey

Cilt kanserinin bazı türleri tehlikeli olmakla beraber her yaş gurubunda görülür. Bazı şikayetler ile doktora başvurulur, tanı konulur ve tedavi başlar.

Bilimsel adı melanoma olan deri ya da cilt kanseri, günümüzde insanlarda görülen bir kanser türüdür. Melanin adı verilen renk pigmentleri deriye renk vermektedir. Bunları üreten cilt hücreleri de melanosit olarak bilinmektedir. İşte bu hücrelerin kontrol dışında çoğalıp yayılması sonucu oluşan hastalığa cilt kanseri adı verilmektedir. Bu kanser türünde de diğer türlerde olduğu gibi erken tanı çok büyük önem taşımaktadır.

Bu yazımızda cilt kanserine dair bilmeniz gereken tüm detayları sizlerle paylaşacağız. Cilt kanseri ne sıklıkta görülür sorusundan tedavisi var mıdır sorusuna kadar bilmek istediklerinizi bu yazımızda rahatça okuyabilirsiniz.

Cilt Kanseri Ne Sıklıkta Görülür?

Genel olarak kanser türleri içerisinde en yaygın olan kanser türlerinden biri cilt kanseridir. Bu kanser türünü 3 gruba ayırmamız mümkündür. Bunlar: Melanom, yassı ve bazal türleridir. Ülkemizde de son yıllarda artış gösteren kanser türlerinden biri olan melanom, en tehlikeli cilt kanseri içerisindedir. Cilt kanserinin görülme sıklığı en az olan türü de melanomlardır.

Melanomların ardından sıklıkla görülen bir diğer cilt kanseri türü bazal olandır. Ciltte farklı türlerde görünebilir ancak en yaygın olanı şeffaf bir yumru şeklinde olanıdır. Güneşe maruz kalan baş ve boyunda görülme sıklığı daha fazladır.

Yassı hücreli cilt kanseri olarak bilinen kanser türü, deride kırmızı ve soyulan bir alanda kendini gösterir. Vücutta herhangi bir alanda ortaya çıkabilecek bir cilt kanseridir. En çok boyun, baş ve elin sırtında ortaya çıkabilir.

Cilt kanseri ne sıklıkta görülür diye merak ediyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz. Melanom dışı cilt kanserlerinde bazal hücreli cilt kanserlerinin görünüm sıklığının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde ise kadınlara oranla erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır.

Cilt Kanseri Tehlikeli Bir Hastalık mıdır?

Cilt kanseri tehlikeli midir sorusunu soranlar için birkaç cevap verilebilir. Eğer erken tanı koyulmazsa ölüm riski bulunmaktadır. Özellikle güneş ışığına maruz kalanların daha çabuk bu kanser türüne yakalanmaları söz konusu olabilmektedir. Cilt kanseri tehlikeli bir hastalık mıdır sorusu, eğer erken önlem alınmazsa tehlikeli boyutlara ulaşabilir olarak cevaplanabilir.

Cilt Kanseri Neden Olur?

·       Cilt kanseri neden oluşur sorusu bu kansere dair sorulacak en önemli sorulardan biridir. Bu kansere sebep olan pek çok unsur bulunmaktadır. Cilt kanserinin sebepleri olarak şunları söyleyebiliriz:

·       Cilt kanseri oluşumunda ailevi faktörler önemlidir. Kalıtsal özelliklerin bireye aktarılması bu kanserin ortaya çıkışını da kolaylaştırmaktadır.

·       Cildin yapısı ve saç rengi kanserin oluşumunu tetikleyen unsurlardandır. Açık tene sahip, saçları kızıl ve çilli kişilerin bu kansere yakalanma riskini de artırmaktadır.

·       Ciltte bulunan ben sayısı kanser için önemlidir. Her ne kadar bu ciltteki benlerin zararsız olduğu bilinse de sayıları fazla ise kanserin de nedeni olabilmektedir.

·       Cilt kanseri neden olur sorusuna verilecek bir başka cevap ise uzun bir süre boyunca güneş ışığına maruz kalmaktır. Özellikle baş ve boyun taraflarında oluşacak kanser hücrelerini tetiklemektedir.

·       30 yaşına gelmeden önce solaryum kullanılması cilt kanserine sebep olmaktadır.

Cilt Kanseri Kimlerde Görülür?

Cilt kanseri en çok kimlerde görülür diye merak ediyorsanız bu yazımızda sizlere detaylı bilgi vereceğiz.

Melanom dediğimiz cilt kanseri güneş ışınlarına çokça maruz kalanlarda görülmektedir. Özellikle güneşli bölgelerdeki insanların bu kansere yakalanma riski de artmaktadır.

Solaryum, cilt kanserini tetikleyen unsurlardan biridir. Sık sık solaryuma giren kişilerde kanser hücrelerinin oluşumu da kolaylaşmaktadır.

Ailesinde daha önce cilt kanserine yakalanmış kişilerin kendilerinin de cilt kanserine yakalanma riski artmaktadır. Kalıtsal faktörlerin cilt kanserinde etkin rol oynadığı açıkça görülebilmektedir.

Cilt Kanserinde Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Cilt kanserine yakalanmış hastanın şikayetleri nelerdir diye soracak olursanız birkaç cevap verebiliriz. Bu şikayetlerin ilki vücutta bulunan iyileşmeyen yaralardır. Aynı zamanda ciltte kızarıklık ve normalden büyük bir şişlik de şikayeti oluşturmaktadır.

Kişilerin vücudundaki hassasiyetin artışı ve kaşıntılar hastanın bir diğer şikayetidir. Vücutta bulunan benlerin görünümünün değişmesi ve kişinin bundan tereddüt duyması da şikayetlere örnek olarak verilebilir.

Cilt Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Cilt kanserinin tanısı nasıl konur sorusunu merak edenler bu konuda birçok kaynağa başvurmaktadır. Sizlere vereceğimiz bilgiler ile cilt kanseri belirtisi ile tanısı hakkında detayları öğrenmiş olacaksınız.

Ciltte bulunan ve kanser belirtileri gösteren durumlarda ilk önce fiziksel muayene gerekmektedir. Doktor tarafından iki türlü muayene yöntemi izlenir. Bunlardan ilki dermoskopik incelemedir. Adını aletten alan bu işlemde cihaz yardımı ile lezyonlar incelenir ve hücrelerin işlevleri hakkında bilgi sahibi olunur. Erken tanı için oldukça önemli bir yöntemdir ve zararı yoktur.

Histopatolojik yönteminde ise cerrahi işlemle hasarlı bölge ciltten alınır ve laboratuvar ortamında incelenir. Lokal anestezinin uygulandığı bölgede şüpheli görülen dokular oradan alınır. Melanom teşhisi için çok önemli bir yöntemdir.

Cilt Kanseri Tedavisi Mümkün müdür?

Gelelim cilt kanseri tedavisi mümkün müdür sorusunun cevabına. Bu kanser türünün en yaygın tedavi türü cerrahi olandır. Uygulanacak tedavi birçok unsura bağlı olarak değişmektedir.

İlk evrede uygulanacak tedavi yöntemi sorunlu lezyonun cerrahi müdahale ile alınmasıdır. 1. ve 2. evrelerde henüz yayılım göstermeyen kanser, bulunduğu alandan çıkarılır. Kesin sonuca varmak için de biyopsi yapılır. 3. evrede kanser artık lenf bezlerine yayılmıştır. Bu durumda hem kanserli dokunun hem de lenf bezlerinin cerrahi olarak bulunduğu kısımdan çıkarılması söz konusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap