.
.

Çikolata Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Çikolata kisti kadınların adet döneminde aşırı ağrıya neden olur, Görülme oranı yüzde 8-10 arasıdır. Belirtisi ağrı ve sancıdır, farklı tedavi yolları vardır.

.
.

Adet gören kadınların 8 ila 10’undan birinde görülen çikolata kisti tıp dilinde endometrioma olarak adlandırılmakla birlikte kadınlarda farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çikolata kisti kadınların adet dönemlerinde aşırı ağrılara neden olabildiği gibi cinsel ilişki sırasında ızdırap çekilmesine de yol açabilmektedir.

Hamile kalamayan kadınlarında da çikolata kisti görülmekle beraber rahim iç tabakasının rahim iç yüzeyi dışında, bağırsak yüzeyinde, yumurtalıklarda ve rahim arkası boşluklarda, rahmi tutan bağlarda, mesanenin üzerinde de görülebilen çikolata kisti adet gören kadınlarda karşılaşılabilirken menepoz sonrasında bu sorunla karşılaşılmamaktadır.

Çikolata kisti adet kanaması gibi dökülebilmekle beraber eğer organın içinde yer almışsa akamayarak büyüyecek ve kist şeklinde birikerek ciddi bir risk oluşturacaktır. Halk arasında düşünüldüğü gibi çikolata yenilmesinden veya ilaç yan etkilerinden, yiyeceklerden kaynaklanmayan çikolata kisti adını adet kanamasını kahve rengi, yapışkan, koyu kıvamlı bir sıvı şekline dönüştürdüğünü için bu ad konulmuştur.

Çikolata kisti belirtileri arasında en çok adet döneminde şiddetli ağrı ile kendini gösterirken bu ağrıları gidermek için kullanacağınız basit ağrı kesiciler fayda etmeyecektir.

Cinsel ilişki sırasında derinlerden gelen bir ağrıya da neden olabilen çikolata kisti bağırsak yapışkanlığına sebep olduysa büyük tuvalete çıkarken ızdırap yaşamanıza neden olabilir.

.

Gebelik ve emzirme gibi adet kanamalarının yaşanmadığı süreçlerde çikolata kisti ufalıp tamamen kaybolabildiği gibi zamanla tekrar yaşanma riski yüksektir. Adet gören kadınların veya genç kızların ağrıyla yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek kadar etkili olabilen bu kistler bazı hastalarda belirti göstermeden de ilerleyebilirler.

Çikolata kisti 4 evreden oluşmakla birlikte 1. evre Minimal Endometriosis olarak adlandırılmakla beraber henüz rahatsızlığın başlangıç aşaması olarak değerlendirilmekle beraber bu süreçte tanı konulması zor olabilir.

Çikolata kisti 2. evresi Hafif Endometrisosis olarak adlandırılırken ilk evreye göre daha ilerleyen kiste karşı cerrahi işlem uygulanmayacağı gibi laparoskopiyle yakma işlemine tabi tutulması uygun olabilir.

3. Evre Orta Endometrisosis bu sorunun ileri safhası diyebileceğimiz bu evrede kistler 3-4 cm arasında olabilmektedir. Şiddetli Endometrisosis olarak adlandırılan 4. evre bu sorunun en çok sıkıntı yaşatan dönemi olacağı gibi 3-4 cm arasındaki kistler vajinal ultrason ile rahatlıkla görülebilecektir.

Çikolata kisti tedavisi için farklı yöntemler bulunmakla birlikte ilki adet dönemlerinde yaşanan ağrıyı karşı ağrı kesici ilaçlar kullanılabileceği gibi kadın hamilelik düşünmüyorsa gündelik hap kullanımı uzman tarafından tavsiye edilebilir.

Kadının yumurtalık rezervinin olumsuz etkilenmesine neden olan çikolata kisti cerrahi müdahale ile alınabileceği gibi bu kararın verilmesinde hastanın yaşı, ağrıların şiddeti, kistin büyüklüğü, çocuk isteyip istemediği gibi kriterler dikkate alınacaktır.

Çikolata kistine hormon tedavisi de uygulanmakla beraber kistin yarattığı olumsuz etkilerin ortadan kalkması ve kistin yok edilmesi bu tedavi yöntemi ile de mümkün olabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap