Çiçek Balı Nasıl Elde Edilir, Faydalı mıdır?

Çiçek balı çiçeklerin nektarlarından üretilir. Yaz ve sonbaharda olgunlaşır. Faydaları 1930 yılında kanıtlanmıştır. Cilde ve mideye de iyi gelir.

Bal, çiçek nektarlarının veya bitkilerdeki çeşitli hayvansal salgıların arılar tarafından toplanarak arıların enzimleri ile birlikte karıştırılarak ortaya çıkan tatlı bir besin maddesidir. Bitki örtüsü anlamında zengin olan tüm bölgelerde çiçek balı üretilmektedir.

Çiçek Balı Nasıl Üretilir?

Bal türleri, balın elde edilme özelliğine göre belirlenmektedir. Çiçeklerin nektarlarından elde edilen ballara çiçek balı, bitkiler üzerindeki salgılardan elde edilen ballara ise salgı balı adı verilmektedir. Türkiye, bal üretimi bakımından zengin bir ülkedir.

Bundaki temel neden bitki örtüsü bakımından oldukça çeşitlilik olmasındandır. Ancak belirli çiçek ballarının üretimleri bölgesel özelliklerden dolayı belirli bölgelerde üretilmektedir. Özel çiçek ballarına örnek verilecek olursa kestane, ıhlamur ve narenciye balı gösterilebilir. Çiçek balları yayla balı olarak bilinmektedir ve karışık çiçeklerden elde edilmektedir. Yayla balı ülkemizde Anadolu’nun orta ve güney bölgeleri ile Doğu Anadolu Bölgesi yaylalarında üretilmektedir.

Çiçek balı ilkbaharda açan çiçeklerin nektarlarından elde edilmektedir. Çiçek balları yaz ve sonbahar mevsimlerinde olgunlaşmaktadır. Bir kovan içinde bal arıları, ana arı, dişi ve erkek arılar birlikte yaşarlar. Arıların yaşam biçimleri koloni şeklindedir.

Arıların vücutlarından salgılanan balmumları ile petekler meydana gelmektedir. Özellikle kovan dışında nektar toplayan tarlacı adı verilen arılar topladıkları nektarları kovan içine getirerek kovandaki peteklerin üzerine bırakırlar.

Bu işlemi bitirdikten sonra yeniden nektar toplamak için kovan dışına çıkarlar. Tarla arıları tarafından peteklerin içine konulan balların suyu işçi arılar tarafından uçurulur ve olgunlaşmaları sağlanır.

Daha sonra balmumunun yardımı ile petek gözleri kapatılır ve bal hazır hale gelmiş olur. Bir arının kursağının tamamen dolması için 1500 defa çiçek ziyareti yapması gerekmektedir. 1 gram bal için ise bir arının 180 bin çiçek ziyareti yapması gerektiği bilinmektedir.

Balın insan sağlığı üzerindeki yararları oldukça fazladır. Balın bilimsel anlamda faydası ilk kez 1930’lu yıllarda kanıtlanmıştır. Bal, özellikle yaraların iyileşmesinde önemli bir etkiye sahiptir. İçindeki etken madde nedeni ile dokuların ve hücrelerin kendisini yenilemesi sağlanır.

Bu sayede var olan yaraların geçmesini sağlamaktadır. Balın mideye de oldukça faydası vardır. Mide çeperini sararak sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Cilt sağlığı açısından da balık önemi oldukça fazladır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap