.
.

Ceviz Nasıl Saklanır, Tüketilir? Cevizin İyi Geldiği Hastalıklar ve Faydaları

Ceviz uzun süre dayanan bir kuru yemiştir. Salatalarda peynirlerde tüketilir. Günde 3 ceviz tüketme birçok şeye iyi gelir. Faydalarına mutlaka göz atın.

.
.

Ceviz

Cevizin hem kalbimize hem de ruhumuza şifa verdiğini hepimiz biliyoruz. Eğer söz konusu proteinler, iyi yağlar ve antioksidanlar ise ceviz, tüketilmesi gereken besinlerin en başında gelir. Anti-kolesterol etkisi sebebiyle kalp hastalıklarına karşı korur. Tüm bu cevizin faydaları ile kuruyemiş ailesinin en değerli üyelerinden biridir.

Ceviz oval, kahverengi sert kabuğu olan bir meyvedir. Tabi bu bizim evimize giren şeklidir. Aslında kahverengi sert kabuğun dışında yeşil ve daha yumuşak bir doku vardır. Ceviz olgunlaşınca bu yeşil kabuk kurur, kararır ve dökülür.

Yeşil kabuk kısmı içinde çok fazla nem barındırdığından, cevizin öncelikle bu nemden kurtarılması gerekir. Bunun için ağaçtan düşen veya toplanan cevizle önce kurutulur. Sert kahverengi kabuğun içinde, insan beynine benzer şekilde iki yarım küreden oluşan yenilen kısım vardır.

Şanslıyız ki ülkemizde bol bol ceviz yetişiyor. Hatta son yıllarda yapılan akademik faaliyetler sonucunda mor ceviz bile üretildi.  Mor ceviz faydası ve tadından ödün vermeden, çocuklara da ceviz yedirebilmek için şahane bir ceviz çeşidi.

Ceviz Nasıl Saklanır?

.

Cevizin evde en pratik kullanım şekli kabuklarından ayıklayarak kullanmak oluyor genelde. Peki ayıklanmış ceviz nasıl saklanır? En sağlıklı saklama şekli ağzı kapaklı cam kavanozlar. Ayıklanmış cevizlerini zam kavanozlara koyup ağızlarını sıkıca kapatın. Direk güneşe maruz kalmayacak şekilde mutfağınız serin bir köşesinde uzunca süre saklayabilirsiniz.

Eğer yaş ceviz nasıl saklanır diye merak ediyorsanız, cevap çok net saklanmaz. İçerisinde nem barındıran her şey çürümeye mahkumdur. Bu sebeple önce cevizleri kurutmalı, dışındaki yeşil kabukların tamamen kuruyup kararmasını sağlamalı daha sonra yine, bir kap içerisinde serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz.

Ceviz Yemeklerde Nasıl Kullanılır, Nasıl Tüketilir?

Sağlığımız için her gün birkaç adet çeşitli kuruyemişlerden yemek gerekiyor. Cevizi de bu şekilde, ara öğünlerde, hafif açlıkta atıştırmalık olarak tüketebiliriz. Şifalı etkilerinden yararlanmak için günde 2-3 adet ceviz tüketmek gerekiyor, bu da yaklaşık 30 grama denk gelmektedir. Peki bunların dışında ceviz nasıl kullanılır?

Eğer güne sağlam bir başlangıç yapmak isterseniz, kahvaltıda yemek iyi bir fikirdir. Kahvaltıda yoğurtla ve meyvelerle birlikte tüketmek hem eğlenceli hem de süper faydalı olacaktır.

Öğlen yemeğinde salatanızı iyi yağlar ekleyerek desteklemek isterseniz cevizle bu mümkün olur. Biraz peynir ve ceviz, salatayı hem lezzet hem de besleyicilik açısından bambaşka boyuta taşıyacaktır.

Artık besinlerden de daha inovatif faydalanmak mümkün. Örneğin güzel bir ceviz sütü yaparak cevizin içerisindeki tüm faydalı içeriği elde etmek mümkün. 1 su bardağı cevizi ile 3 su bardağı suyun içerisine ıslatıp gece boyunca bekletiyorsunuz.

.

Daha sonra cevizleri suyun içerisinden süzerek alın ve üzerine 1 su bardağı daha su ekleyip rondodan geçirin. İşte ceviz sütünüz hazır. Bu sütü 3-4 gün cam kavanozda, buzdolabında saklamak da mümkün.

Tüm bu sağlıklı kullanım versiyonlarının yanı sıra geleneksel Türk tatlılarından baklavanın da içerisine konulan ceviz, damağımızda başlayan ve daha midemize inmeden bile beynimize mutluluk sinyalleri gitmesine sebep olan eşsiz bir lezzet. Bol cevizli iki dilim baklava da ruhumuzu iyileştirecektir.

Ceviz Faydaları

Şifa kaynağı olan cevizin faydaları, kalpten beyine, saçlardan kemiklere kadar o kadar çoktur ki anlatmakla bitmez. Bu faydalara geçmeden önce içeriğindeki besin değerlerine de bir göz atalım.

100 gr ceviz yaklaşık 670 kaloridir. Yapısında bol yağ, bol protein ve bunlarla birlikte azımsanmayacak miktarda lif bulunur. Ayrıca yapısında; Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Çinko, Kalsiyum, Demir gibi elementler de bulundurur.

Ceviz Nelere İyi Gelir?

Genç yaşlı fark etmeden herkesin bayıla bayıla yediği besin deposu meyve birçok hastalığa karşı insanları korumaktadır. Zengin besin değerine sahip ceviz nelere iyi gelir maddeler halinde inceleyelim;

·       Yüksek kalorili içeriği sebebiyle enerji verir

.

·       Kan kolesterolünü düzenler

·       Kandaki glikoz seviyesini düzenler

·       Ceviz lifinin faydaları bağırsaklarda kendini gösterir, kabızlığı önler

·       Yapısındaki magnezyum ile sinir sistemini korur

·       Kan basıncını düşürür

·       Sinir sistemine iyi gelir

·       Yapısındaki aminoasitler sebebiyle cevizin karaciğere faydaları olduğu da gözlenmiştir

.

·       Kas sisteminin fonksiyonlarını düzenler

·       Yapısındaki B6 vitamini ile depresyon ve uykusuzluk problemlerine iyi gelir

·       Serotonin sentezini düzenler, bu beynin ve bağışıklık sistemi işlevlerinin korunmasını sağlar

·       Yapısında ki B9 vitamini sayesinde hemoglobin üretimini destekler, bu hamilelik ve gelişim sürecindeki bireyler için önemlidir

·       Yapısında ki doymamış yağlar sebebiyle cevizin kalbe faydası büyüktür

·       İçerdiği E vitamini antioksidan özelliği gösterdiğinden vücudu korur

·       Kalsiyum içerir, kemik ve diş sağlığı için önemlidir

.

·       Demir içerdiğinden kansızlığı iyi gelir

·       Keratin oluşumunu etkiler, keratin saçları besleyen bir maddedir

·       Arteriyel hipertansiyon hastalığına iyi gelir

·       Ceviz ruh sağlığını iyileştirir

Ceviz İçindeki Vitaminler

Ceviz yapısında B1, B6, B9, E vitaminlerini barındırır.  Görüldüğü üzere, cevizin içindeki vitaminler ve mineraller sinir sistemi ve dolaşım sistemi gibi insan vücudu için en önemli sistemlere sayısız fayda sağlamakta. Bu sebeple kalp krizi riskini azaltmak ve günlük hayatın stresiyle daha kolay baş etmek için bu küçük meyveyi hayatımızdan eksik etmemeliyiz.

Artık üretici firmalar da küçük ve pratik paketlerde yanınızda kolayca taşıyabileceğiniz şekilde ceviz satın alma imkânı sağlıyor. Bunlardan faydalanarak ara öğünlerinizi zenginleştirmeniz mümkündür.

Ceviz Kalorisi

.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi 100 gram cevizin kalorisi 650-700 aralığındır. Hal böyle olunca, miktara dikkat etmezseniz en başta bolca kalori kazanmış olursunuz.

Özellikle kilo kontrolü yapmaya çalışan, aşırı kilolu olan veya obezite problemine sahip olan kişiler bu tip kuruyemişlerin miktarını doğru ayarlamadırlar. Aksi halde ceviz yiyerek daha da şişmanlamanız an meselesidir.

Ceviz Zararları

Peki cevizin zararları var mıdır? Suyun bile fazlası zararken içerisinde bu kadar vitamin ve elementi barındıran bir meyvenin fazlasının zararlı olmaması mümkün değil. Bu sebeple porsiyon kavramı vardır ve her şey porsiyonlanarak tüketilmelidir.

Ceviz içerisinde bol miktarda Nikel barındırdığı için eğer Nikel alerjiniz varsa yine dikkat edilmesi öneriliyor. Çok yaygın olmamakla birlikte bu problemle hastaneye başvuran insanların olduğu biliniyor. Eğer vücudunuza cevizin zararı varsa direk alerjik belirtiler göstermeye başlarsınız. Bunlar dilin karıncalanması, nefes darlığı, yüzde şişme gibi belirtilerdir.

Ceviz ayrıca oksalat açısından epey zengindir. Bu nedenle böbrek taşı olan kişiler ceviz tüketmemelidir. Veya doktora danışıp o şekilde tüketmekte fayda var.

Hamilelikte cevizin zararları açısından herhangi bir vaka görünmemektedir. Aksine kuruyemişlere gelişen intoleransı önlemek için hamilelik sürecinde yenmesi öneriliyor. Ayrıca hemoglobin üretimini desteklediğinden hamilelik sürecinde tüketilmesi, annenin sağlığının korunması ve bebeğin gelişimine katkı sağlaması bakımından önemlidir.

.

Bonus bilgi: Cevizin yaprakları muhteşem bir renk kaynağıdır. Ceviz yapraklarını kaynatarak, bu suyla saçınızın rengini koyulaştırabilirsiniz. Özellikle Anadolu’da içerisine başka maddeler karıştırılarak doğal ve besleyici saç boyaları yapılmaktadır.

 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap