Cemaat ile Birlikte Namaz Nasıl Kılınır? Camiye Geç Kalınırsa Rekât Nasıl Tamamlanır?

Namaz Kılmanın her türlüsü sevaptır lakin Camide toplu olarak kılınan namazın sevabı da fazileti de daha fazladır. Cemaatle ortak yapılan ibadette bazen sıkıntılar yaşanabiliyor. İş veya başka nedenden gecikince İmam ile yoksa diğer namaz kılanlarla mı namazı devam ettirmek lazım sorusu akıllara geliyor. Camide cemaat ile ortak namaz kılınışı nasıl olmalı? Eğer Camiye geç kalırsak eksik rekâtları nasıl tamamlarız?

Namaz Müslümanlar için en büyük ve ihtiyaç duyulan ibadetlerdendir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) bununla ilgili hadisinde önemini vurgulamıştır. Namaz dinin temeli sayılır. Hangi mümin ki artık namaz kılmayı bırakır o kişi dinini de bırakmış olur. O yüzden farz namazlarını kaçırmamalı, mücbir sebepten dolayı kılamasak da mutlaka kazasını kılmalıyız. 

Yaşanılan yerde yalnız namaz kılınması ile Camide cemaat ile beraber kılınması arasında tam yirmi yedi misli çok sevap kazanılır. Bu güzel haberi de ALLAH’ın Resulü ümmetine 27 derece daha çok faziletlidir diyerek söylemiştir. 

Camide Cemaatle Birlikte Namaz Nasıl Kılınır?

Camide 5 vakit namazların sünnetini yalnız kılmaları uygundur. Farz ise toplu olarak imam liderliğinden kılınır. Camide cemaat ile namaza başlamadan evvel niyet edilir. Niyet ettim diyerek başlanır Rabbimizin rızası için (sabah, öğle, ikindi, akşam veya yatsı) namazını kılmaya, uydum imama ve yönümü çevirdim kıbleye denir. 

Bazı namazlarda farklılıklar vardır. Mesela günün ikinci ve üçüncü namazlarının farzı sırasında imam Fatiha Suresini ve Kur’an’daki kısa surelerden birisini sessiz şekilde söyler. Cemaat bu aşamada bekler, bir şey söylemez. İmamın sessizce okuduğu sureleri tamamlaması beklenir. (2.ve 3. Namaz öğlen ve ikindidir.)

Diğer üç namazda (sabah-akşam-yatsı) namazının farzı imamla birlikte kılınırken birinci ve ikinci rekatta sureleri dışından okur. Cemaat ise bekler ve Fatiha bittikten sonra sessiz bir şekilde âmin der. 

İmam: Akşam-yatsı namazının üçüncü ve dördünce rekâtına geçildiğinde yalnızca sessizce Fatiha Suresini söyler. İmama uyan cemaat ise bu aşama bekler, imam sureleri okumayı tamamlar. Namazın tamamlanmasının ardından imam ve cemaat birlikte tekbir getirir, rükûa ve secdeye gidilme aşamasındaki tesbihleri ve okunması gereken duaları okur. (Ettehiyyatü-Allahümme salli-bari ve Rabbena)

Cemaat ile Birlikte Namaz Nasıl Kılınır? Camiye Geç Kalınırsa Rekât Nasıl Tamamlanır?
Cemaat ile Birlikte Namaz Nasıl Kılınır? Camiye Geç Kalınırsa Rekât Nasıl Tamamlanır?

Camide Cemaatle Birlikte Kılınan Namazda Bunlara Dikkat!

Camide cemaat ile birlikte namazının tamamlamanın üç yolu vardır. Eğer namaza zamanında gelir ve bütün rekâtları imamla birlikte tamamlarsanız bu ilk yöntemdir ve adı Müdrik olarak geçer. 

İkincisinde yine namaza zamanın gelinir, istenmeyen bir nedenden dolayı abdest bozulur. Bunun ismine de Lahik denilmektedir.

Üçüncüsü ise Namaza zamanında gelemeyen kişilerdir. Kaldığı yerden imamla beraber devam eder, selam ile namazı sonlandırır. Sonra eksik rekâtını da kılar ve camiden ayrılır. Bunun adına da Mesbuk denir. 

Namaza geç kalmak nedir, nasıl anlaşılır?

Eğer camiye girdiğiniz zaman imam rükûa kalkmadan evvelse o zaman o rekata yetişememiş olursunuz. Namaza geç kalmak budur.  

Camiye Sonradan Gelen İmama Yetişemeyen Kişi Namazı Nasıl Kılar?

Camiye sonradan gelen kişinin namazı nasıl kıldığını sabah namazı örneği ile açıklayalım. 

Geç kalan mümin, imam ile beraber Ettehiyatü’ye oturur, sadece o surenin tamamlanmasını bekler ve İmamın selamı sonrası kıyamam durur. Evde yalnız nasıl kılıyorsa 1 rekât tamamlar ve oturur. Tek başına kıldıktan sonra surelerini okuduktan sonra selam verir ve kaçırdığı rekâtı tamamlamış olur. 

Eğer Camiye geç gelen kişi, üç rekât farz namazının birinci rekatını kaçırdıysa: imamın selamnın ardından kıyamam durur ve tek başına kılarak eksik rekatı tamamlar. Ettehiyyatü’ye oturur ve sureleri tamamladıktan sonra selam ile namazı tamamlar. 

Eğer üç rekat farzın 2 rekatı birden kaçırılmışsa: İmama yetişemeyen kişi imamın selamını bekler ve kıyamam durur. Namazın mevcut rekâtını bitirmesinin ardından Ettehiyyatü’ye oturur ve kıyamam durduktan sonra bir rekat namazını da kılar. Ettehiyyatü sonrası sureleri okur ve selamla birlikte namazı bitirir. 

Eğer bütün rekatları kaçırdıysa, ettehiyyatü’ye oturur ve ardından imamın selamı sonrası yalnız başına namazını tamamlar. 

Eğer geç kalınan namazın dört rekatı varsa ve birinci rekatına yetişilmemişse: Yetişemeyen kişi imama uyarak diğer rekatları onla birlikte kılar. İmamın selamından sonra geç kalan kıyamam durur ve evde olduğu gibi kaçırdığı rekatı tamamlar, Ettehiyyatü’ye oturur ve selam ile tamamlar. 

Dört rekatlık namazın iki rekatını kaçıran kişi ise 3.rekata geçildiğinde imama yetişirse cemaatle birlikte 3.ve 4. Rekat kılınır. Ardından kıyama durulur ve cemaat yokmuş gibi 2 rekat tamamlanır. Birinci olarak ilk rekat kılınır, Ettehiyyatü’ye oturur ve ardından kıyamam durarak iki rekat daha icra eder. 

4 rekatlık namazın sonra rekatına da yetişemeyen mümin, o an imam nerede kaldıysa devam eder, selam sonrası kıyamam durur ve bütün rekatları Camide tek başına kılar. Bir nevi cemaate yetişmiş sayılınır ve ona göre de sevap 27 misli daha artar. (Tabii ALLAH bilir)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap