.
.

Burun Yanması Neden Olur? Tedavisi ile Nasıl Geçer? Kurtulmanın Yöntemleri

.
.

Burun yanması, kimimiz tarafından belki hiç bilinmiyor ama bu durumdan yakınan çok sayıda kişi var. Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanır ve alerjisi olanlar daha çok etkilenir. Burun içerisindeki sinirlerin yıpranmasıyla baş gösterir. Bazı hususlara dikkat ederseniz kolayca geçer. Yanma ile birlikte; nefes alamama, gözlerin sürekli nemlenmesi, eklemlerde sızlamalar ve baş bölgesinde zonklama da yaşanabilir. Kurtulmanın yöntemlerini sizler için derledik.

Burun Yanmasının Temel Sebepleri Nelerdir?

En temel nedeni; baharın gelmesiyle birlikte, polenlerin çoğalması ve alerjiye neden olmasıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar daha çok etkilenir. Çünkü; fabrika dumanları, araçların egzozlarından çıkan dumanlar ve çevresel diğer faktörler bunları artırır. Doğada ne kadar kimyasal madde varsa burnumuz dahil bütün vücudumuzu olumsuz etkiler. İşte bu kirlilik nedeniyle burnumuza gelen tozlar, gazlar kaşıntı ve yanmaya neden olur.

Madde Madde Burun Yanması Nedenleri

  • Burundaki yanma özellikle grip, nezleden sonra oluyorsa bu sürekli akan burnu sert bir peçete ile silerek tahriş edilmesinden kaynaklanır.
  • Sauna gibi bir yere gittiyseniz ya da banyonuzdaki bütün camlar kapalıysa buharlarda da yanmayı tetikler.
  • İşiniz gereği sürekli güneş altında kalıyorsanız yanma oluşabilir, hatta yüzünüzün genel hattında da yanıklar oluşabilir.
  • Şehrin kirli havasını solumak burun içini olumsuz etkiler ve yanma meydana gelir.
  • Farklı bir hastalıktan dolayı çeşitli hap, şurup vb. ilaçlar kullanan kişilerde de yanma hissi oluşabilir. Çünkü bu burun içinde kurumaya yol açar, nemlilik gidince yanma olur.
  • Siz bilmeseniz de besinlere karşı duyarlılığınız olabilir. Bu alerjik durum da yanmaya neden olabilir.
  • Küçük bir çocuğunuz varsa nedenler değişebilir. Bağırsak solucan istilası yanmaya yol açabilir.
  • Burun içinde sürekli sümük oluşumundan ötürü elle karıştırmak ya da kaşıntı nedeniyle sürekli parmak sokmak da yanmaya neden olur.
  • Çok ender hastalıklardan olan; inme, felç, skleroz ve multiple de nedenleri arasındadır.

Burundaki Yanma Hissi Nasıl Geçer?

Burundaki yanmanın geçmesi, tedavi dilmesi için doğal yöntemleri de deneyebilirsiniz. Aloe vera yaprağı satın alın ve bıçakla böldükten sonra biraz sıkın, jelini çıkarın. Bu jeli burun içindeki yanan bölgeye hafifçe sürün. Jel, zarda yaşanan hasarı onarır ve yanma azalmaya başlar.

En çok yanma nedeni olan alerjiye karşı uzmanından reçete edilmiş damlalar ile yanma hızlı şekilde geçer.

Klimayı çok kullananlar odalarında buhar makinesi çalıştırıyor olabilir. Bu odadan uzak durum burnunuzun kurumasını engellemeye çalışmalısınız.

Bu uygulama basittir ama mutlaka öncesinde DOKTORA danışın. Diş macunundan küçük bir parça alın ve burnun yanan yerine sürün. Kuruduktan sonra temizleyin.

.

Eğer yanma hissi sürekli güneş altından kaldıktan sonra meydana geldiyse buz gibi su ile temizledikten sonra kurulayın.

Yanma hissi nasıl geçer sorusuna doğal yöntemlerden biri baldır. Diğeri ise elma sirkesini suyla seyreltip abdestteki gibi buruna su verip sümkürebilirsiniz. Burun içindeki iltihabı önler. Ardından bal sürerek yanma hissini azaltabilirsiniz.

Burnunuzu sürekli parmak ya da benzeri eşyalar kesinlikle sokmayın, bu iyileşme sürecini hızlandırır. s

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap