.
.

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun fıtığı aslında yalnızca boynumuzu ilgilendirmeyen, temel anlamda iskeletimizin uzandığı her noktada zararlarını görebileceğimiz bir rahatsızlıktır. Bir y..

.
.

Boyun fıtığı aslında yalnızca boynumuzu ilgilendirmeyen, temel anlamda iskeletimizin uzandığı her noktada zararlarını görebileceğimiz bir rahatsızlıktır.

Bir yandan fıtık hastalığının tedavisinin bulunması bir yandan ise artık operasyonların kolayca yapılabilmesi bu tarz hastalıkların ehemmiyetini düşürmüştür.

Omurgamızın kemik iskeletinde var olan diskin boyun bölgemizde dışa taşmasıyla oluşan boyun fıtığı ciddi sorunların habercisi olabilmektedir.

İlk bakışta önemsenmeyen, sonrasında ise kollar, bacaklar ve ellerde kas sıkışmalarına ve güçsüzleşmelere neden olan bu rahatsızlığın tedavisi oldukça kolay yapılabilmektedir.

Fıtıklaşma görülmeye başlanan ilk andan itibaren müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Aksi halde daha fazla yayılarak tüm vücut için risk oluşturabilir.

Herkesin merak ettiği Boyun Fıtığı neden olur sorusuna dönecek olursak kalıtımdan yaşlılığa, hastalıklardan oturuşunuza kadar geniş bir yelpazenin burada karşımıza çıktığını söylemeliyiz.

.

Genetik

Aslına bakarsanız fıtık hastalığının herhangi bir bölgede genetik olabileceğine dair net bir bulgu yoktur. Ancak özellikle ortopedistlerin bu konuda gözlemlediği bazı detaylardan bahsetmek gerekiyor. Eğer ailevi olarak düşük kas yoğunluğu ya da gereğinden daha az olgunlaşmış kemik yapısı söz konusuysa kalıtımsal olarak boyun fıtığı görülme ihtimali %20 oranında daha fazla.

Yaşlılık

Yaşlıların el ve kollarındaki güçsüzlüğün neredeyse yarısından fazlası boyun bölgesinde omurların arasından çıkarak yayılan disklerden meydana geldiği kanıtlanmıştır. Daha genç yaşlarda Boyun fıtığı belirtileri gözle görülürken yaşlılarda bu etkiler çok geç fark edilir.

Kazalar ve Boyna Alınan Darbeler

En çok sporcularda görülen, sinir kökü sıkışması sonucunda zorlanmaya dayalı olarak disklerin yerinden oynamasıyla oluşan boyun fıtığı hiç beklemediğiniz bir anda hayatınızda var olabilir. Bunların başında geçireceğiniz kazalar, kavga veya benzeri şartlarda alacağınız bir darbe oluşturabilir.

Oturuş ve Duruş

.

Daha çok otururken yapılan yanlışlar oldukça büyük sorunların başlangıç noktası olarak değerlendiriliyor. Masa başı çalışanlar, bilgisayar başında vakit geçirenler ve günlük yaşamında oturmayı tercih edenler en riskli gruptur.

Eğer dik bir oturuş sergilemezseniz omurlar başınızın aldığı eğik pozisyona ayak uyduracak ve zamanla diskler bu omurların dışına çıkıp tahrip olacaktır.

Akan sıvı ise tüm iskeletiniz boyunca yayılarak dayanamayacağız ağrılar çekmenize olanak sağlayacaktır.

Üstelik geleceğin boyun fıtığı adaylarından olacağınızda aşikâr olduğundan oturma düzenine fazlasıyla dikkat etmelisiniz.

Hormon ve Osteoropoz

Hormon değişimleri, farklı diyetler ve egzersiz programları, vücudu zorlamalar bu süreci hızlandırabilecek etkenler arasında olabilir. Aynı zamanda kemik erimesi vesilesiyle omurların güçsüzleşmesi disklerinde boyutlarında değişme yaşanmasını mümkün kılar. Doğal olarak menopoz dönemindeki kadınların büyük çoğunluğunda kemik erimesine bağlı boyun fıtığı görülür.

Stres ve Sigara

.

İçilen her sigarada boynumuzda bulunan damarlardan akan kan miktarı bir miktar daha azalmaktadır. Çünkü damarları zaman içerisinde tıkayarak küçülten sigaranın etkisi yavaş görülür ve fark edilemeyecek düzeydedir.

Yıllar sonra ise yaşadığınız acıların, ağrıların ve boyun fıtığının zorluklarıyla baş başa kalırsınız. Sigara ile stres aslında aynı kapıya çıkan iki farklı madde olarak incelenebilir.

Ancak birbirine de bağlandığından ötürü tüm günü endişeli bir biçimde geçirmek boyun fıtığı için risk oluşması anlamına geliyor.

Boyun Fıtığının Belirtileri

Boyun fıtığının belirtileri arasında aslında çok kolay fark edilebilen etkenlere rastlanabilir. İlk evre tamamıyla ağrıdır ve insanlar bunu baş ağrısının boyna vurması olarak yorumlarlar.

Oysa bu ilk evrede tedavi sürecinin başlanması çok önemlidir. Dolayısıyla boyun ve sırt ağrılarına maruz kalıyorsanız kesinlikle bir uzmana görünmeniz gerekir.

Dikkatinizi çeken bir kuvvet azlığı aynı şekilde boyun fıtığının göstergesi olabilir. Boyun fıtığı kendi yapısını kaybeden disklerin sinir uçlarına uyguladığı baskı sonucunda iskelet yapısının bozulmasıyla meydana gelir.

.

Doğal olarak akışkan bir sıvının tüm kollarınıza, hatta parmak uçlarınıza kadar yayılması ile daha fazla etki gösterdiği gözlenir.

Böylelikle parmak uçlarınızda hissizlik, elinizde ve kolunuzda gücünüzü kaybetmişsiniz hissi hep boyun fıtığının belirtileri arasındadır.

Bu durumda önemsememeniz ve muayene olmamanız asla müdahale edilemeyecek sonuçlar doğurabilmektedir.

Boyun Fıtığının Tedavisi Var Mı?

Boyun fıtığının tedavisi için farklı kanallara başvurulabilir.

İlaç Tedavisi

Birçok hastada boyun fıtığı ilaçla tedavi edilerek gerekli kas spazmlarıyla ağrılar önlenir. Kemiklere ve omur yapısına ilave olabilecek yapıda yararlı besinler, aynı zamanda düzenli bir egzersiz programıyla birleştirilmiş yoğun bir istirahat programı uygulanır.

Fizik Tedavi

.

Fizik tedavi ile ilacın işe yaramadığı noktalarda başvurularak sonuçlar alınır. Yoğun bir egzersiz tedavisiyle hiç işlevi kalmamış bir kas yapısının kemik ile olan bağlantısı dahi tekrardan sağlanabilir. İleri düzey fıtık rahatsızlıklarında, özellikle de kemik erimesi gibi yardımcı fonksiyonlar bulunuyorsa mutlaka tavsiye edilen bir tedavi metodudur.

Cerrahi Müdahale

Fıtık ameliyatı nasıl olur diye düşünerek kendisini korkutan birçok kişinin bilmesi gerekiyor ki tıbbın son çaresi cerrahi müdahalelerdir. Öncesinde diğer seçenekler uygulanır ve farklı müdahalelere gerek kalıp kalmadığına bakılır.

Dolayısıyla hiç bir şey hissetmeyeceğiniz boyun fıtığı ameliyatı ile sorunsuz bir omur yapısına tekrardan sahip olmanız mümkün hale getirilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap