Bostan Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bostan otu, diğer sebzeler birlikte lezzetli ve sağlık yemeklerde yapmak için kullanılır. Cilt hastalıklarına iyi gelen bir bitkidir. Fazlası zarardır.

Bostan Otu

Dünya üzerinde en faydalı besin kaynakları içerisinde çeşitli otlar yer alıyor. Bu otlar içerisinde adından en çok söz ettiren ve sunduğu faydalarla birlikte herkes tarafından rahatlıkla tüketilmekte olan Bostan otu, birçok doktor tarafından araştırılıyor ve herkese tavsiye ediliyor.

Son dönemlerde de sık sık adından söz ettirmeye devam eden ve faydalarıyla birlikte herkes tarafından merakla tüketilmek istenen bu ot demir kaynağı olarak biliniyor. Hem demir açısından zenginliği hem de kalsiyum açısından zenginliği sayesinde bir şifa kaynağı olarak da bilinir.

Kullanımı çok kolay olan ve tüketildiği zaman düzenli olarak faydaların yararlanmanızı sağlayan otun lezzetli bir bitki türü olduğu da bilinir.

Bostan Otu Nasıl Saklanır?

Dağlarda kolaylıkla yetişmekte olan ve gerek rengiyle gerek doğal lezzetiyle ve özellikle de şifalı içerikleriyle Bostan otu nasıl saklanır merak ediliyor. Bu ot, ister kuru ve taze bir şekilde buzdolabında saklanabilir. İster temizlenip yıkandıktan sonra kavrulmuş bir şekilde saklanabilir.

Her türlü kuruyken de, kavrukken de buzdolabında saklanabilir. Cam kavanozlar, cam saklama kapları ya da ağzı kilitli poşetler kullanarak bu otu uzun süre dolapta saklayabilirsiniz.

Daha da uzun süre saklamak istediğinizde buzlukta dondurarak saklayabilirsiniz. Çözündüğü zaman dilediğiniz şekilde pişirerek tüketmeye devam edebilirsiniz.

Bostan Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

En çok merak edilen konular içerisinde ise Bostan otu yemeklerde nasıl kullanılır konusu yer alıyor. Hem şifasından yüksek oranda faydalanabilmek için hem de doğal lezzetli bir yemek pişirebilmek için otu tek başına kullanabileceğiniz gibi farklı lezzetlerle birleştirerek de kullanabilirsiniz.

Şevketi bostan olarak da adlandırılan bu ot kökünden toplandıktan sonra, ayıklanırken dikenlerinden korunmalısınız. Eldiven giyerek dikenlerinden ve toprağından güzelce ayıklandıktan sonra, mikroplarının ölmesi için sirkeli suda yarım saat bekletebilirsiniz.

Otları tek tek yıkayıp daha sonra tariflerinizde kullanım aşamasına geçebilirsiniz. Kök kısımlarının havuç bitkisiyle benzer olduğu en dikkat çekici ve ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor. Bu nedenle dibindeki yoğun toprak ve çamur iyice temizlenmelidir.

Bu otu kullanarak tek başına oturtma tarifi yapabilirsiniz. Ispanak ve ebegümeci gibi otlarla karıştırarak börek sarabilirsiniz. Çok doğal bir lezzete sahip olan bu otlarla beş çayı böreği hazırlayarak lezzetli dakikalar geçirebilirsiniz.

Bostan Otu Faydaları

Adından sık sık söz ettirmekte olan Bostan otu faydaları saymakla bitmiyor. Kabızlığı önleyen ve düzenli tüketim sonucunda demir eksikliğini neredeyse tamamen ortadan kaldıran bir ot türüdür. Çok geçmişten günümüze gelen suçiçeği ve kızamık gibi cilt hastalıklarının tedavisinde bu ot kullanılabiliyor.

Aynı zamanda böbreklerde yer alan birçok iltihabın, taş ve kumun dökülmesine de fayda sağlıyor. Tüketimi oldukça lezzetli ve pişirmesi de oldukça hızlı ve kolay olan bu otun en bilinen faydası ise idrar yollarının temizlenmesini sağlamaktır.

Aynı zamanda soğuk algınlığında, çayı demlenerek tüketilebiliyor ve balgam sökücü özelliği sayesinde boğazdaki ve solunum yollarındaki balgamın sökülmesinde yardımcı oluyor.

Bostan Otu Nelere İyi Gelir?

Faydalarının yanı sıra Bostan otu nelere iyi gelir sorusu da akıllarda özel olarak yer alan sorulardan bir tanesidir. Hazımsızlığa iyi geldiği, baş ağrılarına iyi geldiği, bağırsak problemlerine iyi geldiği ve özellikle de idrar yollarında bulunan iltihaplara iyi geldiği biliniyor.

Oldukça değerli bostan otu türünün hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kabızlığı önlediği bilinir.

Böbreklerde oluşan taş, kum ve iltihabın kolaylıkla atılmasına olanak sağlayan bu ot türü aynı zamanda birçok alerjik ve cilt hastalıklarının tedavisinde de severek kullanılan bir ot türüdür. Antibakteriyel özelliği sayesinde de birçok virüse karşı da etkilidir.

Bostan Otu İçindeki Vitaminler

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan Bostan otu içindeki vitaminler ve mineraller ile sık sık merak ediliyor. İçerdiği vitaminler sayesinde birçok açıdan fayda sağlayan bu otun, kas ağrılarında ve gaz söktürme amacıyla kullanıldığı da bilinir.

İçerdiği zengin besin değerlerinden ötürü kan dolaşımının hızlanmasına da olanak sağlıyor. Her açıdan oldukça etkili olan bu ot türünün aynı zamana AHIV virüsüne de iyi geldiği biliniyor.

Kökeni Yunanistan topraklarına dayanan bu bitki türünün ormanda ve dağlarda bulunması oldukça olasıdır.

Bostan Otu Kalorisi

Diyette olan birçok kişi tarafından Bostan otu kalorisi merak ediliyor. İçerisinde %7 oranında karbonhidrat, %34 oranında protein ve %59 oranında besin değeri bulunan bu otun 355 gramında 392 kcal kalori bulunuyor.

100 gramında ise bununla orantılı olarak bulunan kalorisinden ötürü diyette olan kişiler tarafından dahi rahatlıkla tüketilebilir. İster haşlayarak ister kurutarak baharat şeklinde döverek ve kıyarak isterseniz de kavurarak tüketebileceğiniz bir ot türüdür.

Yemesi çok kolay olan ve iyice temizlendikten sonra dilediğiniz alternatifi kullanarak pişirilen bu ot türünün çocuklar tarafından da yetişkinler tarafından da tüm faydalarını vücuda almak için kullanılabilir.

Bostan Otu Zararları

Faydaları ve özel olarak iyi geldiği alanların yanı sıra Bostan otu zararları da merak edilen konular arasında yer alıyor.

Fazla tüketildiği takdirde, mide hazımsızlığına ve mide bulantısı, baş dönmesi gibi durumlarla baş başa kalabilirsiniz. Düzenli olarak kullanımda dahi mutlaka yeterli porsiyonda tüketime dikkat edilmelidir.

Bilinen özel bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Ancak bu otun zehirli olup olmadığını mutlaka bilmek ve o şekilde toplamak, temizlemek ve tüketmek gerekiyor.

İçerdiği tüm besin değerleri sayesinde kansızlık ve demir eksikliğine karşı da sizi korur. Her açıdan fayda sağlayan bu otu bulduğunuzda, topraklarını iyice temizlemelisiniz. Aksi takdirde, iyi temizlenmeden tüketilen bu ot türü, bağırsak sorunlarına ve midede bulantılara yol açabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap