Boşanma Nedenleri, Kararı ve Kararın Kesinleşmesi

Boşanma Nedenleri Senelerce birlikte olduğumuz kişiden bazı nedenler yüzünden boşanma kararı alabiliriz. Karardan dönmek istesek de bazen mümkün olamayabilir.

Boşanma Nedenleri Sevdiğimiz insanla hayatımızı birleştirme düşüncesi bizi her ne kadar mutlu etse de bu zor bir karardır.

Hayatınıza birini almak ve ömür boyu beraber olma sözü vermek üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur diyebiliriz. Ancak zamanla bazı şeyler ters gidebilir ve soluğu boşanmada alabiliriz. Bu noktadaysanız ilişkinizde boşanma sebepleri nelerdir diye düşünme zamanı gelmiştir.

Evlenme kararı verilirken kimse bir gün boşanabileceği günü ya da bu durumu düşünmez. Zaten boşanmak için evlenmiyorum cümlesi akıllara gelebilir. 

Ancak bu durum hepimizin başına gelebilir. Bu durumda düşünmemiz gereken konu boşanma nedenleri olacaktır. Biz neden bu noktaya geldik ya da neden bu noktadayız sorularını da sorabiliriz.

Eşiniz ile boşanabileceğinize ihtimal vermezseniz bazı durumları göze almışsınız demektir. Bu negatif durum sizi eşinizden soğutabilir, eşinizle iletişim kopukluğu yaşayabilirsiniz, karşılıklı saygınız kalmayabilir ve daha bir sürü şey sayabiliriz.

Sayılan nedenler boşanma sebepleri için zemin hazırlayan konulardır. Bunun nedeni ise zaten boşanma gibi bir durum olmadığı için her şeyi yapabilirim ya da her şey olabilir düşüncesine girmektir.

Yapılan araştırmalar sonucunda boşanmanın en geçerli sebepleri olarak çiftlerin arasının bozulması ve çıkan çatışmalar olarak gösterilmektedir. Bu sırayı ise cinsellikte sorun ve yakınlıktaki bozulmalar izlemektedir.

Boşanma Sebepleri

Boşanma Nedenleri

Boşanmaya karar vermek için birçok neden sayabiliriz. O noktaya geldiyseniz artık bir şeylere hazırsınız ve olacakları tahmin ediyorsunuz demektir.

Eşlerden biri aldatırsa diğer eş boşanma davası açabilir. Günümüzde aldatma en çok görülen boşanma sebepleri arasında gösterilebilir. Aldatmak eşlerden birinin sadakat yükümlülüğüne aykırı davranması ve eşten başka biriyle olmasıdır. Onur kırıcı olan bu nedeni ne yazık ki sıklıkla görmekteyiz.

Şiddet evliliğin temeline bomba bırakmayla aynı şey demektir. Bir insanın diğerinin üzerinde fiziksel ya da psikolojik üstünlük kurması kabul edilecek bir durum olamaz. Bu duruma katlanmak sadece işkence çekmek olur.

Saygısızlık aslında o kadar da büyütülecek bir şey değil gibi düşünsek de bazen bizleri boşanma kararı verecek kadar keskin bir noktaya götürebiliyor. Hepimizin bir özel alanı vardır ve aşılmaması gerekir. Saygıyı bozmak ilişkide sevgiyi de zedeler. Bu durum boşanmaya kadar gidebiliriz.

Boşanma nedenleri arasında ilgisizlik ve zor durumlarda kaçmayı da söyleyebiliriz. İlginin bittiği yerde sıkılma ve bunalma başlar. Karşınızdaki insanın yaptığı her şey size artık dokunmaktadır ve bu durum rahatsız edici olur.

Konuşmak istemezsiniz, iletişimde olmak istemezsiniz ve paylaşımlar azalır. Artık iki tarafın ortak bir noktası yoktur. Beraber zamana geçirmek bağları kuvvetlendirir ancak tam tersi koparmaya doğru sürükler.

Evlenirken iyi günde kötü günde sözü verilir. Ancak karşı taraf kötü gününüzde yanınızda değilse iyi gününüzde neden vardır sorusunu sormaz mısınız? Evlilik için çok önemli bir noktada teksiniz demektir. İlgisizlik ve zor durumlarda kaçmak boşanma nedenleri arasında en çok sık görülenlerden bir tanesidir.

Boşanmada sorun evlenmeden önce de başlayabilir. İki taraf birbirini yeterince tanımıyorsa bu durum evlenince çok büyük sorunlar oluşturabilir. Aslında hiç tanımadığınız bir insanla evlisiniz demektir. Evlenmeden önce karşınızdaki kişiyi iyice tanımalı ve hayatınıza aldığınız insanın karakterini çözmeniz size fayda sağlayacaktır.

Eşlerin birbirlerine aşırı müdahale etmesi boşanma nedenleri arasında gösterilebilir. Hepimizin hayatında özel bir alanı olmalıdır. Kimsenin karışmadığı tamamen biz olduğumuz bir alan. Evlenmek de her şeyi beraber yapmak ya da sürekli birlikte olmak demek değildir. Bu alanı korumalı ve aşırı müdahaleden uzak durmalıyız.

Yuva kurarken ailelerimizi de düşünerek bu kararı veririz. Ancak aile birliği sağlandıktan sonra ebeveynlerin çok fazla müdahale etmesi bazı sorunları beraberinde getirmektedir. Bu durum boşanma kararı için zemin oluşturmaktadır.

Boşanmaya sebep olan konular arasında kıskançlığı da gösterebiliriz. Aşırı kıskançlık hem evlilik hem ilişkide yıpratan bir durumdur. Aşırı kıskançlıktan doğan kısıtlama, özgürlüğün kaybedilmesi gibi durumlar görülebilir ya da çevrenizdeki bazı insanları kaybedebilirsiniz.

Boşanma Artışlarını Nedenleri

İstatistiklere baktığımızda ülkemizde boşanma oranında ciddi oranda artış görülmekte. Boşanma artışlarının nedenleri oldukça fazla olsa da temel bazı sebepler sayabiliriz. Kadınlarda eğitim seviyesinin artmasıyla, meslek sahibi olan, çalışıp kendi ayakları üzerinde durabilen ve daha bilinçli kadın sayısı da doğal olarak artmıştır.

Ekonomik özgürlüğüne kavuşan kadınlar eşlerinin eline bakmak zorunda olmadıklarını farkına varmışlar ve eşlerinden gördükleri baskı, şiddet gibi kötü muamelelere de haklı olarak eskisine oranla daha az katlanır olmuşlardır.

Boşanmaların artmasındaki bir diğer önemli sebep, toplumdaki boşanmış kadına karşı bakış açısının eskiye göre daha yumuşak olmasıdır. Evlenirken genelde kadınlara bu evden çıktıysan bir daha dönemezsin baskısı oldukça fazla uygulanıyordu.

Ancak bu durum eskiye göre daha iyileşti. Aileleri çocuklarını evlendirirken burada da evin olduğunu unutma güvencesini vermişlerdir. Bu durumda boşanma artışlarının nedenleri arasında gösterilebilir.

Boşanma sebepleri arasında çocuk konusu da gösterilebilir. Çiftlerin çocuk sahibi olmayı ötelemeleri bazen bir soru teşkil edebilir. Gerek maddi sebepler, kararsızlık, çocuğun kariyer planlarına engel olabileceği düşüncesi çocuk yapma isteğini baskılamaktadır.

Bu durumda bazen evliliğin temel taşlarını yerinden oynatmaktadır.  Bunun yanında eşlerin ilk yıllarını birbirlerine ayırmak istemeleri de çok görülen bir durumdur. Sayılan nedenlerle boşanma sebepleri artmakta ve oran yükselmektedir.

Boşanma Kararı

Boşanma davası açmadan önce ve boşanma kararı konusunda emin olduktan hemen sonra eşiniz ile görüşmeniz bu süreci kolaylaştıracaktır.

Boşanma düşüncenizi ifade etmeye ve tepkilerini ölçmeye çalışın. Eğer o da sizinle hemfikir ise anlaşarak ve kısa süre içerisinde boşanabilir bu durumu daha hafif atlatabilirsiniz. Anlaşarak boşanmak her iki taraf içinde daha az yıpratıcı ve kolay olacaktır.

Eşiniz ile görüşmeniz veya boşanma kararı konusunda uzlaşabilmeniz mümkün değilse boşanma davası açmak için kendinizi maddi ve manevi olarak hazırlamalısınız.

Örneğin boşanma davası devam ederken nafaka talep etmeniz durumunda dahi mahkemenin nafakaya hükmetmesi yahut nafaka konusunda karar vermesi birkaç ay sürebilir. Ya da eşiniz ile sahip olduğunuz ve tapusu eşiniz üzerine olan evini satışını engellemek için aile konutu şerhi koyabilirsiniz.

Boşanma Kararının Kesinleşmesi

Kararın kesinleşmesi ile artık hukuken geçerli, tam ve bağlayıcı bir karar söz konusudur. Mahkeme kararının kesinleştikten sonra bu karara uyma zorunluluğu oluşmaktadır.

Bu durum, sadece taraflar açısından değil karara muhatap olan herkes açısından geçerlidir. Boşanma kararının kesinleşmesi durumunda karara uyulmaması halinde hukuki ve cezai sorumluluk ortaya çıkabilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap