Bisküvi Nasıl Üretilir, Aşamaları Nelerdir?

Bisküvi üretim aşamalarında belirli oranlarda tuz ve şeker olmalıdır. Sağlık açısından olumsuz etkisi nedeni ile içerikleri ve üretimleri kısıtlanmıştır.

Bisküvi Nasıl Üretilir, Aşamaları Nelerdir? Çok eski tarihlere dayanan bir gıda olan bisküvi Günümüzde en yakın haliyle Roma döneminde keşfedilmiş olduğu bilinmektedir ve iki defa pişirilmiş anlamına gelen bisküvi kelimesinin kökeni Latince “bi costus” kelimesinden gelir.

Xix Yüzyılda İngiltere’de sanayileşmeye başlayan ve 135 lik tereyağ içeriği ile öne çıkan bisküvi üretimi Günümüzde çok farklı biçimlerde üretilebilir ve dünyada çok büyük bir pazara sahiptir.

En yalın haliyle anlatmak gerekirse bazı tahılların kimyasal işlemlerden geçirip fermente edilmesiyle ortaya çıkan karışımı şeker, su ve yağ ile beraber karıştırarak nem oranı düşük olarak ortaya çıkarılmış gıda türüne bisküviden.

Kaliteli bisküvi üretimi için temel maddeleri yanı sıra yardımcı maddelerinde kaliteli olması gerekmektedir.

Bisküvi Nasıl Üretilir, Aşamaları Nelerdir?
Bayatlayan Bisküvi Nasıl Değerlendirilir?

Türk standartlarına göre bisküvi değer olan maddeler şu şekilde sıralanır;

Tahıl unu ya da unları,Kabarmayı sağlayanı maddeler,Beyaz Şeker,İnvert Şeker,Yemeklik Tuz, Bitkisel Yağ ,Süt Tozu,Yumurta,Peynir Altı Suyu,Nişasta

Katkı ve çeşni maddeleri

Su

Tatlı bisküviler: Toplam şeker oranı minimum %15, tuz oranı %1, kül oranı %1

Tuzlu bisküviler: Toplam tuz oranı maksimum %8, kül oranı %1,5

Bisküvi Üretim Aşamaları

Üretim aşamalarının birincisinde bisküvi reçetesine göre karıştırıcı ya koyulmuş olan malzemeler hamur haline getirilir ve hemen ardından yayılma ve Fermantasyon denilen bölüme geçirilir.

Hamurun kabarması ve kabartıcı gıdaların eklenmesi işlemi Fermantasyon bölümünde gerçekleştirilir ve yaklaşık burada 45 dakika dinlendirmeye alınır.

Hamur işletme şekillendirme bölümü üç bölümdür ve bu Fermantasyon sürecinin tamamlanmasının hemen ardından silindirler sayesinde gerçekleştirilir.

Dördüncü aşamada pişirme işlemi gerçekleştirilir ve özel fırınlarda 3 kademeli olarak pişirme işlemi uygulanır burada Hamurun kabarması sağlanır ve ardından nem oranı düşürülür ardından de pişirilecek bisküvi şekline getirilir.

Isısı yükselen ve hazır hale gelen bisküviler beş aşamada soğutulur ve ambalajlama ya gitmek üzere hazır hale getirilir. Ambalajlama işleminin ardından Satışa hazır olan bisküviler kolilere konulur ve bakkallara gönderilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap