Bireysel Emeklilik Sistemini Nasıl İptal Ederim?

Bireysel Emeklilik Sistemini Nasıl İptal Ederim? Bireysel emeklilik sistemine kolayca kayıt olunduğu gibi sistemden çıkma imkânı da bulunur.

Sisteme kendi isteğiyle giren kişiler veya otomatik katılım yoluyla bireysel emeklilik sistemine dâhil edilen kişiler istedikleri zaman sistemden çıkma hakkına sahiptir. Bireysel emeklilik sisteminde olan katılımcılar sözleşmeyi imzaladıkları tarihten sonra veya otomatik olarak sisteme katıldıkları tarihten itibaren cayma haklarını kullanabilirler.

Cayma hakkını kullanmak isteyen sisteme kayıtlı olan kullanıcılar sigorta şirketiyle irtibata geçebilirler. Otomatik katılımla veya bireysel emeklilik sistemine kendiliğinden katılmış olan çalışanlar bireysel emeklilik sözleşmelerinin başlatıldığı tarihten itibaren ilk iki ay içerisinde cayma haklarını kullanabiliyorlar.

Ancak bireysel emeklilik sistemine kayıtlı olan katılımcı sistemden ayrılmak isterse fonların getirisi üzerinden yasanın öngördüğü şekilde gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Aynı zamanda bireysel emeklilik sisteminde hak ediş süresi bulunmaktadır. Kullanıcılar bu hak ediş süresini doldurmadan sistemden ayrılırsa devlet katkısının bir kısmını kullanamaz.

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı hakkediş oranları yıllara göre değişiklik gösterebiliyor. Sistemde en az 3 yıl kalınması durumunda %15’ine, en az 6 yıl kalınması durumunda %35’ine, en az 10 yıl kalınırsa da %60’ına hak kazanılmış olunuyor. Ayrıca bu tutarların dışında bireysel emeklilik sisteminde kayıtlı iken emekli olursanız, herhangi bir sakatlık hali geçirirseniz veya vefat ederseniz bu tutarın %100’üne hak kazanmış olursunuz.

60 Günlük Süre Dolarsa Bireysel Emeklilik Sistemi İptali Nasıl Yapılır?
60 Günlük Süre Dolarsa Bireysel Emeklilik Sistemi İptali Nasıl Yapılır?

60 Günlük Süre Dolarsa Bireysel Emeklilik Sistemi İptali Nasıl Yapılır?

Eğer verilen 2 aylık yani 60 günlük cayma süresi geçerse sistemdeki katılımcılar çıkmak isterlerse bazı kesintilerle karşılaşabilirler. Ayrıca 3 yıl dolmadan sistemden ayrılmak isteyen katılımcılar devlet katkısını almaya hak kazanamaz. Sistemden çıkmak isteyen katılımcılar eğer 60 günlük cayma hakkı sürelerini kaçırmaları durumunda sigorta şirketlerine telefon yoluyla bireysel emeklilik sistemi iptal başvurusunu yapmaları gerekir.

Başka İçerik:  İş Yeri Sigortası Ne Demektir?

Başvuruyu alan şirket, 5 iş günü içinde sistemden ayrılmak isteyen katılımcıya hesap özetiyle beraber ayrılma talebini ve bilgi formunu ulaştırır. Katılımcı belgeleri doldurulup imzalayarak şirket tarafına ulaştırması gerekir. Şirkete gönderilen belgeler teslim alınan tarihten itibaren 20 gün içerisinde katılımcının hesabına biriken parayı veya varsa hak ettiği devlet katkısını da yatırır.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Neden Kayıt Olmalıyım?

Bireysel emeklilik sistemi insanların çalışma hayatlarındaki yaşam standartlarını emekli olunca emeklilik dönemlerinde de aynı şekilde yaşayabilecekleri bir emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik sistemi zorunlu değildir, gönüllülük esasına dayalı olan bir sistemdir. Ancak bu sisteme girerseniz rahat bir emeklilik hayatı geçirebilirsiniz.

Çalıştığınız dönemdeki sahip olduğunuz hayat standartlarınızı emeklilik hayatınızda sadece emeklilik maaşından alabileceğiniz ödeme bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda çalışma hayatınızda sahip olduğunuz olanakları kaybetmemeniz için bireysel emeklilik sistemi size olanak sağlar. Bireysel emeklilik sistemi sayesinde emeklilik döneminizde ek bir gelir elde ederek rahat ve kaygısız bir emeklilik hayatı geçirebilirsiniz.

Kimler Bireysel Emeklilik Sistemine Dahil Olabilir?
Kimler Bireysel Emeklilik Sistemine Dahil Olabilir?

Kimler Bireysel Emeklilik Sistemine Dahil Olabilir?

18 yaşını doldurmuş tüm bireyler; bireysel emeklilik sistemine başvuru yaparak geleceği için şimdiden yapacağı birikimlerle tasarruf yapma imkânına sahip olur. Ayrıca düzenli gelire sahip olamasanız bile bireysel emeklilik sistemine kayıt olarak yarınlarınız için birikim yapabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminde aynı zamanda birikim yapmanın yanı sıra pek çok amaçları vardır.

Kişilerin çalışma hayatları boyunca sahip oldukları yaşam standartlarını emeklilik döneminde de yine aynı şekilde sürdürmek, emeklilik dönemine yönelik birikimler yaparak tasarruflarını yatırıma yönlendirilerek emeklilik döneminde ek bir gelir elde etmesini sağlar. Elde edilen bu ek gelir ile kişinin refah düzeyi yükselmiş olur.

Bireysel Emeklilik Sistemi Prosedürleri
Bireysel Emeklilik Sistemi Prosedürleri

Bireysel Emeklilik Sistemi Prosedürleri

Yaptığı birikim ve tasarruflarla ekonomiye uzun vadeli kaynaklar yaratır. Kamu ve sosyal güvenlik sistemini tamamlar. Ayrıca birikimlerle istihdam artışını sağlar ve ekonominin kalkınmasına da yardımcı olur. Bireysel emeklilik sistemindeyken emekliliğe hak kazanmanız için en az 10 yıl bu sistemde kalmalı ve 56 yaşınızı doldurmanız gerekir.

Başka İçerik:  Ferdi Kaza Hasarlarında Ne Yapılmalı?

Bireysel emeklilik sisteminin amaçlarının yanı sıra kullanıcılarına sunmuş olduğu avantajları da vardır. Bireysel emeklilik sisteminin sunmuş olduğu en iyi avantaj kişinin birikim yapmasına yardımcı olmasıdır. Yaptığın bu birikimleriniz %25 devlet katkı payı ile desteklenir. Yapmış olduğunuz her katkı payı için %25 devlet katkısı elde edersiniz. Yani bu durumda elinizde 100 TL varken bu sistem ile elinizdeki para 125 TL ye ulaşmış olur.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ödeme Detayları
Bireysel Emeklilik Sistemi Ödeme Detayları

Bireysel Emeklilik Sistemi Ödeme Detayları

Eğer isterseniz bireysel emeklilik sisteminde kayıtlı olduğunuz şirketi herhangi bir ücret karşılığı olmadan değiştirerek başka bir şirkete geçebilirsiniz. Ayrıca sistemdeki fonlarınızı istediğinizde kontrol edebilme imkânı sunulur. Bireysel emeklilik sisteminde ödemelerinizi dilediğinizde azaltabilirsiniz.

Yine aynı şekilde istediğiniz zaman bireysel emeklilik sistemi hesabınızı dondurabilir, dilediğinizde tekrar hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminin sunmuş olduğu bir diğer avantaj fonlarının vergiden muaf olmasıdır.

Bireysel emeklilik sisteminin avantajlarının yanı sıra dezavantajlarının olduğunu da unutmamak gerekir. Sistemden 10 yılı doldurmadan çıkmanız halinde ciddi miktarda kesintiler yaşarsınız. Eğer fonlar iyi yönetilemez ise istenilen oranda gelir elde edilmeyebilir. Bireysel emeklilik sistemini yapan sigorta şirketleri %8 veya %10 oranında yönetim kesintileri yapabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap