Bireysel Emeklilik Sistemine Neden İhtiyaç Var?

Bireysel Emeklilik Sistemine Neden İhtiyaç Duyulur? Bireysel emeklilik sisteminin yürürlüğe girme tarihi 7 Ekim 2001 yılı olmasına rağmen 27 Ekim 2003 yılında fiilen uygulanmaya başlanmış olan özel bir emeklilik sistemidir. Tasarruf yapmanın en iyi yolu bireysel emeklilik sisteminden geçer.

Bugünkü çalışma hayatınızda yaşadığınız yaşam standartlarınızın emeklilik hayatında da yine aynı standartlarda veya daha rahat ve kaygılardan uzak bir emeklilik geçirebilmenize olanak tanır. Tasarruf sayesinde elde ettiğiniz birikimlerle, rahat ve maddi sıkıntısız bir emeklilik dönemi yaşamanızı sağlayan bireysel emeklilik sistemi kullanıcılarına pek çok avantaj imkânı sağlıyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Bireysel emeklilik sisteminin kullanıcılarına sağladığı imkânlardan bazıları şunlardır:

  • Birikim yaparak tasarruf elde etmenize yardımcı olur.
  • Yaptığınız birikimler %25 devlet katkı payı ile desteklenir yani her katkı payı için %25 devlet katkısı elde etme imkânınız bulunur. Devlet katkısı limiti aylık brüt asgari ücretinin %25’i kadar olur. Yani 100 TL olan paranız devlet katkısıyla 125 TL ye kadar ulaşır.
  • Bireysel emeklilik sisteminde isterseniz şirketinizi değiştirme hakkınız vardır.
  • Birikim fonlarınızı istediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz.
  • Bütçenize en uygun ödeme tutarını kendiniz belirleyebilirsiniz.
  • Aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık seçenekleri ile ödeme periyodunuzu istediğiniz gibi seçebilirsiniz.
  • Ödemelerinizi bütçeniz doğrultusunda istediğiniz gibi karar vererek azaltabilirsiniz.
  • Dilediğiniz zaman bireysel emeklilik sistemi hesabınızı dondurabilir, yine aynı şekilde dilediğiniz zaman dondurduğunuz hesabınızı tekrar açabilirsiniz.
  • Bireysel emeklilik sisteminde birikim fonları vergiden de muaftır.
Bireysel Emeklilik Sistemine Giriş Şartları Nelerdir? 

Bireysel Emeklilik Sistemine Giriş Şartları Nelerdir? 

Bireysel emeklilik sistemi bireylerin katılmasının zorunlu olmadığı gönüllülük esasına dayalı bir emeklilik sistemidir. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekli olmaya hak kazanabilirsiniz.

Başka İçerik:  İş Yeri Sigortası Yaptırırken Bunlara Dikkat!

Bireysel emeklilik sistemi kullanıcılarına birçok özellik sunar. Bireysel emeklilik sisteminde birikimden borç alınmaz, kişi haklarını bir başkasına devredemez. Kullanıcı isterse sisteme giriş tarihinden 1 yıl sonra şirket değişikliği yapabilir. Sisteme girişte genellikle giriş aidatı ödenir.

Sistem kullanıcısı isterse prim ödemelerine ara verebilir, dilerse herhangi bir zamanda bu sistemden ayrılabilir. Bireysel emeklilik sisteminde herhangi bir teminat bulunmaz sadece birikim yapma imkânı bulunur. Sistemde teminatlar olmadığı için kesinti oranları düşük olur. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde birden fazla plan birleştirme imkânınız bulunur.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Emeklilik Maaşımı Nasıl Alabilirim?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Emeklilik Maaşımı Nasıl Alabilirim?

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı hak ediş süreleri bulunur. Eğer bu sisteme dahil olup 3 yıl sistemde kalmadan çıkmak isterseniz, devlet katkı payını alamazsınız. Ayrıca 3 yıl bu sistemde kalındığında 3. yılın sonunda devlet katkı payının %15’ini, 6 yıl bu sistemde kalındığında 6. yılın sonunda devlet katkı payının %35’ini, 10 yıl bu sistemde kalındığında ise 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60’ını alabilirsiniz.

Ayrıca emekliliğe hak kazandığınız dönemde devlet katkısının tamamını alabilirsiniz. Eğer isterseniz birikimleriniz aydan aya maaş şeklinde alabilirsiniz. Yine aynı şekilde dilerseniz birikiminizi toplu para şeklinde emekli maaşınızı alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ni Neden Yaptırmam Gerekiyor?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ni Neden Yaptırmam Gerekiyor?

Emeklilik döneminizde, çalışma hayatınızda sahip olduğunuz standartları kaybetmeden rahat bir emeklilik geçirmeniz için bireysel emeklilik sistemini yaptırmanız oldukça önemlidir. Bireysel emeklilik sisteminde sadece rahat bir emeklilik geçirme amacı varmış gibi görünse de bu sistemin bilinmeyen pek çok amacı bulunuyor.

Yatırımcı kişi emeklilik döneminde ek bir gelir elde etmiş olur, refah düzeyini yükseltir. Ekonomiye uzun vadeli kaynaklar yaratır, kamu ve sosyal güvenlik sistemini tamamlar, istihdam artışını sağlar ve ekonominin kalkınmasında da yardım etmiş olur.

Başka İçerik:  Online Olarak Sigorta Hesaplamaları Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik ile Emeklilik Kaygılarına Son

Bireysel Emeklilik ile Emeklilik Kaygılarına Son

Çoğunluk birey çalışma hayatındayken iyi bir emeklilik dönemi geçirmeyi hayal eder. Oysa ki bireysel emeklilik sistemi tam da bu konuda hayallerinizi gerçekleştirmenize yardımcı oluyor. Bireysel emeklilik sistemi devlet denetimi ve gözetimi altında olduğu için güvenilir bir sistemdir. Sisteme girmek için en az 18 yaşında olunması zorunlu bir şarttır. Ayrıca sisteme erken girerek emeklilik birikimlerinizin daha yüksek tutarda olmasına ve kaygısız bir emeklilik dönemi geçirmenize imkân sağlar.

Eşinizin, çocuğunuzun, kardeşinizin kısacası tüm ailenizin güzel bir gelecek geçirmesi adına bireysel emeklilik sistemi ile bugünden birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz olmasa bile, veli onayı ile 18 yaşın altında olan çocuklara bireysel emeklilik hesabı açma imkânınız vardır. İstediğiniz bir kişi adına da bireysek emeklilik sistemi yaptırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap