BES ve Hayat Sigortası Karşılaştırması

Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) ve Hayat Sigortası  kişilerin aktif olarak çalışma hayatları boyunca yaptıkları tasarrufları yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde bu standartları koruyabilecekleri ek gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemine denir. Bireylerin bu sisteme katılması zorunlu değildir, gönüllülük esaslı bir sistemdir, yani dileyen katılabilir. Bu sisteme katılan kişiler sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek gelir elde etme imkânını bulurlar. 

Bireysel emeklilik sistemi kişinin yaptığı birikimlerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve kişiye toplu para veya maaş ödenmesi ile sağlanan bir ek gelir esasına dayanır. Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleri için kişinin seçmiş olduğu emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Aynı zamanda 10 yıl boyunca bireysel emeklilik sisteminde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız durumunda emekli olmaya hak kazanırsınız.

Emeklilik hakkını elde ettiğiniz zaman emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli program çerçevesinde alabilme imkânınızın bulunduğu gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile isterseniz ömür boyu veya isterseniz belirli süreler için geçerli şekilde düzenli olarak emekli maaşınızı alabilirsiniz. 

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Ne İşe Yarar?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Ne İşe Yarar?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Ne İşe Yarar?

Bireysel emeklilik sistemi; kişilerin çalışma yaşamları boyunca sahip oldukları yaşam standartlarını emeklilik döneminde de sürdürmek, emeklilik dönemine yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilerek kişinin emeklilik döneminde ek bir gelir elde etmesini sağlayarak refah düzeyini yükseltme, ekonomiye uzun vadeli kaynaklar yaratma, kamu ve sosyal güvenlik sistemini tamamlama, istihdam artışını sağlama ve ekonominin kalkınmasına yardımcı olmak gibi çeşitli amaçları bulunur. 

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı hak ediş süreleri bulunur. Bireysel emeklilik sistemine dahil olduktan sonra 3 yıl sistemde kalmadan çıkmak istediğinizde, devlet katkı payını alma şansınız yoktur. Ayrıca 3 yıl bu sistemde kalındığında 3. yılın sonunda devlet katkı payının %15’ini, 6 yıl bu sistemde kalındığında 6. yılın sonunda devlet katkı payının %35’ini, 10 yıl bu sistemde kalındığında ise 10. yılın sonunda devlet katkı payının %60’ını alabilirsiniz.  Emekliliğe hak kazandığınız dönemde devlet katkısının tamamını alabilme imkânınız bulunur. 

Başka İçerik:  Ev Kazaları ve Korunma Yöntemleri

Hayat Sigortası Nedir? BES ile farkı

Hayat sigortası, sigortayı yaptıran kişinin hayatını kaybetmesi halinde kişinin ailesine tazminat ödenmesini sağlayan bir sigorta çeşidine denir. Hayat sigortası kişinin vefat etmesi durumunda ailesinin yaşamsal ihtiyaçlarını veya çocuğunun eğitim masraflarını karşılayabilmesi için toplu para imkânı sağlar. Kişinin tam veya kısmi bir sakatlık geçirmesi halinde hayatını aynı şekilde sürdürebilmesine olanak tanıyarak maddi bir teminat sağlar. Kişinin beklenmedik veya yüksek tedavi süreçli bir hastalık durumunda bu masrafların karşılanmasına yardımcı olarak kişinin en iyi tedaviyi olmasına olanak sağlayarak hayat kalitesini arttırmasına yardımcı olur. 

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile Hayat Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile Hayat Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile Hayat Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ile hayat sigortası bireylerin sıkça karıştırdığı iki durumdan birisidir. Bireysel emeklilik sistemi ve hayat sigortası içerikleri, kapsamları ve amaçları farklıdır. 

  • Bireysel emeklilik sisteminde birikimden borç alma ihtimali yoktur, hayat sigortasında sigortayı yaptıran kişiye biriktirdiği birikimden borç alabilme imkânı sunulur. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde kişinin haklarını devretmesi mümkün değildir, hayat sigortasında sigortayı yaptıran kişi haklarını veya borçlarını devredebilir. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde kişinin emekliliğe hak kazanabilmesi için 10 yıl boyunca bu sistemde kalması ve 56 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak hayat sigortasında kişiye 10 yıl sonra emekli olma imkânı sağlanır. Herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde 1 yıl sonra şirket değişikliği yapılabilir ama hayat sigortasında şirket değişikliği yapılması mümkün değildir. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde genelde giriş aidatı ödenir ancak hayat sigortasında girişte herhangi bir aidat ödenmez. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde yatırımcı prim ödemelerine ara verme imkânına sahiptir. Hayat sigortasında ise primlerin düzenli olarak ödenmesi zorunludur. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde yatırımcı kişi istediği herhangi bir zamanda bu sistemden ayrılabilir. Ancak hayat sigortasında kişinin en az üç yılı doldurmuş olduktan sonra bu sistemden ayrılabilme imkânı bulunur. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde herhangi bir teminat bulunmaz, sadece birikim yapılabilir. Hayat sigortasında birikim amaçlı yapılsa da vefat veya sakatlık durumlarında teminatlar bulunur. 
  • Bireysel emeklilik sisteminde teminatlar bulunmadığı için kesinti oranları düşüktür. Ancak hayat sigortasında teminatlardan dolayı kesinti oranları yüksek olur. 
  • Hayat sigortası sabittir ve değişmez. Her bir poliçe için ayrı teminatlar verilebilir. Bireysel emeklilik sisteminde ise hayat sigortasına göre esnektir, birden fazla planın birleştirebilme imkânı bulunur. 

Başka İçerik:  Araba Nasıl Yıkanır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap