Bebeklerde Kulak Kaşıntısının Temel Nedenleri

Bebeklerin hayata geldiği an itibariyle keşfetme dürtüleri harekete geçer. Etrafa yolladıkları boş bakışlar, bir nesneye kilitlenerek sürekli bakmaları, sese karşı hassasiyetleri ve sürekli hareket etmeleri bundan kaynaklıdır.

Bebeklerin hayata geldiği an itibariyle keşfetme dürtüleri harekete geçer. Etrafa yolladıkları boş bakışlar, bir nesneye kilitlenerek sürekli bakmaları, sese karşı hassasiyetleri ve sürekli hareket etmeleri bundan kaynaklıdır.

Ellerini ilk andan itibaren aktif biçimde kullanabilirler. Dolayısıyla ellerine eldiven takılmasının bir diğer sebebi de göz, kulak, burun veya vücudun diğer yerlerine istemsizce bir baskı uygulamalarını önlemektir.

Tabi ki bebeklerde kulak kaşıntısı bu minvalde incelenebilir. Bebeğinizin ilk andan itibaren kulaklarının olduğunu keşfetmesiyle birlikte bu dürtüler devam eder.

Bazıları kulaklarıyla o kadar çok oynar ki bir sorun olduğunu düşündürür. Mesela kulak içi ağrılar veya kulakta bir gelişim bozukluğu meydana gelmiş olabilir.

Aslında bunun olma ihtimali bir hayli düşüktür. Fakat ihtimal dahilinde olması ve bebeğinizin çok değerli olması bu ihtimali dahi önemsemenizi mümkün kılar.

Bebeklerin kulaklarını kaşıması kötü bir durum değildir. Böyle yargılanmadığı gibi tamamıyla vücudun tüm uzuvlarını keşfetmesiyle alakalı olabilir.

Burada kendinizi rahatlatmak adına doktorunuza başvurabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin kulağını kaşımasının nedenleri açısından daha fazla unsurla karşılaşmanız mümkün olur.

Bebeklerde Kulak Kaşımanın Nedenleri

Bebeklerin %70’i  için kulak kaşımak amaçsızca yapılan bir harekettir. Vücudunu ve çevreyi keşfetmek amacıyla ellerini fazlasıyla kullanır.

Kulaklar ise yapı itibariyle ilk kez dokunduklarında bile ilgilerini çekebilir.

·        Alerji

Alerjenler bebeğinizin zayıf bağışıklık sistemini çökelterek rahatsızlıklara sebep olabilir. Alerjilerin birden fazla sebebi olabileceği için son derece dikkatli olmanız gerekir.

Mesela bebekler için üretilmiş özel giyim eşyaları burada önemli bir faktördür. Kimyasal bileşenlerden arınmış daha doğal bir yapısı vardır.

Yine şampuanlar, sabunlar, duş jelleri, krem ve benzeri ilaçlar, mamalar, alternatif beslenme seçenekleri buna sebep olabilir.

Çevresel faktörler arasında kullandığınız parfüm, deterjan, yüzey temizleyiciler ve benzer kimyasallar bu kategoride değerlendirilebilir. Alerjen kaynaklı bir kulak kaşıması ile bebeğinizde kızarıklık, kabuk tutma ve benzeri sonuçlarla karşılaşmanız muhtemeldir.

·        Egzama

Özellikle hassas bir cilt yapısına sahip oldukları için bebeklerde fazlasıyla sık görülür. Yine yetişkinler için egzama belirtileriyle aynı şekilde gözlemlenir.

Bebeklerde kulak kaşımak için ana faktör egzama ise deri kalıntıları veya çeşitli kızarmalar sıkça gözlemlenebilir. Bir dermatolog tarafından teşhis edilmesi muhtemeldir.

·        Dış Kulak Yolu İltihabı

“Dış kulak yolu enfeksiyonu” için belirtiler gayet nettir. Öncelikle sarıya kaçan bir renkle akıntılar gözlemlenir.

Yine sarı rengin dışında bu akıntının yer yer koyulaşarak kıvamı yüksek bir sıvıya dönüştüğü gözlemlenebilir.

Yine dış kulak yolu iltihabı için yüzücü kulağı denildiğini hatırlatalım. Bazen banyo yaptırırken bazen ise çevresel faktörlerden dolayı su kaçabildiği için bu enfeksiyon sık gözlemlenebilir. Özellikle kulağının kirini temizlerken fazlasıyla dikkatli olunmalıdır.

·        Kulak Enfeksiyonları

Çoğunlukla yüksek ateş ve sürekli akıntı ile özdeşleştirilen bir rahatsızlıktır. Tıbbi açıdan orta kulak iltihabı olarak adlandırılır. Bebekler çok küçükken yakalanmazlar.

6 aylık olduğu takdirde bu enfeksiyon için uygun şartlar gelişmiştir. 3 yaşa kadar ise riskli süreçtir. Orta kulak iltihabı ile beraber işitme kaybı, işitmede azalma veya buna benzer faktörler söz konusu olabilir.

Bazı bebeklerde kulağın birisi tıkanır ve tek taraftan sesleri algılar. Bunun en büyük belirtisi ise seslendiğinizde ya da çevre seslere verdiği tepkiler ve emerken ağlamasıdır. Tıkanan kulaktan ötürü basınç sürekli sabit kalır ve her süt emdiğinde bu basınç ona içten rahatsızlık verir.

·        Dişler

Bazı bebeklerde 3.ay itibariyle ilk dişler patlamaya başlar. Bu süreç bebeğin gelişimi ve genetikle alakalı olarak uzayabilir. Normal sürecin 6 ay olduğu bebekler olduğu gibi 12.aydan itibaren diş çıkarmaya başlayan bebeklerde vardır.

Ancak diş çıkaran bebeğin kulağının kaşınması mantıki açıdan akla gelmez. Oysa dişlerin çıkarken yarattığı sinir hassasiyetinden ötürü yüzün yan taraflarında bir ağrı hissedilir.

İşte bu ağrının dişe bağlı sinirlerden olduğunu tahmin edemeyen bebeğiniz doğrudan kulağına yönelir.

Kulak kaşımaya başladıktan sonra bunu kulağı çekmek, kulağı tırmalamak ve benzeri şekillerde de sürdürebilir.

·        Bebek Banyosu

Kesinlikle bebek şampuanı kullanılması gerektiğini unutmayın. Kendinize ait şampuanla ya da sabun gibi temizleyici ürünlerle bebeğinizi yıkamamalısınız.

Bu tip kimyasal içeren bileşenler için gözlerin korunduğu bilinir. Fakat kulağa şampuan kaçması ile beraber bebeklerde kulak kaşınması sık gözlemlenen bir durumdur.

Yine en sık yapılan hata kulak temizleme çubuğu gibi aparatlarla bunun sürdürülebilmesidir. En ufak bir deri tahrişi bile kulakla ilgili ciddi enfeksiyonların başlangıcı için yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap