Bebeklerde (Çocuklarda) Kulak Kaşıntısı Neden Olur?

Bebekler çok hareketledir ve sürekli kulak, burun, ağızları ile oynarlar. Bu durumun sebebi kaşıntı da olabilir, çocuğunuzun keşfetme duygusu da bu duruma nede..

Bebekler çok hareketledir ve sürekli kulak, burun, ağızları ile oynarlar. Bu durumun sebebi kaşıntı da olabilir, çocuğunuzun keşfetme duygusu da bu duruma neden olur.

Birçok ebeveyn bebeklerinin sürekli aynı bölge ile oynamasından huylanır ve Doktora gider, aldıkları cevap ise genelde bebeklerinin yeni şeyler öğrenme isteği olduğudur.

Bebekler yaptıklarının farkında değillerdir, elini sürekli kulağına götürdü veya başka bölgesine götürdü diye altında herhangi bir sorun aramamak gerekir.

Çocuğun acı veya ağrı ile karşılaşması durumunda sorun bulunan bölgeyi göstermesi kesin kanıt değildir. Genelde ağlayarak sorunlarını bir şekilde dile getirirler.

Bebeklerde kulak kaşıntısını nedenleri sadece kulağın olduğu bölgeden kaynaklanmaz. Diğer sağlık sorunları da kaşıntıya neden olabilir.

Çocuklarda Diş Çıkarma Nedeni İle Kulak Kaşıntısı

Bebeklerde kulak kaşıntısının sebebi sadece kulaktaki sorundan kaynaklanmaz. Diş çıkarma esnasında da bebeklerin kulak ve boğaz bölgelerinde ağrı ortaya çıkabilir.

Bebekler genelde ortalama 6 aylıkken diş çıkarmaya başlayabilir. Bu aylarda sürekli kulağını, boğazını kaşır, sürekli bir şeyleri ısırmak ister. Bebeğiniz eskisi kadar mama yemiyor olabilir, geceleri uyanıp ağar, eskisi gibi neşesi yoktur. Diş çıkarma bu sorunlara neden olabilir.

Bazı çocuklarda diş çıkarma 3-4 aylık iken veya ilk yaşına girdiğinde de görülebilir. 6-7 aylık iken diş çıkmadıysa telaş yapmayın. Diş çıkarma nedeni ile yüksek ateş görülüyorsa hemen bir Doktora gitmeniz gerekmektedir.

Banyodan Sonra Kulak Kaşıntısının Sebepleri

Bazı bebekler banyoda çok eğlenir gülerken bazıları da çok eğlenir. Banyo sonrası kulak kaşıntısı ile karşılaşan bebeklerin çoğunda şampuan kalıntısı görülmüştür. Kullanılan şampuan iyi temizlenmez ise kuruduktan sonra kaşıntıya neden olur.

Çocuklar için özel şampuanlar üretilir. Bunları kullanmanız bebeğinizin cildinin korunmasına yardımcı olur. Banyodan sonra mutlaka çocuğunuzun kulak, burun, parmak aralarını kontrol ederek köpük kalmamasına özen gösterin.

Bazı bebeklerin ciltleri hassas olur. Bir çocuğa zarar vermeyen şampuan diğer bir bebekte alerjik reaksiyona sebep olabilir. Banyo esnasında önce şampuanı bebeğin koluna azcık sürün, herhangi bir kızarıklık olacak mı kontrol edin, ondan sonra şampuanı güvenle kullanabilirsiniz.

Banyo esnasında dikkatli olunmazsa bebeklerin kulağına su kaçabilir. Bu durumda iltihaplanma ortaya çıkabilir. Bu yüzden kulak bölgelerine kuvvetli su dökülmemesine özen gösterin.

Bir de çocukların kulaklarına temizlemek için büyükler için kullanılan kulak temizleyicileri kullanmayın, bebeğe özel alın. Pamuğu sert olan ürünler çocukların kulak içlerine zarar veriyor. Yara oluştuğunda enfeksiyon riski ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlar da kulak kaşıntısına neden olabiliyor.

Kulak Enfeksiyonu Nedeni ile Kaşıntı

Kulak enfeksiyonu nedeni ile oluşan kaşıntılar sonrası bebekler tırnakları sürekli aynı bölge ile oynar ve bu yaralara neden olur. Bu yaralanmalar daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Enfeksiyon sonrası kulaktan sarı sıvı gelmesi, yüksek ateş, uykusuzluk ve zor duyma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeklerin kulağındaki ağrılar süt emme sırasında artabilir ve bu da çocuğunuzda iştahsızlığa neden olur.

Kulak içinde ve dışında enfeksiyonları önlemek için ilk kural kesinlikle tütün mamulleri bebeklerin ortamında içilmemelidir. Sürekli bebeği sevenler her daim ellerini antibakteriyel sabunlar ile yıkamalıdır.

Egzama Sebebi ile Kaşıntı

Egzama bebekler, yetişkinler, yaşlılar olmak üzere her yaşta görülebilir. Çocukların ciltlerinin hassas olması nedeni ile erken yaşlarında etkisini gösterir.

Egzama yüz, boyun, kulak, el ve ayak kısmında görülebilir. Öncelikle hafif bir kızarma ile başlasa da zamanla pullanma ve deri döküntüsü baş gösterir.

Egzama nedeni ile oluşan döküntüler ciddi kaşıntılara neden olur. Bu kaşınmalar sonucu deride yaralanmalara yol açabilir.

Bebeklerdeki egzama, alerji oluşmasının birkaç sebebi var. Evde hayvan besliyorsanız (kedi, köpek, kuş…) tüyleri alerjiye neden olabilir.

Çamaşırlarınızı yıkadığınız deterjanlar bebeğinizin cildine zarar verebilir. Küçük yaşta görülen egzamalar büyüdükçe kendiliğinden geçebilmektedir.

Egzama, alerjinin gıdalardan olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizin yediklerinizi kafanıza göre kesmeyin. Uzman yardımı alarak sorunun temel nedenini öğrenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap