Bebek Ne Zaman Tekmelemeye Başlar?

Anneliğin ne kadar özel bir duygu olduğunu kadınların en somut şekilde algıladıkları an bebeğin hareketlendiği andır. Dolayısıyla ilk tekme atışı, karın bölgesinde yaşanan hareketlilik ve onun varlığını hissetme dürtüsü son derece önemlidir. Ebeveynler bu süreci o kadar önemser ki yalnızca tekme atması değil aynı zamanda diğer hareketleri ile ilgili de bilgi sahibi olmayı dilerler.

Hamileliğin ilk olarak 7.haftasında veya 8.haftasında bebeğin ilk hareketleri başlar. Fakat annenin bunu hissetmesi veya dışarıdan karna bakarak gözlemlemek pek mümkün değildir. Bunun nedeni bebeğin çok küçük olmasıdır ve bu hareketlerin anne vücuduna yeterli şiddetle iletilmemesidir. İlk hareketlerin gözlemlenmesi için göbek çevresine bakılabilir. Aynı zamanda göbeğin alt kısımlarına doğru ve karın bölgesine de odaklanılabilir. 

Bebeğin İlk Hareketleri Hangi Karın Bölgesinde Hissedilir?

Aslında her bebek için ortak bir noktadan söz etmek olanaksızdır. Aynı zamanda bebeğin o an bulunduğu konum ve duruş şekli belirleyici unsurlar arasındadır. Yine de bebeğin ilk hareketlerinin hissedileceği karın bölgesi olarak göbek çevresi ve göbeğin biraz altı en doğru noktalar olarak kabul edilir.

Bebek İlk Tekmesini Ne Zaman Atar?

Her ne kadar bebekler hareketlenmeye 7.hafta hatta 8.hafta itibariyle başlasa da bunu algılamak neredeyse mümkün değildir. Çok küçük olmaları ve oluşum sürecini henüz tamamlamamış olmaları sebebiyle bebeğinizin bu hareketlerini algılamanız mümkün olmayacaktır. Günümüzde bebeklerin ilk tekmesi için beklenmesi gereken süre 13.hafta başlar.

İlk üç ay yani 12 haftalık süreç zaten tamamıyla oluşum ve gelişim aşamasıdır. Bu süreçte bebek tüm hareketleri yapıyor olsa da bunu hissetmeniz ya da karnınızda bir hareketlenme sezmeniz mümkün değildir. 13.hafta itibariyle tekmeler hissedilebilir ve karın bölgesinde de bu hareketler görülebilir. Ancak 26.haftaya kadar hiç tekme hissedilmeyen, herhangi bir hareketi algılanmayan bebeklere de rastlamak mümkündür. 26.haftadan sonra ise bol miktarda tekme, gerinme ve dönme hareketi anneler tarafından sık sık hissedilir.

Bebek Kaç Aylık Olduktan Sonra Hareketleri Hissedilir?

Bebeğin gelişim süreciyle alakalı olan bu kritik sorunun yanıtını Op. Dr. Havva Pars Ağargün veriyor. Henüz 7.haftada yani 2 aylık bile olmadan ve oluşum aşaması devam ederken bile bazı hareketler yapılmaya başlanır. Bebek içeride bu hareketleri yapıyor olsa da ne yazık ki çok küçük olduğundan dolayı bunlar hissedilemez. Fakat 13.haftadan sonra her şey değişir.

Yine de burada alt limit olarak 13.haftayı vermek çok doğru olmayacaktır. Zira ilk gebeliği olan anne adaylarında 18.hafta itibariyle rahim üzerinde oluşan baskı daha da artar ve bu hissiyat gözlemlenir. Ancak ikinci veya daha fazla kez gebelik geçirmiş olan anne adaylarında 13.haftada görülmesi muhtemeldir. Ayrıca 26.haftaya kadar bebeğin tekme atmaması sağlıksız olduğu anlamına da gelmez.

Bebeğin Hareketleri Nasıl Hissedilir?

Bebekler bulundukları dar konum itibariyle zaman zaman dönebilirler, gerinebilirler, tekme atabilirler, ellerini çırpabilirler. Tüm bu hareketler belirli bir gelişim seviyesi kat edildikten sonra hissedilir. Anne karnında bebeğin hareketleri anneleri uykusundan uyandıracak ya da uyutmayacak düzeyde olabilir.

Ki bu durum genellikle rahatsızlıktan ziyade heyecana bağlanmaktadır. Ayrıca bebeğin anne karnındaki hareketlerini tanımlaması istenilen annelerin bu hareketlerle ilgili yaptıkları açıklamalar şu şekildedir.

  • Guruldama
  • Dirsek atma
  • Kelebeğin kanat çırpması
  • Hafifçe çarpma
  • Seğirme

Annenin karnına bakıldığında hareket ettiğini gördüğümüz doğrudur. Keza bu cilt hareketlerinin sebebi bebeğin kolunu ya da bacağını ittirip geri çekmesi, pozisyon değiştirmesi, dönmesi, gerinmesi ve tekmelemesidir. Ayrıca bebeklerin hıçkırık hareketi de son derece sık gözlemlenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap