Baş Parmak Neden Titrer? Sol ve Sağ Baş Parmağın Titremesi Riskli Mi?

Baş parmak titremesi son derece sık görülebilen ve aslında anlık olarak yaşanabilen bir durumdur. Bazı rahatsızlıkların semptomu olarak görüleceği gibi anlık bir biçimde refleks, çevresel faktörler ya da psikolojik süreçlerle ilgili olabilir. Düzenli bir biçimde sol ya da sağ baş parmağınızın titrediğine şahit oluyorsanız bunun için bir Nöroloji uzmanına görünmeniz gerekir. Nöroloji doktoru tarafından yapılacak muayene parmak titremesinin altında yatan sebepleri açığa çıkaracaktır.

Baş Parmak Titremesinin Nedenleri?

Genetik gibi kişinin elinde olmayan faktörler, ankstiyete gibi psikolojik problemler ya da ani bir refleks sonucunda baş parmak titremesi gerçekleşebilir. Baş parmak titremesinin nedenleri arasında geniş bir liste var.

Genetik Faktör

Esansiyel Tremor olarak adlandırılan durum aslında ebeveynlerde olan gen mutasyonunun bizzat kişiye aktarılmış olduğunu gösterir. Dolayısıyla genetik faktörlerden yani esansiyel tremor kaynaklı baş parmak titremesinin her yaşta ortaya çıkabilmesi mümkündür. Genetik parmak titremesi aynı zamanda el titremesine kadar ilerleyebilir. Ki aynı şekilde kafein tüketimiyle, stresle ya da uykusuzlukla tetiklenebilir. Bilhassa yazı yazarken daha fazla gözlemlenebilir.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller hayatımızı sürdürebilmemiz için gereklidir. Örneğin kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini ve magnezyum eksikliği görülen kişilerde baş parmak titremesi çok net bir biçimde belirtiler arasındadır.

Anksiyete

Kaygı bozukluğu olanlarda vücudun istemsiz olarak pek çok hareketine rastlanabilir. Örneğin göz seğirmesi, kas titremesi, baş parmak titremesi gibi durumlar bunlar arasındadır. Anksiyete krizi ile ortaya çıkan endişe ve kaygı beyinde dalgalanmalara yol açar. Bu dalgalanmalar kalp çarpıntısını arttırır, kan basıncını yükseltir ve titremelere sebep olabilir.Stres ciddi bir anksiyete tetikleyicisi olabilir.

Stres

Yaşanan stresli anlarda yalnızca psikolojik olarak değil fizyolojik olarak da kapana sıkışmış gibi hissedilebilir. Böyle durumlarda stres kaynaklı bir daralma yaşanır. Bunun neticesinde de kaslar gayri ihtiyari bazı hareketlenmelerle belirebilir. Bu kas hareketleri arasında baş parmak titremesi de yaygın olarak görülmektedir.

İlaç Kullanımı

İlaçlar çeşitli kimyasal etken maddelerin bir araya gelerek sinir sistemine, kas sistemine yaptığı uyarılar neticesinde işlevsel olur. Dolayısıyla vücudunuzda bu istenmeyen etkileşimlere yol açan faktör kullandığınız ilacın yan etkisi olabilir. Bazı ilaçların yan etkileri arasında kas titremeleri bulunmaktadır. Fakat baş parmak titremesi ilaç kullanımından sonra gözlemleniyor olsa bile reçeteli ilaçlarınızı doktorunuzun bilgisi dışında kullanmayı asla bırakmamalısınız.

Parkinson

Parkinson rahatsızlığı en bilinir tabiriyle elde ve parmaklarda titreme olarak ele alınır. Sebebi ise kimyasal dopamin üretiminden sorumlu sinirlerin hasar görmesidir. Yeteri kadar dopamin üretilememesinden dolayı vücut koordineli bir biçimde sabit hareketleri yerine getiremeyebilir. Dopamin eksikliği sabit duruyorken bile özellikle el ve parmaklarda titreme olarak kendini gösterir.

Rutin Hareketler

Parmaklarınızla sürekli olarak aynı işi yapıyorsanız ve bu bir rutine dönüştüyse parmak titremesi son derece olağandır. Buna klavye kullanmak, telefonda oyun oynamak, etiket işi gibi parmaklarla yapılan faaliyetleri sürdürmek dahil edilebilir.

Uykusuzluk ve Yorgunluk Hali

Her gün düzenli bir uyku uyumak bile sağlıklı yaşam için önemli kriterler arasındadır. Dolayısıyla uykunuzu aksattığınızda, uykusuz kaldığınızda veya sağlıklı bir uyku uyuyamadığınızda kötü bir gün geçirebilirsiniz. Vücudun yorgunluğunu atamamış olmasından ötürü kaslarda istemsiz seğirmeler gözlemlenebilir. Yorgunluk ve uykusuzluk temelinde baş parmakta titremeler meydana gelebilir.

ALS

ALS hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz olarak tanımlanan bir sinir sistemi hastalığıdır. Sinirlerimiz arasında vücudumuzu kontrol etmemizi sağlayan motor nöronların deformasyona uğraması sonucunda beyinden kaslara iletim sağlanamamaya başlar. Dolayısıyla hareket kabiliyeti yavaş yavaş ya da hızlı bir biçimde kaybedilebilir. Kayıp yaşanırken tam anlamıyla iletilemeyen komutlar neticesinde titremeler görülmesi normaldir. ALS hastalığının erken belirtileri arasında baş parmak titremesi gözlemlenebilir.

Kafein Tüketimi

Baş parmakta titreme dahil pek çok sorunun altında yatan kaynak aşırı kafein tüketimi olabilir. Normalde insanların çok büyük bir çoğunluğu güne kahve içmeden başlayamadıklarından şikâyet eder. Ancak gün içerisinde düzenli olarak çok fazla kahve içmek baş parmak titremesi dışında da pek çok rahatsızlığa sebebiyet verebilir.

Tetikleyici Tıbbi Sebepler

Pek çok tıbbi hikâyenin sonucunda baş parmak titremesi gözlemlenebilir. Dolayısıyla tanısı konulmamış bir rahatsızlığın erken dönem belirtisi olabileceği es geçilmemelidir. Bilhassa çok uzun süredir düzenli bir biçimde parmakta titreme görülüyorsa mutlaka Nörolojik muayene olmanızda fayda vardır. Otoimmün bozukluklar, sinir sistemi bozuklukları ve sinir deformasyonları gibi alternatifler araştırılmalıdır. Keza beyin ile kaslar arasındaki iletişimin kesilmesi, azalması ya da kaybedilmesi durumunda yalnızca titreme değil ek olarak his kaybı, kas erimesi gibi istenmeyen sonuçlara da rastlamak mümkündür.

Baş Parmak Titremesi Nasıl Geçer?

Baş parmak titremesini geçirmek için spesifik olarak bir yöntemden söz etmek mümkün değil. Buna neden olan unsur belirlenmeli ve ona göre bir tedavi şekli seçilmelidir. Eğer ki kullandığınız ilacın yan etkisiyse ilacın muadiliyle değiştirilmesi çözüm olabilir. Vitamin ve mineral eksikliğinde doğal yollarla ya da ilaç olarak bunların alımı, stres ya da anksiyete sebepliyse psikiyatri randevusu çözüm için yeterli olabilir. Tüm bunların tespit edilmesi ve tedaviye başlanabilmesi için Nöroloji doktorundan randevu alabilirsiniz. Akabinde yapılacak MR ve EMG ile beraber doktorunuzun gözlemi ile baş parmak titremesi tedavisi en uygun koşullarda yapılmaya başlanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap