.
.

Barbunya Nasıl Bir Balık Türüdür?

Yerli bir balık türü olan barbunya, mualliade ailesine aittir. Ilık ve sıcak denizlerin sahil kesimlerinin derinliklerinde sürüler halinde yaşayan barbunya bal..

.
.

Yerli bir balık türü olan barbunya, mualliade ailesine aittir. Ilık ve sıcak denizlerin sahil kesimlerinin derinliklerinde sürüler halinde yaşayan barbunya balığına yandan bakıldığında baş kısmı kuyruk bölümüne göre daha büyüktür.

Balığın sırt bölümü koyu renkli, diğer kısımları ise kırmızıyı andıran renktedir. Denizin derin alanlarında yaşayan diğer balık türleri gibi barbunyanın da gözleri başının üst kısmındadır. Üst çenesi alt çenesinin üzerinde olan barbunya balığının alt çenesinde iki tane bıyığa benzer tüy bulunur.

Barbunya balığının ortalama büyüklüğü 12 ve 14 cm boyutlarındadır ve en fazla 40 cm civarında olur. Mevsimlik olarak göç eden barbunya balıkları göçlerini genel olarak denizden sahil şeridine doğru gerçekleştirirler.

Göçlerini denizin sıcaklık oranına göre yaparlar. Yaklaşık olarak 10 yıllık yaşam süresi olan barbunya balıkları üremeleri ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yaşanır.

Nisan ve Haziran ayları sürecinde yumurtalarını döken balık türünün yumurta sayısı yaklaşık olarak 15 ve 100 bin aralığındadır.

Etinin lezzetinin ve besin değerlerinin oldukça fazla olmasının yanı sıra ekonomik açıdan da değerli olan barbunya balığı, en çok avlanan balık türleri arasında yer alır. Tekir balığına benzerliği ile bu iki balık türü oldukça karıştırılır.

.

Türkiye’nin en çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde görülen barbunya balığına en az Karadeniz bölgesinde rastlanır.

Balık türünün 4 tane çeşidi bulunur ve bunlar;

Kum Barbunyası

Barbunya balıklarının el makası veya olta ile avlanması mümkün olsa da hızlı olduğu için oltayla avlanması daha fazla tercih edilir. Olta ile tutulduğunda yem olarak solucan ya da boru kurdu kullanılır.

Omega-3 yağ oranı ve protein açısından oldukça zengin olan barbunya balığı A,K ve B vitaminleri bakımından da önemli bir besin kaynağıdır. Bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen balık, kanser, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlığı gibi birçok sağlık sorununu önlemede etkilidir.

Yağ oranının arttığı Temmuz ve Ekim ayları arasındaki dönemde lezzeti de artan barbunya balığının pişirme çeşitlerinin başında ızgara, tava ve kağıt kebabı gelir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap