Barbekü Yapmanın Altın Kuralları! Mangalın Püf Noktaları

Barbekü Yapmanın Altın Kuralları! Mangalın Püf Noktaları. Ülkemizde hava durumuna bağlı olarak her zaman bir mangal isteğine rastlayabiliriz. Barbekü bu aşamada karşımıza çıkan bir terimdir.

Barbekü ile terasta, bahçede, açık alanda veya dilediğiniz her yerde en lezzetli etleri pişirebilirsiniz. Özelikle son yıllarda daha fazla tercih edilmesi uzmanlar tarafından da önerilmesinden kaynaklanıyor. Bu noktada protein deposu olan eti en iyi şekilde tüketmeyi amaçladığımız aşikâr.

Tabii ki bazı altın kurallar her anlamda önem taşıyor. Örneğin barbeküyü nereye kuracağınız, rüzgarın ne yöne doğru estiği, etlere göre barbekünün büyüklüğü gibi noktaları önceden bilmek ve belirlemek gerek.

Buna bağlı olarak pişirme süresi, etlerin dizilimi ve yanına koyulacak sebzelere kadar pek çok değişken var. Bunlar etin lezzetine, kuruluğuna ya da kokusuna direkt olarak etki eden faktörlerdir.

Barbekü Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Barbekü Yaparken Bilmeniz Gerekenler

Barbekü başına geçen insanlar genellikle bellidir. Çünkü herkes bu sorumluluğu almaz. Alanların ise herkese daha lezzetli bir et yedirmek gibi bir gayesi vardır. Doğal olarak yapmaya başlamadan önce barbekü ile ilgili en önemli detayları öğrenmek şart.

Bir etin daha lezzetli olabilmesi için bazı teknikler uygulanır. Eti marine etmek ise bunlardan birisidir. Hem daha doğal bir kokuya sahip olmasına sebep olur hem de lezzet açısından büyüleyici sonuçlar verir.

Marine edilen etler bir sosun içerisinde beklediği için bir gün öncesinden bu işlemin yapılması daha doğrudur. Ancak ani bir kararla barbekü başına geçtiyseniz ve yine marine ederek pişirmek istiyorsanız bunu uygulayabilirsiniz. Yalnızca sos et üzerinde yanmaya başlayabileceği için sık çevirmeniz önem taşır.

Etleri daha önceden aldıysanız mutlaka dinlendirin ve barbeküye öyle atın. Aksi takdirde yeni işlenmiş et ile dinlenmiş etin lezzeti arasında ciddi farklarla karşılaşılabilir. Barbekü ile et boyutunun uyumunu ise kesinlikle birinci planlarınız arasına dahil edin.

Etlerin barbekü boyu ile orantılı olarak büyük parçalar olarak kesilmesi önemlidir. Çünkü bu sayede etin kurumaması mümkün olur. Hatta kuru bir et yemek istemeyenler bu sebeple biftek için daha kalın bir kesim tercih etmektedir.

Et ve baharat konusu için önemli olan bir diğer kıstas ise zamanlamadır. Eğer etleri önceden baharatlarsanız hem koku hem tat olarak kayıp yaşarsınız. Ancak pişmeye yakın baharatlamanız durumunda muhteşem bir lezzet yakalayabiliirsiniz.

Kırmızı et için pişirme tekniklerinden bir diğeri ise tereyağıdır. Tereyağı ile etin üzerini yağladığınızda daha iyi bir tat yakalamak kaçınılmaz hale gelir. Tuz ilavesi ise etin kesilmesi sonrasında yapılır. Ayrıca barbeküden indirdiğiniz etleri hemen kesmek yerine bir süre kendiliğinden dinlenmesi tavsiye edilir. Ardından 5-10 dakika aralığında kesilir ve tuzlanarak servis edilir.

Izgara üzerine de yağ ya da soğan sürülmesi çok önemlidir. Bu sayede etleri çevirmek daha da kolaylaşır. Hiçbir şekilde yapışma sorunuyla karşılaşmazsınız. Aksine daha iyi bir pişirme süreci mümkün olur. Kemikli etlerde de bu durum çok önemlidir. Kemik dokusunun yanması durumunda ızgaraya yapışması kaçınılmazdır. Bundan kurtulmak içinse alüminyum folyoya sarılı kemiklere sürekli rastlarız.

Kırmızı et ve beyaz et pişirme aşamalarının birbirine fazlasıyla benzerlik gösterdiği aşikâr. Balık türlerinin ise normal etlerle arasındaki en büyük fark pişme süresidir.

Çünkü balık etinin hızlıca pişmesinden ötürü barbekünün ısısı ona göre ayarlanmalıdır. Düşük ateşte bile hızlıca piştiği için yüksek ateşlerde kurumuş ve lezzetsiz bir balık sunmak istemezsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap