Bankada Ortak Hesap Nasıl Açılır? Müşterek Hesap Detayları

Bankada Ortak Hesap Nasıl Açılır? Müşterek Hesap Detayları Ortak hesap, birden fazla kişinin  bir araya gelerek anlaşmış olduğu banka içerisinde beraberce kullanabileceği para yatırma ve çekme işlemlerini sağlayabileceği hesapların tamamıdır.  Ortak hesap işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için mutlaka hesabın açılacağı herhangi bir bankada hesabınızın bulunması gerekir.

Hesabınızın bulunduğu bankaya giderek başvuru yapılabilir. Bankadan Ortak hesap açma işlemleri oldukça kolay prosedürler içerir. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi yetkili banka personelleri tarafından sağlanır. Her banka için prosedürler farklılık gösterebilir.

Bankada Ortak Hesap Nasıl Açılır?

Ortak hesap açacak her bireyin o bankada mevcut hesapları varsa sadece başvuru yapmak yeterlidir. Başvuru sırasında istenen belgeleri teslim ederek ortak hesabın kullanıma açılması beklenir. Ortak hesabın açılma süresi ortalama olarak 15 dakikadır.

Ortak hesabı açtırmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Ayrıca akıl sağlığının yerinde olması gerekmektedir. Tüm bunun ispatlanması durumunda bankada ortak hesap açma işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilir. Evrak teslim işlemlerinin kişilerinin bizzat gelerek yapması gerekir.

Müşterek Hesap Nedir?

Bankalar üzerinden birden fazla kişi aynı anda hesap açtırır ve beraber kullanmak isterse bu hesap ortak yani müşterek hesap olarak adlandırılır. Eğer bu müşterek etapsan hesap sahiplerinin yani modelleri her birini tek başına para çekme ya da yatırma gibi durum söz konusuysa bu durumda bu açılan hesaba tek imzalı yani teselsüllü müşterek hesap denir.

Bu açıdan hesapların herhangi bir süresi yoktur istenilen zamanda yine beraber bankaya gidilerek hesabı kapatma işlemi yapılabilir. Müşterek hesap nedir? Diye düşünen bireyler için bu soruyu bu şekilde cevaplamak mümkündür. Ayrıca bu hesapların belirlenen bir süresi yoktur. Kendi rızaları ile kapatılması dışında, kapatma ya da dondurma gibi işlemler yapılamaz.

Münferit Hesap Nedir?

Münferit hesaplar diğer müşteri hesaplar gibi  yine birkaç kişi tarafından ortak olarak açılan ve tek müşteri numarası adı altında yönetilebilen hesapların tamamına denir. Münferit isminden de anlaşılacağı üzere hesabı açtıran kişilerin tek başına bu hesap üzerinden yetkisi olması anlamına gelir.

Bu hesapların kapatma işlemleri yine ortak bir şekilde gerçekleştirilir. Bireyler Kendi başına hareket edemez. Her işlemi ortak olarak yapmak zorundadır. Münferit hesap nedir? Başlığı adı altında yapılacak açıklama ortak kullanım yapılması söz konusudur diye söylenebilir. Yapılmak istenen tüm işlemler bu şekilde olabilir.

Müşterek ve Münferit Hesap Farkı 

Müşterek ve Münferit Hesap Farkı

Müşterek ve Münferit hesap sahipleri arasındaki farklar hesap üzerindeki kişilerin yetkinlikleri ile alakalı bir durumdur. Münferit hesaplarda hesap sahipleri tek başına istedikleri işlemi gerçekleştirebilirken  müşterek olan  hesaplarda müşteri hesapta işlem yapabilmek için tüm hesaba ortak olan hak sahiplerinin talimatının olması gerekir.

Aksi durumda  herhangi bir işlem gerçekleştirilemez. Para çekme,  para yatırma,  vadeye atma,  döviz  ya da  paranın altına çevirmesi gibi işlemlerin hepsini beraber yapılması gerekir.

Bankada Ortak Hesap Açmak İçin Gerekenler

Her bankacılık işlemlerinde olduğu gibi bankada ortak hesap açmak için gerekenler adı altında birkaç maddelik gereklilik mevcuttur. Bankadan ortak hesap açma işlemlerine karar veren bireylerin kan bağına  gerek yoktur.  Soy isim tutmaksızın imza yetkisine sahip Her kişi dilediği bankada ortak hesap açabilir.  Ortak hesap açabilmek için akraba olmak da gerekmez. 2 kişi ortak Banka hesabı açma ya hemfikir ise o durumda banka hesabını açılışı için onay verebilir. Ortak hesap açabilmek için bazı şartlar aranır bu şartlar kısaca şu şekildedir.

Ortak hesap açmak isteyen kişilerin ikametgâh belgeleri,  hesap açılışı sırasında her iki tarafından belirlenen bankada hazır olarak bulunması  ve ortak hesap başvurusu yapanların nüfus cüzdanlarının ya da ehliyetlerinin fotokopisinin yanında olması gerekir. Yukarıdaki şartların yerine getirilmesi durumunda bankada ortak hesap açma oldukça basit olacaktır.

Ortak Hesap Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bankadan ortak hesap açma işlemlerini yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Ortak hesap ile mevcut hesabı sonradan dâhil edilen kişilerin hesap sahibi sayıldığı için vergi ödemesi çıkabilir.  Bu durumun geçerli olabilmesi için hesabı orada verilen kişinin içeride bulunan para miktarının 2535 TL’yi geçmesi durumunda devlet vergi tahsil etme hakkına sahiptir.

Kan bağı bulunmayan kişiler de devletin belirlemiş olduğu kurallar ve kanunlar çerçevesinde vergi oranları biraz daha yüksek olabilir.  Bankalarla yapılmış olan anlaşma gereği her bankada bu faiz oranları farklı olarak işler.

Ortak hesap açma işlemleri bireysel olarak açılan hesaplar gibi hareket edilerek sağlanır.  Buradaki tek fark hesapların beraber kullanılması ve hesap açacak kişilerin ortak olarak davranması  durumudur.  İtiraz,  vefat ve miras gibi  durumlar söz konusu olmadığı sürece hesapların kapatılması ya da bloke konulması gibi bir durum beklenemez.  Tüm işlemler ortaklar beraberken yapılabilir.  Telefonla ya da mail ortamı ile üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilemez.  Yapılacak tüm işlemler için bireylerin bizzat bankada bulunması gerekir.

Ortak Hesap İnternet Bankacılığı 

Ortak Hesap İnternet Bankacılığı

Ortak hesap kullanan kişiler eğer münferit ortak hesap açmışlar ise o durumda kendi cep telefonları üzerinden internet bankacılığını kendi belirlemiş olduğu şifrelerle kontrol edebilirler.  Fakat müşterek hesap açmış olan ortak hesap sahipleri tek bir şifre ile yine internet bankacılığı üzerinden işlem yapabilme hakkına sahiptir.

Ortak hesap internet bankacılığı kullananlar herhangi bir anlaşmazlık durumunda ve münferit ortak hesap açmaları durumunda internet bankacılığı için tek bir telefon aracılığıyla da bu işlemi gerçekleştirebilir.  Ayrıca yine Ortak hesap kullanıcıları aralarında yapmış oldukları anlaşma gereği internet bankacılığına tamamen hesabı kapatma yetkisine de sahiptir.

Müşterek Hesap Sahibinin Ölümü

Müşterek ortak hesap açan kişiler herhangi bir durum söz konusu değilse aksi iddia edilene kadar birbirine eşit şekilde işlem gerçekleştirebilir. Müşterek hesaptaki payların hepsi birbirine eşittir. Ayrı ayrı bir uygulama söz konusu değildir. Her birey aynı hakka sahiptir.

Açılmış olan mevduat hesabı birden fazla kişinin ismini ait ise ve modellerden birinin ölümü durumunda aksi bir durum ispat edilmez ise eşit olarak kalan bir hayatta olan mı diye ödeme yapılır. Müşterek hesap sahibinin ölümü durumunda paylar eşit bölüneceği gibi herhangi bir itiraz yada miras durumu söz konusu olursa meblağ mahkeme kararı ile banka bünyesinde tutularak itirazın sonuçlanması beklenir.

Ortak Hesaptan Ayrılma

Hesapları müşterek ya da münferit olmasına bakılmaksızın ortak hesaptan ayrılma durumu söz konusu olursa bu durumda bu hesabı kullanan herkesin bankada hazır bulunması gerekir.  Ayrılmak istenen kişinin vefat gibi durumlarda hesap pay edilir fakat bireysel olarak ayrılma durumu söz konusu olduğunda kişi içeride bulunan meblağı tamamen çekme özgürlüğüne sahiptir.

Herhangi bir itiraz durumu söz konusu değil ve zorlama durum  ezilmemiş ise bu işlem 15 dakika içerisinde banka personeli tarafından gerçekleştirilir. Ortaklıktan ayrılmak isteyen kişiye fesih düzenlenir. Evrakların imzalanması ile  birlikte bu işlem tamamlanmış olur. Eğer varsa internet bankacılığı hesapları kapatılır, kartlarına el konulur ya da bloke işlemi yapılır. Tüm haklar elinden alınır. Bankadan ortak hesap açma işlemleri gibi ortak hesaptan ayrılma işlemleri de oldukça kolaydır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap