.
.

Balkabağı Neye İyi Gelir? Balkabağının Besin Değerleri ve Faydaları

Balkabağı, sadece mutfaklarda değil geleneksel tıpta da kullanılır. hastalıklara iyi gelen bu sebze içerdiği antioksidanla sağlığa inanılmaz fayda sağlar.

.

Balkabağı

.

Balkabağı günlük tüketim, ilaç yapımı, geleneksel tıp alanlarında kullanılan Cucurbitae familyasına ait güçlü antioksidan özelliğe sahip bir sebzedir. Kavun-karpuz ile aynı aileye mensup olan balkabağı ülkemizde genellikle şuruplu tatlı veya reçel olarak tüketilse de tuzlu çeşitlerinde ve ana yemeklerde, çorba, püre, mücver, börek gibi alanlarda da kullanılmaktadır.

Balkabağı, bitki biliminde antidiyabetik olarak bilinmektedir. Bu özelliği ile vücuttaki kan şekerini dengelerken, gerekli olan besin değerlerini, vitamin ve mineral desteği sağlar. Balkabağı çekirdekleri  aromatik yağ yapımında kullanılır.  Pek çok alanda faydalanılan Balkabağını daha yakından tanıyalım.

Balkabağı Nasıl Saklanır?

Balkabağı Nasıl Saklanır?
Balkabağı Nasıl Saklanır?

Kesilmediği takdirde oda sıcaklığında 3 ay tazeliğini korur. Rahatlıkla evinizde saklayabilir ve gerektiğinde kullanabilirsiniz. Buzdolabında 4 ay bütün halde saklanır. Ancak dilimlenmiş ve kesilmiş balkabağını 3-5 gün içinde tüketmek gerekir.

Kesildikten sonra buzdolabında saklamak uygundur. Dilimlediğiniz balkabağını kısa zamanda kullanmalısınız. Ayrıca küçük poşetlere bölerek de buzlukta 5- 6 ay saklayabilirsiniz. Gerektiği zamanlarda çıkarıp yemek ya da tatlı yapımında kullanabilirsiniz.

Balkabağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Balkabağı çorbası en şifalı yiyecektir. Vaktiniz varsa ağır ateşte uzun süre pişmesi tüm vitaminler değerlerinin suya geçmesini sağlar. Mevsim geçişlerinde enfeksiyonlara karşı tedbir amaçlı haftada 1 kez bu çorba tüketilmelidir.

Balkabağı mücveri misafir davetlerinde, 5 çaylarında yoğurtla tüketilen bir besindir. Mücver genellikte kabak ile pişirilmekte ancak bal kabağı ile daha lezzetli olmaktadır.

.

Balkabağı böreği oldukça lezzetlidir. Özellikle Orta Asya bölgesinde hamur işlerinde balkabağı çok tüketilir. Buharda pişen büyük boyutlu mantıların içine kıyma, balkabağı ve ince kıyılmış soğan konarak lezzeti arttırılır.

Balkabağı dolması kalabalık bir sofraya yakışan gayet doyurucu ve besin değerleri yüksek bir yemektir. Balkabağı gözlemesi de son yıllarda tercih edilen popüler bir üründür.

Balkabağı güveci içine kereviz de konursa kış aylarında enfeksiyonlara yakalanma riski azaltılmış olur.

Balkabağı püresi ise patates püresi içine karıştırılıp çocuklar ve yetişkinlikler lezzetli ve besleyici olmaktadır.

Balkabağı turşusu, evde yapılmış tüm turşular ve fermente gıdalar gibi vücuttaki sağlıklı bakterileri çoğaltarak, zararlı mikrop ve bakterileri yok eder. Serbest radikalleri yok edip bağırsak florasını temizleyerek sağlıklı ve mutlu hissetme halini geliştirir.

Balkabağı Faydaları

Balkabağı Faydaları
Balkabağı Faydaları

Balkabağı Faydaları arasında en etkilisi olan antioksidan, antidiyabetik ve antimikrobiyal olmasıdır. Doğal bir immunomodülatör yani bağışık sistemi güçlendiricidir. Antimutajenik yani mutasyonu önleyici etkiye sahiptir, genetiği değişmiş gıdalara maruz kalınınca oluşan tahribatı kişinin genlerine geçmeden önler.

Balkabağı antihelmintik özelliğe sahiptir, yani solucan ve parazitleri dışkı yoluyla düşürür. Mesane taşına karşı etkilidir. Taş oluşumunu engelleyici ve oluşan taşları parçalayıcı özelliğe sahiptir. Pek çok hastalığa da iyi gelir.

Balkabağı Nelere İyi Gelir?

  • Tip 2 Diyabet: Balkabağı Tip 2 diyabet hastalığa çok faydalıdır. İçinde bulunan diyet lifi glukoz alıkonmasına neden olur ve hipoglisemik etkiye sahiptir.
  • Hipokolestrolemi: Balkabağı, kanda kolesterol düzeyinin azalmasından kaynaklanan hipokolestrolemi hastalığına iyi gelir.
  • Kanser: Balkabağı, kontrolsüz olarak hücrelerin çoğalması ve büyüyen tümörlerden kaynaklanan kanser hastalığının etkilerini azaltır, yavaşlatır ve geciktirir. Kanserli hücre büyümesini engellemek için 2 ay boyunca haftada iki öğün tüketilmesi tavsiye edilir. Tüm kanser tiplerinde etkilidir, ancak özellikle akciğer kanserine hızlıca fayda sağlar.
  • Bağırsak: Balkabağı bağırsak zararlılarını öldürür. Bağırsaklar pek çok mutluluk hormonu salgılayan ikinci beyindir. Bağırsak sağlığını koruma ve iyileştirmede balkabağı tüketilmelidir.
  • Bağışıklık sistemi: Balkabağının içinde bulunan poliaktif biyosakkaritler vücutta ağır metal birikimini önler. Toksik maddelerin atılmasını sağlayarak tümör, kist vs. oluşumunu engeller. Bu nedenle balkabağı bağışıklık sistemi yapı taşıdır.
  • Mesane Taşı: Mesanede oluşan taşları parçalayıp kendiliğinden düşmesini sağlar ve yeni taş oluşumunu engeller.
  • Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği ve böbrek sorunları gibi akut rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcıdır.
  • Kalp hastalıklarına ve kalp krizi riskine karşı koruyucudur.
.

Tüm bu hastalıkları gidermek için sağlıklı ve dengeli beslenme programında düzenli olarak balkabağı tüketmek gerekir. Örneğin, nasıl ki 1 tane ilaç anında Tip 2 diyabet hastalığını gidermiyorsa ve pek çok hastalık aylarca ve yıllarca ilaç kullanmayı gerektiriyorsa sadece 1 öğünde tek sefer balkabağı yemek hastalığı şifalandırmaya yetmez.

Haftada 1-2 kez balkabağı tüketmek iki ay içinde gözle görülür bir iyileşme sağlar, yıllar içinde hastalığı yok ederek şifa sağlar.

Balkabağı İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Balkabağı vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayan doğal bir vitamin hapı gibidir. Balkabağı içindeki vitamin ve mineraller dışında faydalı protein ve diyet lifleri de bulunmaktadır.

C Vitamini

Balkabağı içerdiği C vitamini ile grip gibi virüslere veya bulaşan diğer enfeksiyonların daha kolay atlatılmasını sağlar. 100 gram balkabağı içinde 11 miligram C vitamini bulunur.

B1 Vitamini

Bilimsel adı tiamin olan B1 vitamini vücut için gerekli 8 çeşit temel B vitamini grubundan biridir. Gıdayı enerjiye dönüştürür. Balkabağının yorgunluk ve bitkinliği gidermesinin nedeni B1 vitaminidir. 100 gram balkabağında 0.070 mg B1 vitamini bulunur.

B6 Vitamini

Balkabağı içerdiği B6 sayesinde vücuttaki yorgunluk ve bitkinlik hissini geçirir. Kişiye enerji verir ve kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına katkı sağlar. 100 gram balkabağı 0.154 mg B6 vitamini içerir.

B12 Vitamini

Tüm B vitaminleri düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir. B12 vitamini doğurganlığı arttırır. 100 gram balkabağında 1.02 mg B12 vitamini bulunur.

A Vitamini

.

Balkabağı içinde bulunan A vitamini diş, kemik sağlığına iyi gelir, iskelet sistemini kuvvetlendirir. 100 gram balkabağında 68 mg A vitamini bulunur.

E Vitamini

Balkabağı içinde bulunan E vitamini, saçın daha gür, cildin daha pürüzsüz olmasını sağlar. Balkabağı saç ve cilt bakımında da kullanılır. 100 gram balkabağında 0.16 mg E vitamini bulunur.

D Vitamini

100 gram balkabağında D2 + D3 olmak üzere toplam 0.04 mg D vitamini bulunur.

K Vitamini

Balkabağı içindeki K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar, kemikleri güçlendirir. 100 gram balkabağında 1.3 mg K vitamini bulunur.

Folat (Folik Asit – B9 Vitamini)

Bilimsel adıyla B9 vitamini halk arasında içerdiği folat nedeniyle folik asit olarak bilinir. Hücre üretici, kan yapıcı pek çok özelliği olduğu için hamileliğin ilk aylarında balkabağı folik asit kullanılması tavsiye edilir. 100 gram balkabağında 16 mg folat – folik asit bulunur.

Balkabağı içindeki mineraller ise şu şekildedir:

  • Kalsiyum
  • Magnezyum
  • Fosfor
  • Sodyum
  • Çinko
  • Demir

Balkabağı besin değerleri içinde faydalı 100 gramın içinde 8.70 gram karbonhidrat, 3 gram şeker, 2 gr protein bulunur. Toplam diyet lifi 3.9 miligramdır.

.

Tüm turuncu renkli sebzelerde olduğu gibi balkabağında da yüksek miktarda karoten vardır. Karoten, karaciğerde depolanan ve gerektiği zaman A vitaminine dönüşerek vücudu besleyen bir provitamindir.

Balkabağı göz sağlığına iyi gelir. Karoteni gıda takviyesi veya hap olarak kullanmak yerine doğal yollardan havuç, balkabağı gibi turuncu sebzelerden almak tavsiye edilir.

Balkabağı Kalorisi

Balkabağı 100 gramı içinde 26,1 kcal bulunur. 1 porsiyon balkabağı yemeğindeki balkabağından gelen miktar ortalama 40 kaloridir.

Balkabağı Zararları

Sağlıklı yaşam için pek çok uzman neleri yemekten kaçınmak gerekir, hangi gıdalar zararlıdır gibi konular üzerinde durur. Fakat nelerin tüketmemiz gerekir, hangi hastalığa neler faydalıdır, gibi konuların üzerinde durulmaz. Her ilacın bir yan etkisi varken şifa deposu balkabağının zararları yoktur.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap