Balık Nasıl Saklanır?

Balık Nasıl Saklanır? Balık, ülkemizde en fazla tüketilen gıdalardan olmaktadır. Hem lezzeti hem de besleyici öğeleri ile balıklar oldukça yarar sağlamakta ve..

Balık Nasıl Saklanır?

Balık, ülkemizde en fazla tüketilen gıdalardan olmaktadır.

Hem lezzeti hem de besleyici öğeleri ile balıklar oldukça yarar sağlamakta ve özellikle de gelişme çağında olan çocuklar için büyük fayda sağlamaktadır.

Fakat balıkların en iyi şekilde saklanması ve daha uzun süreler raf ömürleri oluşturması için balıkların belli saklama şekilleri bulunmaktadır.

Peki, balık nasıl saklanır?

Balıklar Nasıl Muhafaza Edilir?

Balıklar alındıktan sonra en geç iki gün içerisinde tüketilmelidir. Bu süreyi geçen balıkların tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesi durumları olabilmektedir.

Balıklar oda sıcaklığının maksimum 20 derece olduğu alanlarda en uzun bir gün süre ile tazeliklerini koruyabilmektedir.

Fakat buzdolabına koyulacak balıklar bu süreden daha uzun süre saklanabilmektedir. +5 derecelik değerlerde en uzun 3 gün kalabilecek olan balıklar – 5 derecelik buzdolaplarında 2 haftaya kadar tazeliklerini koruyabilmektedir. – 18 derecelik derin dondurucularda ise büyük balıklar ortalama olarak 6 ila 8 ay boyunca tazeliğini koruyabileceği gibi küçük balıklarda bu süre 3 ila 4 aya kadar düşmektedir.

Büyük balıklar isteğe göre ister temizlenerek istenirse de temizlenmeden buzluğa atılabilirler. Balıketinin daha diri kalması ve lezzetini alması için tuzlanması da oldukça önemlidir. Küçük balıklar ise temizlenmeden direkt olarak tuzlanmalı ve öylece buzluğa atılmalıdır.

Balıkların daha lezzetli olması ve uzun süre saklanması için deniz suyu dışındaki bir su ile temas ettirilmemelidir. Yani balıklar çeşme suları ile yıkanmamalı ve deniz suları temizlenmemelidir. Tüketileceği zaman yıkanmalıdır.

Saklanacak balıklar özellikle buzdolabı poşetlerine koyulmalı ve bu şekilde saklanmalıdır. Balıkları temizlemek veya temizlememek ise tamamen sizlerin tercihlerine göre olacaktır.

Diğer etler için aldıktan sonra uygulanacak olan dinlendirme işlemleri balıklar için uygulanmamalı ve balıklar direkt olarak buzdolaplarına atılmalıdır.

Balıklar derin dondurucuya atılmadan önce bir süre normal buzdolabında bekletilmelidir.

Birden bire derin dondurucuya atılmamalı ve kademeli olarak soğutulmalıdır. Bu sayede balıkların içleri ve dışlar aynı oranda dondurulmuş olacaktır.

Dondurulan balıklar çözülmek için mikrodalgalı fırına atılmamalı veya sıcak su ile gevşetilmeye çalışılmamalıdır.

Direkt olarak oda sıcaklığında doğal şekilde çözülmeye bırakılmalıdır.

Çözülen balıklar ise tekrardan dondurulmamalı ve tüketilmelidir.

Aksi takdirde balıklar bakteri üretecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap