Balık İçeriğinde Hangi Maddeleri Barındırır?

Balık İçeriğinde Hangi Maddeleri Barındırır? Balık tüketiminin sağlık açısından faydalarını herkes bilir. Beslenme uzmanları ve doktorların da her fırsatta sö..

Balık İçeriğinde Hangi Maddeleri Barındırır?

Balık tüketiminin sağlık açısından faydalarını herkes bilir. Beslenme uzmanları ve doktorların da her fırsatta söylediği gibi balık tüketimi oldukça önemlidir.

Balık en önemli protein kaynağı olması sebebiyle haftada iki kere balık tüketimi çok fazla tavsiye edilmektedir. Balık başlı başına bir protein deposudur. 100 gram yağlı balıkta bulunan 23 gram protein bunun en büyük göstergesidir. Bu oranı önemli kılan ise insan vücudunun bu proteinin yaklaşık % 93’ünden istifade ediyor olmasıdır.

Balık, içerdiği yüksek oranda proteinin yanı sıra A, B1, B2 ve D vitaminleri,  kalsiyum, fosfor, iyot gibi mineralleri ve faydalı yağları içeriğinde bulundurduğundan sağlık açısından çok faydalı ve çok önemli bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnsan vücudu için faydalarının saymakla bitirilemeyeceği balığın doğru koşullar altında muhafaza edilmesi de oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Balık Nasıl Saklanmalıdır?

Balığın ihtiyaç kadar alınması en doğru uygulamadır. Zira balık kokabilen, bayatlayabilen, bozulabilen bir gıdadır.
Balıklar kış aylarında 20 C’de bir gün süreyle tazelini koruyabilir.

Diğer zamanlarda balık açıkta tutulmamalıdır.
Balığın bir iki gün süreyle saklanacağı durumlarda kapaklı bir saklama kabında buzdolabına konmalıdır. Balık bu şekilde buzdolabında +5 C’de 3 gün durabilir.

Düşük performanslı buzdolaplarının buzluklarına 0 ile 5 C’de 2 hafta durabilir.
Bulunduğunuz mevsimin balıklarını daha sonraki mevsimler için kullanmak istiyorsanız profesyonel derin dondurucular kullanmanız gerekmektedir. Çünkü balığın aylarca saklanması ancak dondurulması ile mümkün olmaktadır. Dondurulmadan uzun süre için balık saklamak mümkün değildir.

Eğer balığı dondurarak saklamak istiyorsanız içini mutlaka temizlemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda dondurmak istediğiniz balığa tatlı su değdirilmemesi de önemlidir. Balığın dondurucuya konmadan önce tuzlanması tazeliğinin korunmasında yardımcı rol oynar.

Eğer balık dondurulmak isteniyorsa dondurucuya konmadan önce alüminyum folyo ile ambalajlama yapılmalı ve derin dondurucu öncesinde balığın, buzdolabının soğutucu kısmında bir iki saat soğutulması ve sonrasında derin dondurucuya konulması gerekmektedir.

Balıklar dondurucuya konulduktan sonra dondurucunun şoklama özelliği hemen aktive edilmelidir.
Derin dondurucularda ve deep-freezelerde saklama süresi balığın cinsine göre değişiklik göstermektedir.

Örneğin; küçük balık türlerinden hamsi ve sardalye için saklama süresi 3 ayken çipura ve lüfer için bu süre 5-6 ay civarındadır.

Dondurulan her yiyecekte olduğu gibi balık da çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Bu gibi durumlara mahal vermemek için balıklar porsiyonlara ayrılıp dondurulmalıdır.

Balıklar tüketileceği zaman tıpkı kırmızı ette olduğu gibi buzdolabında çözdürülmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap