.
.

Balgam Neden Olur? Kan Gelmesi Tehlikeli mi? Söktürücü Öneriler

.
.

Balgam Neden Olur? Kan Gelmesi Tehlikeli mi? Söktürücü Öneriler. Balgam, alt solunum yolları ile akciğerler ve sinüsler tarafından üretilen bir salgıdır. Mukus olarak da nitelenen bu salgı sıvı dokular tarafından üretilir. Yani yoktan var olmaz. Zaten dokuların müsait olduğu bir noktada ortaya çıkan, kaygan ve normal bir sıvıdır. Bununla birlikte bedenin sağlığı için önemlidir.

Çünkü hayati organların kurumasını önlemek adına koruyucu ve her zaman nemlendirici bir görev alır. Bahsi geçen doku ve organların kuruluğu pek çok enfeksiyonu da beraberinde getirir.

Balgam Neden olur diye daha spesifik anlatacak olursak; toz, akar, duman ya da bakteri gibi tahriş edici özelliği bulunan maddeler için bir zırh vazifesi görür. Zira bu salgının içerik ve yapısı enfeksiyonlarla mücadele edip, hastalığı yenmeye yardımcı olacak antikorlar içerir. Aynı zamanda içeriğindeki fizyolojik enzimler bakterilerin hücumuna karşı da bir koruyucu tabaka oluşturur.

Balgamın Belirtileri, Türleri
Balgamın Belirtileri, Türleri

Balgamın Belirtileri, Türleri

Bu madde sağlıklı bir bireyde bulunan bir salgı iken bazen de sağlığı tehdit edecek unsurlar söz konusu olduğunda ortaya çıkmaktadır. Yani balgam neden olur sorusu çok kişisel ve tamamen hastalığa göre değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Balgamın belirtileri; sık olarak öksürük ile ortaya çıkar. Öksürük ile birlikte atılmaya çalışılan bu maddenin şikayetleri hafifletip hastalığın ilerlemesine engel olabilir. Çünkü öksürük bunun atılabilmesi için vücudun ortaya çıkardığı bir mekanizmadır. Bunun yanında ciğerlere inmiş ya da kurumaya yüz tutmuş salgı, göğüste ve sırtta batıcı bir ağrıya nedeb olabilir. Nefes darlığı ve hırıltılı öksürük gibi semptomlar ile de baş gösterebilir.

Kişinin hayat kalitesini etkileyen balgamın türleri ise hastalığın türüne göre değişkenlik gösterir. Buna göre:

  • Soğuk algınlığı, grip, nezle,
  • Sinüzit,
  • Solunum yolu enfeksiyonları,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Aşırı baharatlı yiyecekler
.

Gibi etkenler balgamın belirtileri, türleri için belirleyici olacaktır.

Örneğin solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanan bir hastalıkta normalden daha katı kıvamlı ve koyu renkli mukus gözlemlenir. Ayrıca boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü de bu durumda fark edilecektir. Diğer enfeksiyonlar ya da basit soğuk algınlıklarında da sarı ve yeşil renklerde bu salgı oluşabilmektedir.

Nasıl Atılır?

Balgam Nasıl Atılır?

Balgam, bölgedeki iritasyonun tepkimesi olarak öksürükle birlikte dışarı atılır. Bununla birlikte burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi şikayetler de gözlemlenebilir.

Balgam nasıl atılır diye bir arayışa girdiyseniz bu artık normal bir seviyesini geçip ağır semptomların ortaya çıktığını gösterir. Aşağıdaki kolay uygulamaları denemek yoğun ve koyulaşmış salgının giderilmesinde destek olabilir:

  • Havayı ve ortamı nemli tutmak,
  • Bol bol sıvı tüketmek, sıklıkla günlük 3 litre su içmek,
  • Tuzu ya da sirkeli su ile gargara yapmak,
  • Yatarken başı yüksekte tutmak,
  • Ilık havlu ile yüze kompres yapmak ve buhar solumak,
  • Bitkisel içerikli besin takviyeleri almak.
  • Hekiminiz gerekli görürse söktürücü ilaçlar kullanmak.

Balgam neden olur diye yapılan tetkik ve muayaneler sonucunda doktorunuz en uygun yaklaşım veya ilaç tedavisini reçete edecektir.

Balgam Çıkarmak İyi midir?

Balgam Çıkarmak İyi midir?

Bu salgı normal hali ile boğaz kuruluğunu alan sıvı bir maddedir. Fakat solunum yolları veya gastrointestinal sistem hastalıklarından dolayı kıvam ve içeriği değişince bu hastalık belirtisi olarak bir göstergedir.

En yaygın olarak öksürük ve bu salgı ikilisi bir arada görülür. Öksürük tamamen bu salgıyı atmak için bir refleksel bir tepkimedir. Bu salgı çıkarılır mı ya da balgam çıkarmak iyi midir gibi merak edilen ona dair soruların yanıtı İgrus ile basittir.

.

Evet kesinlikle çıkarmak iyidir olacaktır. Ancak bu maddeyi atmak ve bölgedeki tahrişten kaynaklı tahribatın yok edilmesi iyidir. Aksi takdirde aylarca süren bu salgının atılması bölgeyi temizlemez.

Maddenin hastalıklı türü tamamen kurutulmalı ve etkili bir biçimde vücuttan atılmalıdır. Balgam neden olur sorusuna verilecek yanıtla ilintili olsa da atılamayanı kana karışıp enfeksiyonun kanda yayılmasına neden olabilmektedir.

Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir?

Balgamdan Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir?

Balgam, genel anlamda tek başına tehlikeli ya da hayatı kritik etkileyecek bir semptom değildir. Mukusun yapısı ve rengi hastalığın tespitinde önemli belirtidir. Bazı durumlarda kanlı balgam da gözlemlenebilmektedir.

Sıklıkla öksürük ve alerjilerden kaynaklı hapşırıklar boğazda tahrişe neden olabilirler. Aynı zamanda burunda oluşan ince damar deformeleri de burun kanaması yapabilir. Burundaki akıntı geniz kısmına doğru akacağı için bu salgıda kan görülmesine sebebiyet verecektir. Ayrıca bronşit gibi hastalıklarda da kanlı balgam tablosuyla karşılaşılabilmektedir. Ancak tüm bu durumlar genel olarak ciddi hastalıkların göstergesi sayılmaz.

Ciddi sayılacak kanlı olan salgı akciğer kaynaklı bir durumdur. Bu salgıda şeritler halinde kan ya da koyu kahverengi salgı ile karışmış kan görülmesi akciğeri işaret eden bir kesinliktir.

Normal ve temiz olanda kan görülürse bu ise bazı hastalıklar ile  kanserlerin birer bulgusu olabilir. Balgamdan kan gelmesi neyin belirtisidir diye endişelenmek her zaman gerekmez. Ama bu bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir ve mutlaka ileri inceleme tetkikleri gerektirir.

Balgam Söktürücü Öneriler

Balgam Söktürücü Öneriler

Balgam öksürük ya da hayat şartları değiştirmekle de ortadan kalkmıyorsa birtakım dışarıdan takviyeler almak şart olmuş demektir. Balgam söktürücü şuruplar, iğneler ya da bazı solüsyonların buharlaştırarak solunması ve bu şekilde verilmesi tedavinin bir parçasıdır. Fakat ilerlememiş şikayetlerde veya ilaç tedavisine ek olarak bitkisel destekler almak da son derece faydalı olacaktır.

.

Balgam söktürücü öneriler arasında en çok tercih edilen ve kolay bir yöntem olan bal tüketmek büyük ölçüde rahatlama sağlar. Özellikle zencefil, tarçın ve karabiberle karıştırılarak yenen bal tam bir şifa deposudur.

Sarımsak, soğan, limon suyu, elma sirkesi, bitki çayları ve ılık çorbalar tüketmek de söktürmeye yararken hastalık nedenli halsizliği de giderecektir. Okaliptüs ve nane yağını buhurdanlık ile solumak ise hem bronşlarda hem de sinüslerde açılmalara yardımcı olur.

Balgam neden olur kısmına pek takılmadan her durumda bu bitkisel önerilerden destek alabilirsiniz. Ancak altta yatan başka bir kronik hastalığınız varsa mutlaka doktor kontrolünde tüketilmesi gerekir.

.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap