.
.

Bal Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bal mantarı, özellikle sos yapımlarında kullanılır. Lezzetli çorbası da birçok rahatsızlığa iyi gelir. Kalorisi düşük, D vitamini içerir.

.
.

Bal Mantarı

Yabani mantarlar arasında bulunan ve en lezzetlilerinden biri olarak kabul edilen bal mantarı yoğun tadı ile birçok tarife kıvam vermek için kullanılmaktadır. Dünyadaki en büyük canlı olarak nitelendirilen bal mantarları ilk olarak ABD’nin Oregon bölgesinde yayılmaya başlamıştır.

En büyük canlı kolonisi olarak nitelendirilen bal mantarları, yaklaşık 2400 yıldır boy atmakta ve ilk olarak 1998 yılında bir ormandaki ağaçların nedensiz ölümü sonrasında yapılan araştırmalar sonucunda keşfedildiği bilinmektedir.

Günümüzde yüksek protein, mineral ve vitamin içeriği sebebiyle önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilen bal mantarlarının gıda sektöründe fermantasyon işlemlerinde, ekmek yapımında ya da alkollü içecek üretiminde kullanıldığı görülmektedir. Bal mantarı yenir mi sorusu çok merak edilen konular arasındadır.

Bal Mantarı Nasıl Saklanır?

.

Bal mantarları doğru bir şekilde saklandığı takdirde 1 hafta boyunca tazeliğini koruyabilmektedir. Sünger gibi bir yapıya sahip oldukları için hem kokuyu hem de fazla nemi emen bal mantarı nasıl saklanır konusunda diğer gıdaların üzerine koymamak oldukça önemli bir noktadır.

Bozulmaları en aza indirmek amacıyla buzdolabının ana bölmesinde koyulması gereken bal mantarları bir haftadan daha fazla muhafaza edilmesi gerektiği takdirde dondurulmalı ya da kurutulmalıdır.

Bal Mantarı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Mantar çeşitleri arasında bal mantarları yoğun bir aromaya sahip oldukları için kıvam vermek amacıyla genellikle çorba ve sosların yapımında kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra taze haldeki bal mantarları eser miktarda zehir içerebildiği için tüketilmeden önce en az 15 dakika haşlanmalı ve bu haşlama suyunun dökülmesi gerekmektedir.

Oldukça lezzetli bir mantar türü bal mantarı yemeklerde nasıl kullanılır konusunda ızgarada pişirilebilir ya da fırında hazırlanabileceği söylenebilir. 

Aynı zamanda omlet yapımında, et yemekleri içerisinde kullanılabilmektedir. Sos yapımında ise genellikle maydanoz, fesleğen ve benzeri sebzeler ile birlikte hazırlanmakta salata ya da makarnaların içinde özel bir lezzet ve aroma olarak kullanılmaktadır.

.

Bal Mantarı Faydaları

Öncelikle bal mantarları kolayca sindirilebilir özellikleri sayesinde sindirim sistemini olumlu etkiye sahip olmaktadır. Yüksek miktarda protein kaynağı olması antimikrobiyal özelliğe sahip doğal maddeler içermesi sebebiyle bağırsak sistemine yardımcı olmaktadır.

Bal mantarı faydaları oldukça fazladır. İçeriğinde bulunan demir, bakır ve çinko sayesinde hemoglobin seviyeleri demir eksikliği anemisi gibi rahatsızlıklarda etkili olmaktadır. Yüksek oranda D vitamini içermesi sebebiyle insan vücudundaki kemik ve diş sağlığının gelişimi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Sağlıklı bir saç ve cilt için önerilen bal mantarı kalp hastalıkları konusunda da vücuda olumlu etkiler sağlamaktadır. Aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesine faydası olan bal mantarları yüksek tansiyon sorunu için de önerilmektedir.

Bal Mantarı Nelere İyi Gelir?

.

Birçok faydası bulunan bu mantar türü ile ilgili bal mantarı nelere iyi gelir sorusu sorulmaktadır. İnsan sağlığı açısından oldukça büyük etkilere sahip olan bal mantarı soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların önlenmesine, kolesterolün düşürülmesine iyi gelir.

Bunun yanında kan basıncının düzenlenmesine, yıpranan hücrenin onarılmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, saç ve cilt bakımını desteklenmesinde önerilmektedir. Aynı zamanda kemik ve diş sağlığı gelişimine, kabızlığa ve kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Bal Mantarı İçindeki Vitaminler

Bal mantarı içindeki vitaminler konusunda yüksek oranda B grubu vitamini içerdiği söylenebilmektedir. Bu kapsamda B1, B3, B5, B6 ve B9 vitaminleri aynı zamanda c vitaminleri bulunabilmektedir. Bu konuda beslenme uzmanlarının önerilerine yönelik olarak 100 gram bal mantarı tüketimi insan vücudunun günlük B vitamini ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir.

Bunun yanı sıra yüksek oranda D vitamini içeren bal mantarları diş ve kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Yüksek oranda B vitamini içermesi sebebiyle de saç ve cilt sağlığı için önerilmektedir. Oldukça faydalı olan bal mantarları birçok rahatsızlık için tüketilmektedir.

Bal Mantarı Kalorisi

.

Mantarlar genellikle kızartılmış ve haşlanmış formları ile tüketilmektedir. Bu nedenle besin değerleri de değişim gösterebilmektedir. Sindirim sistemine faydası için sağlıklı bir diyet menüsünde önerilen bal mantarları haşlanmış olarak tüketilmektedir.

Haşlanmış formdaki mantarların ısıl işleme tabi tutulması sebebiyle taze mantara kıyasla kalori içeriğinde azalma meydana gelmektedir. Haşlanmış bal mantarında 100 gram için protein, yağ ve karbonhidrat içeriği bulunmakta ve bal mantarı kalorisi yaklaşık 15.5 kaloriye denk gelmektedir.

Kızartma olarak kullanılan bal mantarlarının besin değeri ise önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Yağ oranı artmış bal mantarlarını 100 gram için Yaklaşık 47 kaloriye denk geldiği bilinmektedir.

Bal Mantarı Zararları

Bal mantarları insan vücuduna birçok yarar sağlamasına rağmen her birey için her zaman faydalı olduğu söylenemez.

Bazı koşullar sebebiyle bal mantarı zararları olabilmektedir. Her şeyden önce bal mantarlarının tehlikeli toksin içeren zehirli kardeşlerinin bulunması sebebiyle karıştırılması söz konusu olabilmektedir. Zehirli mantarları bal mantarları sanarak tüketen bireylerde ciddi zehirlenmeler yaşanabilmektedir.

Bal mantarlarının genellikle hafif zararları olabilmektedir. Bu kapsamda yetersiz ısıl işlem görmesi sebebiyle ishale yol açması ve alerjen olma riski bulunmaktadır. Aynı zamanda bal mantarlarının aşırı tüketimi ishal, bulantı, midede şişkinlik, gaz ve kusma gibi sorunlara yol açabilmektedir.

.

Zararları konusunda insanlar tarafından yapılan en büyük yanlış ise bal mantarının az miktarda zehir içerdiğini bilmemesidir. Az miktarda da olsa zehir içeren bal mantarlarının tüketimi öncesinde kısa bir süre haşlama ve bu haşlama suyunun dökülmesi oldukça önemlidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap