.
.

Bakla Nasıl Bir Bitkidir? İçeriğinde Ne Vardır?

Bakla Nasıl Bir Bitkidir? İçeriğinde Ne Vardır? Pek çok vitamin ve bitkisel protein içermesi ile bakla halk arasında ecza deposu olarak bilinmektedir. Taze vey..

.

Bakla Nasıl Bir Bitkidir? İçeriğinde Ne Vardır?

.

Pek çok vitamin ve bitkisel protein içermesi ile bakla halk arasında ecza deposu olarak bilinmektedir. Taze veya kuru olarak tüketilebilen bakla içeriğinde zengin demir ve kalsiyum barındırmaktadır. Taze baklaya oranla daha besleyici olan kuru baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 26 gram protein, 58 gram karbonhidrat ve 341 kalori bulunmaktadır.

İçeriğindeki protein ve karbonhidrat sayesinde bakla özellikle kırmızı et yemeyen ve vejetaryen kişilerin vazgeçilmezlerindendir. Ayrıca bakla, B1, B2, B6 ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.

Baklanın Sağlık Yönünden Faydaları Nelerdir?

Ecza deposu olarak bilinen baklanın sağlığa da pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar:

Kötü kolesterolü düşürür.
Böbrek ağrılarını dindirdiği gibi böbrek iltihapları ile kum dökmeye ve taş düşürmeye de yardımcıdır.
Bakla kan şekerini kontrol altına alır.
Bağırsaklar için de şifa kaynağı olan bakla, bağırsak parazitlerini düşürür ve pek çok insanın şikayetçi olduğu bağırsak tembelliğini giderir.
Aynı zamanda depamin deposu olan bakla, depamin eksikliğinde meydana gelen Parkinson hastalığına karşı da koruyucu etki gösterir.

Azı karar, çoğu zarar mantığı ile hareket edildiğinde bakla her ne kadar şifa kaynağı olarak bilinen bir besin olsa da fazlası insanda Favizm adında bir hastalığa sebebiyet vermektedir.

Favizm, bakla yenmesinden sonra alyuvarların parçalanmasıyla oluşan bir kan hastalığıdır. Bu sebeple özellikle gelişme çağındaki çocukların bakla yedikten sonra gözlenmeleri faydalıdır. Ayrıca bakla göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma yapabilir.

.

Bu etkilerin görülmesi halinde hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Zeytinyağlı Bakla Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Bakla Malzemeleri:

Yarım kg taze bakla
1 adet orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
Birkaç diş sarımsak
2 adet küp şeker
Tuz
Dereotu

Zeytinyağlı Bakla Yemeği Yapılışı:

Öncelikle baklalar ayıklanıp yıkanmalı ve kılçıkları temizlenir. Bu işlemden sonra baklalar büyüklüklerine göre ikiye ya da üçe bölünür.

Aynı zamanda zeytinyağı ile soğan kavrulur. Daha sonra sarımsaklar da kavrulmakta olan soğana eklenir. Ancak sarımsak çabuk yandığı için soğandan birkaç dakika sonra eklenmesi yanmasının önüne geçecektir. Ardından kavrulmuş olan soğan ve sarımsağa bakla ilave edilir. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak baklaların renginin değişmesi beklenir.

Bu işlem yaklaşık olarak 10 dakika sürmektedir. Bu esnada baklalara ilave edilecek sıcak suya un eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan unlu su ile tuz ve şeker de tencereye ilave edilir ve tencerenin kapağı tekrar kapatılarak baklaların suyunu çekmesi için yaklaşık olarak 40- 45 dakika boyunca orta ateşte pişirilir.

Zeytinyağlı baklalar piştikten sonra bir süre dinlendirilir ve servis tabağına alınır. Hazırlanan zeytinyağlı baklalar isteğe göre sarımsaklı yoğurt ve dereotu ile servis edilir. Afiyet oldun.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap