Baha Gelenbevi vefatının 37. yılında anılıyor

Yönetmenliğini yaptığı "Yanık Kaval", "Barbaros Hayrettin Paşa" ve "Boş Beşik" gibi filmlerle hatırlanan Gelenbevi, sinema ve fotoğrafçılığın yanı sıra yağlı boya resim, heykel ve şarkı sözü yazarlığı da yaptı

 Yönetmen, senarist ve fotoğrafçı Baha Gelenbevi, ölümünün 37. yılında anılıyor.

Dedesi Şeyhülislam Mehmed Cemaleddin Efendi, babası ise Kazasker Mahmud Kemaleddin Efendi olan Gelenbevi, 7 Ocak 1907’de İstanbul’da dünyaya geldi.

Galatasaray Lisesinde ortaokulu bitiren Gelenbevi, 1923’te Fransa’ya giderek Nice Lisesinde ve Valabre Yüksek Tarım Okulunda eğitim gördü.

Paris’teki Joinville Film film stüdyolarında 1929-1936 yılları arasında Andre Hugon, Pierre Billon ve Abel Gance gibi yönetmenlerin yanında çalışan Gelenbevi, ikinci dünya savaşının başlamasıyla Türkiye’ye döndü ve fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladı.

Gelenbevi, 1943’te “Dertli Pınar” filminin görüntü yönetmenliği, 1944’te “Deniz Kızı” filminin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi.

Avrupa’da öğrendiği film tekniklerini Türkiye’deki yapımlarda uygulayan Gelenbevi “Yanık Kaval”, “Kanlı Döşek”, “Barbaros Hayrettin Paşa”, “Boş Beşik”, “Kaldırım Çiçeği” filmleri ve ” Suriye’nin Kurtuluşu” belgeseliyle kariyerini sürdürdü.

– Fotoğraf sergileri de açtı

Baha Gelenbevi, daha sonra sinemayı bırakarak fotoğrafçılığa ağırlık verdi ve eserleri 10’dan fazla kişisel sergi ile çeşitli karma sergilerde yer aldı.

Sinema ve fotoğraf dışında, yağlıboya resim, heykel ve şarkı sözü yazarlığı gibi çalışmaları da bulunan Gelenbevi, bir süre Lütfi Akad ve Şakir Sırmalı ile birlikte “Beş Sanat” adlı edebiyat dergisini çıkardı.

Türk Sinema Sanatçıları Derneği’ni kurarak başkanlık görevini üstlenen sanatçı, 1960’da Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (FIAP) onur üyeliği ile Türk Sanatçı Şurası Sinema Alt Komisyonu üyeliklerini de yaptı.

1962’de sinemayı bırakarak tümüyle fotoğraf çalışmalarına yöneldi. İlk fotoğraf sergisini 1939’da Eminönü Halkevi’nde açmıştı. Bu tarihten sonra 13 kişisel sergi daha açtı, birçok karma sergiye katıldı. Bazısı Fransız dergilerinde yayımlanan fotoğraflı röportajlar hazırladı.

Sine-İş sendikasının kuruluş çalışmalarında bulunan Gelenbevi, 1961’de Turizm Bakanlığı Sinema Danışma Kurulu başkanlığına layık görüldü.

Baha Gelenbevi, 7 Ağustos 1984’te İstanbul’da vefat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap