Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler Nelerdir?

Bağışıklık sistemi sayesinde, aldığımız bakteriler, virüsler, bulaşıcı hastalıklardan korunma oranımız artmaktadır. Böylece hasta olma oranımız da düşmektedir…

Bağışıklık sistemi sayesinde, aldığımız bakteriler, virüsler, bulaşıcı hastalıklardan korunma oranımız artmaktadır. Böylece hasta olma oranımız da düşmektedir. Bu da elbette bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyişine bağlıdır. Bağışıklık sisteminin tek görevi çevremizden bize bulaşan hastalıklar değil, doğuştan ya da sonradan vücudun kendi ürettiği hastalıklara karşı da mücadele ederek savaşması neticesinde insan sağlığına destek olmasıdır.

Örneğin; kanser gibi bir hastalıkta kanserli hücrelerin gelişiminin durdurulmasını ve zamanla yok olmasını sağlayan sistem bağışıklık sistemidir. Eğer birey yetersiz bir şekilde beslenirse, bu durum bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyerek vücudu virüslere, hastalıklara karşı açık hale getirir. Ve vücutta oluşan yaraların da iyileşme hızı yavaşlar.

Yapılan araştırmalara göre, bağışıklık sistemi ile kişinin yaşı arasında ters orantı vardır. Yani kişinin yaşı arttıkça, bağışıklık sistemi yavaşlamaktadır. Bu yüzden, belirli yaşlarda bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyeceklerden beslenmek insan sağlığı için oldukça önem arz etmektedir. Böylece hastalıklara yakalanma riski de önemli ölçüde azalmış olacaktır. Ayrıca yine, özellikle kış aylarında artan bulaşıcı hastalıklara karşı böyle besinlerle beslenerek önemli ölçüde korunma sağlanabilir.

Bağışıklık Sistemi Ve Beslenme Arasındaki Bağ

İnsanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi bağışıklık sistemini destekleyen en önemli etkenlerden birisidir. Vücudun yeterli oranda mineral ve vitamin alması dâhilinde yine aynı şekilde, karbonhidrat ve protein konusunda da dengeli bir şekilde beslenme programı uygulamak sağlıklı bir vücut ve güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça mühimdir. Bu şekilde bağışıklık kalkanı denen korumayı her an çalıştırabiliriz. Tam tersi durumda da, yani yetersiz beslenme durumunda da hastalıklara yakalanma riskini arttırarak, hastalıkların iyileşme süresini uzatarak vücudu yormaktadır.

Peki, Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendiren Yiyecekler Nelerdir?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren yiyecekler denildiği zaman belirli bir besin grubunun ya da belirli vitamin, minerallerin akla gelmesi tam olarak doğru bir düşünce değildir. Çünkü bağışıklık sisteminin kuvvetli olması, pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra vücuda alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine ve karbonhidrata, yani genel olarak beslenmenin tamamına odaklı bir sisteme bağlıdır.

Bundan dolayı, sadece vitamin ya da mineral kaynaklı bir beslenme programı uygulamak her zaman güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunduğu anlamına gelmemektedir. Eğer birey, vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda proteini besin yoluyla almazsa, vücudu enfeksiyonlara karşı korunmasız olabilir. Bundan dolayı bağışıklığı güçlendirmek için belli yiyecek grubuna yönelmek yerine, dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

Örneğin; marketlerden satın alınan yiyecekler, fazla tuzlu ya da şekerli yiyecekler, hamur işleri, kalorisi yüksek olup besin değeri düşük olan yiyecekler, gazlı içecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine, bol bol yeşil yapraklı sebzeler, her gün farklı farklı renklerde meyve tüketmek, taze sıkılmış meyve suları, sigarayı bırakarak yürüyüş yapmak, haftada en az 2 ya da 3 kez balık yemek güçlü bir bağışıklık sistemi için olması gereken adımlardır.

Elbette bazı vitamin ve minerallerin de bağışıklık sistemi için ayrı bir önemi vardır. Ancak bunların bir anda kısa bir süre zarfında vücuda almanın ya da ilave olarak alınmasının önemi yoktur. Belli periyotlarla, dengeli beslenme programı dâhilinde tüketmek daha doğru olacaktır. Yani mühim olan vücudumuzun ihtiyacı olduğu oranda gerekli besinlerden tüketmektir. Bağışıklığı kuvvetlendiren bazı vitamin ve mineralleri şu şekilde listeleyebiliriz:

Selenyum: Bazı araştırmalar neticesinde selenyum eksikliği görülen kişilerde oluşan mesane kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri ve prostat kanseri riskinin arttığını ortaya koymaktadır. Hindi eti, ay çekirdeği, balık çeşitleri ve kırmızı et en çok selenyum içeren besinler arasındadır.

Selenyum içeren yiyecekler yazısında selenyum bakımından zengin olan yiyecekler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

A Vitamini:

A vitamini eksik olduğu kişilerde, bağışıklık sisteminin zayıflayarak bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı araştırmacılar tarafından ortaya konmuştur. Ispanak, havuç, karalâhana, keçi ve inek sütü, balıklar, yoğurt iyi birer A vitamini deposu olmaktadır.

B2 Vitamini:

Hayvanlar üzerinde bazı deneyler yapılmış ve B2 vitaminin bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık kalkanını kuvvetlendirerek, vücudun direncini arttırmaktadır. Fakat yine de bu alanda yapılan araştırmalar oldukça eksik kalmıştır.

B6 Vitamini:

B6 vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin virüslere ve bakterilere verdiği mücadelenin azalmasına yol açabilir. Ancak uzmanlar B6 vitamininin aynı zamanda mevcut tümörlerin büyümesine sebebiyet verebileceği için, dikkatli tüketilmesini ve fazla miktarlarda vücuda alınmamasını öneriyor. Bu yüzden bu vitaminin özenli bir şekilde tüketilmesi gereklidir. Esmer pirinç, toz acı biber, şamfıstığı, tarhun otu, sarımsak, adaçayı en çok B6 içeren besinler arasında yer almaktadır.

C Vitamini:

özellikle kış mevsiminde oluşan grip salgınları için bolca tükettiğimiz bir vitamin grubudur. Fakat bu vitaminin tek başına tüketildiğinde vücut için başlı başlına bir etkisinin olduğunu söylemek çok da doğru olmaz.

D Vitamini:

Bu vitamin tüberküloz hastalığı için oldukça önemli bir vitamindir. Bazı hastalıklara karşı da antimikrobiyal bir etki oluşturarak, vücudun direncinin artmasına yardımcı olmaktadır.

Çinko:

Çinko bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Fakat fazla alındığı takdirde de bağışıklık sisteminin işlevini etkilediği ortaya konmuştur. Bu yüzden dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendiren Diğer Gıdalar

Bu listede bağışıklık sistemi için önemli olan bazı yiyecekleri bulabilirsiniz. Bu yiyecekler zaten araştırmalar sonucunda olumlu netice gösteren yiyeceklerdir. Fakat herkesin bünyesi bir olmadığı için, doktorunuza danışarak bir beslenme programı uygulayıp, bu beslenme listesindeki besinleri ondan sonra tüketmenizi öneririz.

Sarımsak
Soğan
Domates
Havuç
Brokoli
Brüksel lahanası
Pazı
Kırmızıbiber
Kabak
Portakal
Greyfurt
Limon
Mantar
Yoğurt
Zencefil
Bal
Karabiber
Kekik
Adaçayı
Ayçekirdeği
Maydanoz
Karnabahar
Mercimek
Hindi eti
Balık
Fasulye
Kırmızı et
Peynir
Biberiye
Badem
Kaju
Yumurta
Zerdeçal
Yeşil çay
İstiridye

Yani önemli olan vücudun gerekli fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, ihtiyaç oranında besinlerin vücuda alınmasıdır. Böyle olursa bağışıklık sistemi kuvvetlenerek hastalıklara karşı direnç kazanılmış olunacaktır. Son olarak tekrar vurgulanmak gerekirse, bu vitaminlerin tüketilmesinde doktor tavsiyesi oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap