Badana Lekesi ve İzi Nasıl Temizlenir?

  İster profesyonel bir boyacıya, ister amatör bir kişiye boya yaptırabilirsiniz. Sonuç olarak istemediğiniz çıkartmaların boyanmasına, yerlere boya damla..

İster profesyonel bir boyacıya, ister amatör bir kişiye boya yaptırabilirsiniz. Sonuç olarak istemediğiniz çıkartmaların boyanmasına, yerlere boya damlamasına alışmanız gerekiyor. Keza boya badana yapmanın kurallarından birisi haline gelen bu durum ne kadar önlem alınsa dahi yaşamaktan kurtulamadığımız bir hadiseye dönüşüyor. Günümüzde boya izlerini çıkarmak isteyen insanlar farklı yöntemlere başvurabiliyorlar.

Ancak eskisi gibi tek tip boya olmadığından hepsi için ayrı yöntemler söylemek mümkün. Su bazlı boyalar olduğu gibi bu izleri çıkarmak için uyguladığımız yöntemleri yağlı boyalarda uygulayamıyoruz. Benzeri birçok yönüyle farklı boya türlerini duvarlara yaptığımızda badana lekeleri arındırılamıyor. Hoş bir görünüm olmadığı gibi istemediğimiz noktalarda bu boya kalıntılarının kaldığını sürekli olarak görebiliyoruz.

Badana Lekesi Çıkar Mı?

Badana lekeleri farklı noktalara sıçrayabilir. Örneğin boya yaparken giydiğiniz tulumun badana iziyle dolması gayet normaldir. Buna ek olarak gereken önlemler alınmazsa tavana, pervaza ya da zemine sıçrayan ya da damlayan boya kalıntılarına rastlamanız mümkündür. Günümüzde bunun için tüm boyacıların kendilerine has bir çözüm yolu vardır. Fakat badana lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabı halen daha merak konusu olmaya devam ediyor.

Terebentin İle Boya Lekesi Çıkar Mı?

Terebentin ilk defa duyduğunuz bir çözücü olabilir. Ancak son derece etkilidir ve boya izlerini söküp atar. Bunu kullanmaya karar verdiyseniz terebentinin ılık olması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Aksi halde maalesef terebentin ile badana temizliği size bir fayda sağlamayacaktır. Eğer boya lekelerinin derine işlememiş olduğu dönemde temizlik yapacaksanız çok daha kolay bir biçimde işinizi halledebilirsiniz.

Şişe formunda satılan terebentin ısıtılarak kullanıldığı için öncelikle şişeyi oturtabileceğiniz bir kap bulun. Tıpkı ağda ısıtma formülü gibi şişeyi kaba yerleştirin ve ısıtmaya başlayın. Sıcak suyun etkisiyle ılık olduğunda çıkarın ve bir beze püskürttükten sonra badana izlerini silmeye başlayın. Fazla uğraşmadan lekeleri çıkarabilirsiniz.

Tiner İle Boya Lekesi Çıkar Mı?

Tiner boya çözücü olarak en sık kullanılan üründür. Hem selülozik hem de sentetik tiner bu amaç için kullanılabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta boyanın türüdür. Örneğin yağlı boya ile badana yaptıysanız tiner kullanarak hiçbir zarara uğramadan boya kalıntılarını sökmeniz mümkündür.

Farklı boya türleri için aynı sonucu alamayacağınız gibi boyalı alanlara zarar verebilmeniz son derece mümkündür.

Su İle Boya Lekesi Çıkar Mı?

Eğer boya su bazlı ise zorlanmadan badana izlerini yok edebilirsiniz. Suyun sıcak olması burada size fayda sağlayacaktır. Üstelik boyaların damladığı anda silinmesi hiçbir iz kalmamasını kolaylaştırır. Eğer su bazlı bir boya değilse suyla yapacağınız badana temizliği hiçbir işe yaramayacaktır. Yalnızca sizin uğraşmanız baki kalacaktır.

Kazıyarak Boya Lekesi Çıkar Mı?

Aslında kazıyarak badana lekesi çıkartmak çok sık kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanışı ise tahmin ettiğiniz üzere kurumuş boya izleri üzerinedir. Yani boyanın yapıldığı an değil, üzerinden zaman geçerek yer edinmiş kalıcı izlerde tercih edilir. Sert bir cisim alınarak boya kalıntılarının üzerine sürtülür.

Burada zeminin durumu son derece önemlidir.
Eğer parke gibi bir zeminden boyayı kazıyarak çıkaracaksanız parkelerin çizilerek kötü görünmelerini sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak boyalı bir zeminin üzerinden fazlalık lekeleri kazımak, pervazlardan ya da kartonpiyerlerden kazıma işlemini uygulamak size görsel açıdan zarar verecektir. Bu olumsuzları yaşamamak adına yalnızca kurumuş ve diğer malzemelerle ulaşamayacağınız ya da çıkaramayacağınız lekelerde kazıma işlemine başvurun.

Badana Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Badana yapmadan önce önlem alınması durumunda hiçbir iz kalmayacağından emin olabilirsiniz. Keza boya badana öncesinde profesyonel boyacıların yaptıkları ilk işlem kaplamadır. Kaplama nedir ve nasıl yapılır konusuna gelirsek aşağıdaki adımları izlemenizi öneriyoruz.

Öncelikle imkânınız varsa boya yapacağınız odayı ya da duvarı tamamıyla boşaltınız. Eşya olmaması daha rahat bir boyama işlemi sağlayacaktır.
Ardından ise mevcut eşyaların üzerini bir çarşaf, muşamba ya da naylon ile kapatmanızdır.
Bu kapatma işlemini zemin içinde uygulamanız önemlidir.
Böylelikle damlayan ya da fazla gelip akan boyalar eşyaların ya da zeminin üzerine değil, serdiğiniz kaplamaya damlar.
Bu sizi badana lekesi temizlemekten kurtaracak olan eylemdir.
Son olarak boya zemine ya da bir yere damladığında ilk yapmanız gereken şey hemen bir bezle üzerinden geçmektir. Boya henüz kurumadan silinirse hiçbir iz bırakmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap