B12 Vitamini Eksikliği ve Bulunduğu Besinler

B12 vitamini eksikliğinde midede rahatsızlık olur. Özellikle deniz ve et gibi besinlerde bolca bulunur. Yorgunluk ve kansızlık belirtileri arasındadır.

B12 Vitamini Nedir ve Nerelerde Bulunur?

B12 Vitamininin asıl görevi, kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde üremesini ve çalışmasını sağlar. Alyuvarların yapımına yardımcıdır. Alyuvarlar bütün hücrelere oksijen taşımakla görevlidir.

Bu nedenle B12 vitamini, kişinin dinç ve enerjik olmasını sağlar. Kanınızın oksijen taşıma kapasitesinin yüksek olmasını, kalbinizin yorulmamasını ve kalp sağlığınızın iyi olması için önemlidir.

Suda çözülen vitaminler arasında yer alır. Vücut için gerekli alımı yaptıktan sonra fazlası idrarla vücuttan atılır. Ancak yine de gereğinden fazla kullanım yararlı değildir.

B12 vitamini hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunmasına rağmen hayvansal gıdalardan alındığında vücuttaki emilim daha kolay olur.

B12 vitaminin eksikliğinin en belirgin özelliklerinden bazıları, uykusuzluk, kansızlık, kalp çarpıntısı, bacak ve kollarda uyuşma, güçsüzlük, denge kaybı ve vücutta karıncalanmadır.

B12 vitaminin bulunduğu gıdalar nelerdir?

Her yaştan insan için gerekli olan B12 vitamininin ana kaynağı hayvansal gıdalardır. Artık birçok bitkisel gıdalarda da B12 vitamini bulunmaktadır. Satın aldığınız bir üründe B12 vitaminin olup olmadığını “içindekiler” bölümüne bakarak öğrenebilirsiniz.

B12 vitamini yönünden en zengin gıdalar, deniz ürünleri, et, yumurta ve peynirdir. Bu gıdalar yüksek oranda B12 vitamini içerirler. Ancak kolesterol ve kalori yüksek olduğu için bu gıdaların tüketilmesi özellikle kolesterol rahatsızlıkları olanlar için yararlı olmayabilir.

Kolesterol sorunu yaşayanlar bu gıdaları almadan önce mutlaka doktora danışmalı, kendilerine en uygun beslenme programını uygulamalıdır.

Deniz Ürünleri: B12 vitamini içeren gıdalar arasında balık yumurtası yer alır. Günde 50 gram balık yumurtası tüketmek, B12 vitamini ihtiyacının 5 katına denk gelir.

B12 vitamini açısından zengin olan bir deniz ürünü de ahtapottur. Günde 15 gram ahtapot tüketilmesi, günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılar.

Uskumru, somon, sardalya ve ton balıkları ise yüksek oranda protein içerir ve B12 vitamini açısından çok faydalıdırlar. Ayrıca insan ve hayvanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için dışarıdan alınan Esansiyel yağ asitleri de (Vücutta sentezlenmeyen) B12 vitaminin kaynaklarındandır.

Günlük olarak gerekli olan vitamin ihtiyacı, uskumru ve somon için 3 katı, ton balığı için 2 katı, sardalya için 2,5 katına denk gelir. B12 vitamini açısından zengin diğer deniz ürünleri ise istiridye ve midyedir. B12 vitamini sorununuzu balık türlerinin içinden biriyle çözmek isterseniz, uskumruyu tercih edebilirsiniz. B12 yönünden zengin olan deniz ürünleri içinde uskumru her daim diğerlerinin önünde yer alır.

Et: et ürünleri arasında kuzu, sığır, dana, hindi, ördek, kaz ciğeri sırasına göre yer alır ve B12 vitamini açısından zengindirler.

Dana Ciğeri, içinde demir ve A vitamini açısından da zengindir. B12 vitamini içeren besinler arasında ilk sıralarda gelir. Ancak içeriğinde yüksek miktarda kolesterol bulunur.

Sığır eti ile dana eti ve dana kıyma da protein, çinko, demir bakımından oldukça zengin gıdalardandır. Günlük 100 gram kuzu eti B12 vitamini ihtiyacının yarıdan fazlasına denk gelir. Ancak dana eti, her ne kadar pahalı da olsa besin değeri yönünden önemli bir yerdedir ve B12 açısından zengindir.

Yumurta ve Peynir: yüksek kolesterol özelliği taşıyan peynir çeşitleri, B2, protein, kalsiyum içermektedir. Peynirlerin tipine göre B12 vitamini, değişiklik gösterir. Günlük peynir alımında yaklaşık 100 gram peynir yeterlidir. Tulum ve kaşar peynirinin alımı ise bu oranda biraz daha fazla olursa yeterli vitamin karşılanmış olur.

B12 vitamini olan diğer gıdalar ise, takviye edilmiş kahvaltılık gevrekler, yağsız yoğurt, süt ile tam yağlı süt, kefir, yoğurttur. Etlerden tavuk karides, geyik eti, deniz yosunu, sakatattır. Takviye edilmiş tofu ile yine takviye edilmiş soya sütü ve maya da B12 vitaminleri arasında olan gıdalardandır.

B12 Vitamini eksikliği nelere sebep olur?

B12 vitamini eksikliği, hemen ortaya çıkmayabilir. B12 eksikliği bazen hafif bazen de şiddetli olarak ortaya çıkabilir. Tabii ki en iyi sonucu kan testi belirler. Ancak bazı rahatsızlıklarla kendini ele verebilir.

Mide rahatsızlıkları, B12 eksikliği nedenleri arasında yer alır. Mide tahrişi ya da mide iltihabı da B12 vitamini eksikliklerindendir. Normalde B12 vitaminin vücut tarafından emilmesi için yardımcı olan hücreler, mide rahatsızlıkları söz konusu olduğunda görevlerini yerine getiremez. Dolayısıyla alınan vitamin de görevi yapamayacaktır.

Aşırı alkol tüketimi, çölyak hastalığı, bağırsak parazitleri, mide ülseri, gastrit, bakteriler de protein açısından yetersiz gıda alımına neden olabilir. Ayrıca Vejetaryen olanlar B12 vitamini konusunda zengin olan hayvansal gıdaları tüketmedikleri için vitamini yeterli alamayabilirler.

50 yaşın üzerine çıkan kişilerde B12 vitamini emme yeteneği kaybolur. Ayrıca mide ve bağırsak ameliyatları sonrasında B12 vitamini eksikliği ortaya çıkabilir.

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

En etkili belirtileri, Yorgunluk, kabızlık, aşırı kilo alımı ve kansızlık olarak kendini gösterir. Ayaklarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma ve sinir sistemi sorunlarıyla da kendini belli edebilir. Özellikle Anemi rahatsızlığı yaşayanlarda depresyon sorunları ön plana çıkabilir.

Denge sorunları, zihin karışıklığı, bunama, hafız zayıflığı, depresyon da belirtiler arasındadır. Ağız içinde ve dilde yaralar da oluşabilir.

Bebekler de ise büyüme geriliği görülebilir. Hareketlerinde kısıtlılık ve gelişimsel sorunlarda yaşayabilirler.

Hem yetişkinlerde hem de bebeklerde B12 vitaminine dikkat ederek yeterli miktarlarda alınmasına özen gösterilmelidir.

B12 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan rahatsızlıklar arasında en çok ön planda olan Alkolizm, kronik yorgunluk, anemi, artirit, Astım, kanser, çölyak hastalığı, Lösemi, Multipl Sklerozdur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap