Ayrık Otu Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Ayrık otu sağlığa yararlı olduğu gibi tarlalara zararlı olabilir. Tarlalarda çıkmaması için farklı yöntemler deneyebilirsiniz. İyi geldiği hastalıklar yazımızda

Hemen her tarlada, bahçelik alanda ve yetişebilecek toprak bulduğu alanda çıkabilen doğal bir ot türü olan Ayrık otu bilinirliği yüksek bir bitkidir.

Ancak kimsenin ismini bilmemesine rağmen istenmeyen çimler için kullandığı bir işaret olarak algılanmaktadır. Keza sağlığa faydalı olan Ayrık otu tarımda zararlıdır. Aynı şekilde görsel açıdan birçok kişinin olmamasını istediği bir bitkidir.

Genellikle Ayrık otu neye iyi gelir diye düşünen insanların aklına sağlıkla ilgili hiçbir detay gelmez. İstenmeyen otlar arasında bulunması ise tamamıyla ziraat sağlığı açısındandır.

Tarlaya ve tarladaki mahsule zarar vermemesi açısından temizlenmesi gerekir. Bu aşamada Ayrık otunun yararları kadar nasıl korunabileceğinizden bahsetmekte yarar görüyoruz.

Ayrık Otu Kökü Nedir?

Ayrık otu kendi başına yetişebilen, ortalama bir metre boylarına kadar uzayan bir ot türüyken kökleri tarlaya yayılabilir. Bu daha fazla ot çıkmasına sebep olur. Sarı tonlarında bir köke sahip olmasının dışında dışa sarkan yaprakları tamamıyla yeşildir. Fakat sonrasında kuruyarak sarılaşabilir.

Yabani bir bitki olarak adlandırılmasının dışında baharlarda toplanarak kurutulur. Toplanılmasındaki asli amaçlardan birisi ise Ayrık otu kökünün kullanılabilir olmasıdır. Şeker ve Potar açısından zengin olan kökler farklı besinlerle karıştırılarak tüketilebilir. Bu sayede Ayrık otunun sağlığa yararlarından faydalanabilmeniz mümkün hale gelir.

Ayrık Otu Kökü Nasıl Tüketilir?

Ayrık otu kökü nasıl yenir diye merak edenler için uygulayabileceğiniz yöntemi sizlere sunacağız. Bu sayede yabani bir bitkiden faydalanmış olup birçok rahatsızlık için önerilen enzimleri vücudunuza kazandırma fırsatını değerlendireceksiniz.

Ayrık otu kökü bitkiden ayrıldıktan sonra 2 tatlı kaşığı olacak kadar ayrılır.

Bu ayrılan miktar bir bardak suyla kaynatılmak içindir.
Miktarı arttırarak daha fazla elde etmeniz mümkündür.
Kaynayana kadar bir arada tutulduktan sonra ise 10 dakika kadar dinlendirilir. Bu sayede Ayrık otu kökü tüm içeriğini su içine salar.

Tüketim oranı olarak günde maksimum 3 bardak içilmesi önerilmektedir.
Kaynama evresinin ardından bardağa aldığınızda tat olarak sizi tatmin etmeyebilir. Dilerseniz bal, limon ya da nane gibi alternatiflerle tadını dilediğiniz yöne çekebilirsiniz.

Ayrık Otu Çıkmaması İçin Neler Yapılabilir?

Ayrık otuna karşı uygulanabilecek birçok farklı seçeneğiniz vardır. Bu otlar bahçenizi, tarlanızı ya da boş arazinizi gasp edebilir. Çok kısa sürede çıkan, kendi kendine yetişen ve bulduğu her boşlukta uzayabilen yabani bitkinin kesinlikle kontrol altına alınması gerekmektedir.

Ayrık Otuna Karşı Doğal Yöntem

Doğal olan yöntem tüm ayrık otlarını kökleriyle beraber sökmektir. Eğer köklerle birlikte sökerseniz, söktüğünüz alanda ot çıkmadığını göreceksiniz.

Ayrık Otuna Karşı Alternatif Çözüm

Ayrık otu çıkmasını istemediğiniz bölgede çim ekmeniz çözüm olacaktır. Ot çıkmasından ziyade ektiğiniz çimler yeşerecektir. Aynı zamanda çimleri sık ekmeniz ve boşluk bırakmamanız ayrık otu çıkmasını engeller. Biçme anında ise derinlerden almadığınız sürece çimler uzamaya devam eder.

Ayrık Otuna Karşı Kimyasal Çözüm

Ayrık otunu öldüren kimyasal tarım ilaçları birçok çiftçi tarafından kullanılmaktadır. Fakat istenmeyen otları öldürdüğü gibi bahçenizde yer alan ağaçları, fidanları ve çiçekleri yok edeceğini hatırlatalım. Bu sebeple kullanılacaksa dozajında ve bilinçli bir biçimde kullanılması önemlidir. Doğal yöntemler çok daha işlevseldir.

Ayrık Otunun Faydaları

Ayrık otu faydaları açısından değerlendirilirse bir yabani bitkiden çok daha fazlası gibi görünüyor. Hatta istenmeyen ot olarak adlandırılmasına rağmen bu yararları göz önüne alındığında ciddi bir kitle tarafından önemsenebilir. Köklerinin kaynatıldıktan sonra içilmesi sayesinde size düşündüğünüzden çok daha sağlıklı bir doğal antibiyotik etkisi bırakacaktır.

Kanı Temizler

Vücudunuzdaki kanda yer alan toksinleri temizlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tüm vücudunuzda bulunan zararlı hücreleri temizlediği bilinmektedir.

Ayrık Otunun İyi Geldiği Hastalıklar

İdrar yolları enfeksiyonu tanısı konulmuş hatalarda olumlu sonuçlar verdiği bilinmektedir. Mide rahatsızlıkları, ateşlenmeler, romatizma ağrıları, akne ve sivilce belirtileri, sarılık, böbrek rahatsızlıklarına yardımcı tedavi yöntemlerinden birisidir.

İdrar Söktürücü

İdrar söktürücü özelliğiyle tanınan ayrık otu kökü bilhassa yaşlılar tarafından sık kullanılır.

Böbrek Taşı

Böbrek taşı düşürenler, ya da mesane taşı sorunu yaşayanlar ağrılardan şikâyetçidir. Süreci hızlandıran, taş düşürmeyi kolaylaştıran Ayrık otu kökü ise bu aşamada tercih edilebilir.

İshal

İshal olanların boşaltım sistemini dengeleyici, çok daha düzenli bir tuvalete çıkma döngüsüne kavuşabileceği içecekler arasında gösteriliyor.

Eklem Kireçlenmeleri

Kireçlenmelere karşı olan tüm rahatsızlıklarda kemiklerinizin daha güçlü olmasını sağlar. Böylece kireçlenme yaşanan bölgelerde bile ağrı hissetmezsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap