Aydın İçin Detaylı Hava Durumu

Aydın Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Aydın Hava Durumu Tahmini

Aydın için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

AYDIN

Aydın için 5 Günlük Hava Tahmini

AYDIN

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Aydın

Aydın büyükşehirlerden birisi olmakla beraber turizmin ve tarihin aynı coğrafyada değerlendirilmesini mümkün kılan bir şehirdir. Türkiye’de önemli turizm merkezlerinin bazılarına sahip olması haricinde önemli bir limana da sahiptir. Kuşadası ve Didim şehrin turizm popülasyonunun çok büyük bir kısmını üstlenirken, geçmiş medeniyetlerin izlerini şehrin her noktasında görmek mümkündür. 

Aydın’ın nüfus verileri 2022 baz alındığında 1 milyon 119 bin 084 iken bu nüfusun 562.018’i kadınlardan, 557.066’sı ise erkeklerden oluşmaktadır. Ege bölgesinin en nadide şehirlerinden birisi olarak gerek tarihi ve kültürel turizm aktivitelerine gerekse yaz aylarında turistik faaliyetlere fazlasıyla müsaittir. Şehrin plaka kodu 09 olup, telefon alan kodu ise 0256’dır. 

Aydın Coğrafi Konum

Coğrafi açıdan Aydın’ın konumu Ege bölgesinin tam göbek noktasını temsil eder. Şehrin kuzeyinde İzmir’in bulunması büyük bir katkı sağlarken aynı zamanda şehrin güneyinde de bir başka turizm merkezi olan Muğla yer almaktadır. Kuzeydoğuda Manisa’ya, doğusunda Denizli’ye batısında ise Ege Denizi’ni görmek mümkündür. 

Toplamda 17 ilçeye sahip olan Aydın’ın büyükşehir olması ile beraber ekonomik ve sosyal anlamda daha gelişkin bir yapıya büründüğü doğrudur. Çok sayıda baraja sahip olması konumundan dolayı elverişli olmasına bağlıdır. Toplamda 14 baraja ev sahipliği yapan Aydın özellikle Büyük Menderes’in akış güzergahına sahip olmasıyla bilinir. 

Aydın’da Hava Koşulları

Aydın’da hava sıcaklıkları alışılmış bir biçimde Ege’de gözlemlenen şekilde seyretmektedir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu şehirde hem maki hem de orman bitki örtüsüne rastlamak mümkündür. Ki bu yeşilin ve mavinin her zaman bir arada olmasına olanak tanır. Şehre kar yağışı çok nadir görülmektedir. Ki kış aylarında da hava ılık ve yağışlı geçtiği için çok soğuk hissedilmemektedir. 

İkliminden dolayı Aydın’da yaz aylarında oldukça sıcak bir hava durumuna rastlanabilir. Sıcak olduğu kadar kurak geçen yaz ayları turizm sezonunun açılmasıyla beraber şehrin nüfusunun katlanmasına yol açar. En yüksek sıcaklık derecesi Temmuz ayında görülürken 44.6 seviyelerinde ölçümlenebilmektedir. En düşük sıcaklık ise Ocak aylarında -7.6 ile kayıtlara geçmiştir. 

Aydın Tarihi ve Kültürü 

Antik çağa dair pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı şehrin her noktasında kalıntılara rastlanabilmektedir. Yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde de günümüzde dahi kurtarılan yeni eserler sergilenmeye devam ediliyor. Bugün halen daha varlığını sürdüren Aydın kenti tarihte Tralleis olarak bilinen ve M.Ö 2.500 yılına kadar dayanan Hititler tarafından kullanılmış olan kenttir. 

Sonrasında en önemli gelişimini ise 8.yüzyılda Lydia döneminde yaşamış, Selçukluların hakimiyeti soncunda da Türk topraklarına dönüşmüştür. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte 1811’den itibaren sürdürülen Aydınoğulları hakimiyetinin ardından vilayet olarak ilan edilmiştir. Aydın için tarihin önemli sembollerinden Heredot yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ifadesini kullanmasıyla şehri ayrı bir güzellemeyle övmüştür. Tarihin en önemli anlarına şahitlik ettiğini halk oyunlarına, halk müziklerine ve edebiyata kazandırılmış sayısız esere bakarak anlamak mümkündür. 

Aydın Mutfağı

Aydın mutfağında karşımıza çıkan yemekler hem et hem de sebze ağırlıklı olabiliyor. Örneğin yuvarlama, bolama, ciğer dolması, kapama ve keşkek bunlar arasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca vejetaryenler için de Aydın lezzetleri inanılmaz bir zenginliğe sahiptir. Kenker ekmeği, zeytinyağlı kuru börülce, kırlı kızartması, zeytinyağlı taze börülce gibi yemekleri yöresel tatlar arasında sayabiliriz.

Yine kabak çiçeği dolması, semizotu yemeği, ebegümeci kavurma Aydın ile özdeşleşmiş tatlardır. Tatlılar arasında da Zerde ve kabak tatlısı yörenin geleneksel mutfağını sembolize etmektedir. Mutfağının zenginliği kültürünün gelişimine katkıda bulunmuş olan onlarca medeniyetten kaynaklıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap